jbiz 13.10.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemuPosiadam w domu komin spalinowy który wcześniej był używany z piecem zasypowym i działał bardzo dobrze. W tamtym roku przed sezonem grzewczym część na dachem (dach płaski) wymurowałem z cegły klinkierowej - otwór wylotowy pozostał jak wcześniej. W tym roku zmieniłem ogrzewanie na gazowe. Firma montująca kocioł założyła mi do obecnego komina specjalny komin pcv na uszczelkach (rura w rurze) a na zakończeniu komina daszek z podstawą która zamyka cały stary komin. Problem pojawił się już po około tygodniu - ciemne wycieki na ścianie z kominem. Piec na chwilę obecną chodzi sporadycznie - głównie do podgrzewania CWU Pytanie co może być przyczyną ? Skropliny które powstają na cegle klinkierowej i spływają w dół około metra bo tam na razie pojawiły się wykwity? Mam drugi komin wentylacyjny z wentylatorem hybrydowym - otworzyłem go na wiosnę i ku mojemu zdziwieniu tam również cegła klinkierowa była cała w kroplach. Rozmawiałem z kilkoma osobami i porady są dwie:- otworzyć komin na przelot aby był wentylowany (rura spalinowa została by tak jak jest obecnie - powyżej komina) - ocieplić przestrzeń w kominie np. perlitem, keramzytem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts