a1801 13.10.2017 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Witam, proszę o pomoc. Mam do naprawy taras na którym planuję przydarzenie (taras z szczelinami w wylewce na około 1 cm przez całą długość, które doprowadziły do przeciekania oraz dużymi zaciekami które doprowadziły do odpadającego tynku z ściany ). Taras wymiarów ok 3x4m, nad gankiem w którym panuję może 5-10 stopi w zimie. Aby zapewnić brak skraplającej się wody w ganku, taras został zabezpieczony folią w płynie, na którą została nałożona zwykła lita folia. Planuję: -skuć starą wylewkę -położyć papę -naprawić/ wymienić okuwki (blachę która zabezpiecza ścianę przed zaciekaniem) -położyć wylewkę - i dalej ruszyć z zadaszeniem Jednak mam kilka obaw: Po pierwsze, czy tok postępowania będzie wystarczający pod przydarzenie? Po drugie, czy papa jest wymagana? Po trzecie, czy zamocować kotwy (elementy mocujące kantówki na przydarzenie) przed zrobieniem wylewki? Po czwarte, czy oddzielać jakoś wylewkę od stykającej ją ściany (ze względu na wypuszczenie tarasu ganku poza głowy obrys domu)? Po piąte , czym uszczelnić przestrzeń miedzy wylewką a okuwka? W oryginale leżał tam jakiś kit, później silikon? Zależy mi na dobrym a zarazem tanim sposobem wykonania napraw. Dlatego też proszę, o nie kierowanie mnie do konstruktora budowlanego i nie przedstawianie drogich nowoczesnych rozwiązań. Przepraszam za ewentualne błędy w nazewnictwie oraz inne błędy z strukturą postu. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc Edytowane 13 Października 2017 przez a1801 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a1801 14.10.2017 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 ktoś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.10.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 no ktos cos... pewnie ze tak, ale nie proponowac nowoczesnych rozwiazan... wiec nie wiem.. moze smoła do wytopienia?RavDeckSystem - z tych nowoczesnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a1801 15.10.2017 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 ooo super dzięki, genialne w swojej prostocie. Trochę oglądałem i poczytałem, jednak nasunęło mi się kilka pytań:-po skuciu podłoża, u mnie lastryko, możliwe będą ubytki w płycie konstrukcyjnej (ganek pod tarasem przecieka) -czym to zabezpieczyć ?-po zabezpieczeniu - czy potrzebna jest jakaś wylewka przed ułożeniem izolacji wodnej?-w technologi używa się często na izolacje folia membrana EPDM - czy użycie masy bitumicznej i papy, będzie tańszym i lepszym rozwiązaniem? -jak wspomniałem mam zamiar montować zadaszenie- czy w takim razie mogę bez przeszkód wykorzystać wspomniany system?-prawdopodobnie główmy kosztem systemu są płytki- czy można oszacować koszty materiału, takiego systemu, z uwzględnieniem ociekaczy, bez brania pod uwagę płytek?( taras dokładnie ma 2,5x4m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a1801 18.10.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.10.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 1 - zaprawa naprawcza typu pcc2 - nie3 - szlam lub epdm, nie ma "tanszy/lepszy" 4 - mozesz - czemu nie?5 - tak, wyslij im maila po prostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a1801 19.10.2017 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 dzięki wielkie, skompletuje wiedzę, materiały ale jednak remont zacznę w przyszłym roku, boję się pogody . Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts