Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom fundamentowy - porada pilnie potrzebna

Recommended Posts

Witam,

Mam szybkie pytanko....

Jutro zalewają mi płytę fundamentową, nie izolowana od spodu. Chciałbym wykorzystać jej zbrojenie do wykonania uziomu. Ma to być tylko podłączone pod listwę w rozdzielni. Nie będę miał instalacji odgromowej.

Czy mogę po prostu przyspawać/przykręcić bednarkę do prętów zbrojenia i to wystarczy ??

Ewentualnie mogę położyć na spodzie płyty a na chudziaku dodatkowe pręty fi 12/14 aby była ciągłość bo samo zbrojenie płyty składa się u mnie z wielu krótszych kawałków Więc trochę spawania by było a tak dołożę tylko 2-3 pręty po obwodzie i już. Tylko nie wiem czy takie 2-3 pręty wystarczą ??

Ta wygląda zbrojenie płyty

S2GghL3l.jpg

9LH0HHol.jpg

A tak mogę dołożyć te 2-3 pręty po obwodzie i pospawać razem, nie wiem tylko czy to zadziała/wystarczy....

7Kp1SNKl.jpg

Obudziłem się trochę późno i teraz wszystko na wariata ale najpierw nie było zbrojenia, później ciągle padało, następnie chwilę mnie nie było na miejscu aż w końcu jutro będą zalewać a ja jestem w czarnej d....

Kierownik twierdzi że nie trzeba odgromowki bo somek w dole a wookolo duże drzewa... z resztą teraz to nie ważne. Chce to tylko pod listwę w rozdzielnicy..... No chyba że nie potrzeba. Mam czasu mało a właściwie nie mam. Więc prosiłbym o konkretną poradę. Trochę czytałem w sieci w tym temacie ale tam głównie o odprowadzeniu gromów z jasnego nieba. No i mało w temacie płyt.

Kierownik jest głąbem nie znającym Prawa budowlanego, i tyle.

Nie ma prawa kierować robotami budowlanymi.

Zdobył kiedyś UB i ani myśli się uczyć, leń śmierdzący.

Zapytaj go, czy zna Rozporządzenia wykonawcze do Prawa budowlanego, a szczególnie Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 z 12 kwietnia 2002 roku (z późniejszymi zmianami)

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690

Paragraf 184 p.1

Na dzień dzisiejszy :

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130000926+2014%2401%2401&min=1

Olej gamonia i zrób tak, jak doktor Musiał pisze. Uzion MUSI być.

Cymbałowi możesz powtórzyć, co o nim piszę, upoważniam całkowicie.

Edytowane przez elpapiotr