karol_dr 13.10.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 WitamPosiadam ten kocioł od jakiegoś czasu. Za każdym razem w okresie zimowym był ten sam problem, mianowicie węgiel spalał się odpowiednio w momencie działania nadmuchu. Kiedy nadmuch się wylaczyl, ogień w środku dusi się, a w zasobniku węgla i w około domu zadymione. Doczytałem ostatnio o sterownikach pid, które regulują pracę dmuchawy w trybie ciągłym. Chciałem zapytać na jaki sterownik można by wymienić?, aktualnie piec działa na sterowniku Geko g403 p-07. Czy wymiana takiego sterownika to jakieś duże przeróbki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek 25kW 17.10.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Witam!Najprwadopodobniej masz za mały dopływ powietrza. Jeśli jest przepustnica w czopuchu to ją otwórz i przesłonę na wentylatorze również. Pozdrawiam W.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 20.10.2017 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Na czopuchu przepustnicy nie mam akurat. Co do przesłony na wentylatorze to odsłoniłem ją bardziej niż zwykle. Dowiedziałem się, żeby najlepiej spróbować zwiększyć ciąg w kominie. Tylko w jaki sposób najlepiej to wykonać, bo z tego co się dowiedziałem do kotła węglowego nasady kominowe nie nadają się? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts