iwan89 13.10.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Cześć, Aktualnie jestem na etapie wyboru projektu i oddania go do adaptacji. Zacząłem zastanawiać się nad przyłączami i stanem uzbrojenia mojej działki. Stan wygląda następująco: Sieć wodociągowa: Woda dostępna w drodze przed działką(wysłane zapytanie do operatora). Sieć gazowa: Na działce jest w ziemi jakaś studzienka a nazwą firmy gazowej(wysłane zapytanie do operatora). Sieć energetyczna: Na działce znajduje się skrzynka. Informacja od firmy: " Działka jest uzbrojona tj. posiada w granicy działki złącze o nr XXXXX. Złącze posiada wyposażoną część pomiarową dla dwóch działek tj. XX/14, XX/19. Do działki XX/19 z procesu przyłączeniowego przypisana jest moc 12,5kW, zasilanie 3-fazowe. " Pytania:- Na jakim etapie występuje się o warunki wykonania przyłącza, czy jest to przed/w trakcie adaptacji projektu?- We wniosku o warunki techniczne wykonania przyłącza, należy wykazać planowane użycie. Jest to wyłącznie kwestia do ustalenia jaką przepustowość ma mieć przyłącze i jest to szacunek orientacyjny czy ma to też związek z jakąś deklaracją użycia. Chodzi mi o to co w sytuacji jak wykonam przyłącze a finalnie zmienie plany i nie będzie używane?- Co w zasadzie daje mi to, że skrzynka energetyczna przed działką jest już obecna? Czy zmniejsza moje koszty związane z budową przyłącza?- Czy koszt budowy przyłączy zawsze leży po stronie inwestora?- Czy takie przyłącza fizycznie wykonuje się jeszcze przed budową domu? jeśli nie to jak wygląda kwestia wykonania przyłączy tymczasowych na czas budowy: woda/prąd. Oraz z tego co widziałem, są chyba inne stawki na czas budowy i w stałym użytkowaniu, więc jak to zrobić najkorzystniej?- Jak mogę zweryfikować możliwość przyłączenia do sieci telekomunikacyjnej? Zależy mi na interncie, ale w gminie uzyskałem informację jedynie o dostępności wody, prądu i gazu. To oznacza, że internet "po kablu" nie jest dostępny gdyż mieliby taką informację?- Czy warto robić przyłącze gazowe jeśli dom będzie ogrzewany pompą ciepła a gaz służyłby ew. jedynie do kuchenek. Wydaje mi się, że obecne kuchenki elektryczne wychodzą porównywanie cenowo zatem zaoszczędziłbym na koszcie przyłącza. Z drugiej jednak strony, jeśli w przyszłości coś by się zmieniło to warto mieć gotową instalację na terenie domu.- Jaka jest praktyka umieszczania szafki gazowej na terenie działki, w jakim miejscu? z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 13 Października 2017 przez iwan89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts