Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie podłogówką

klepi

Recommended Posts

Witam

Na dobudowanym piętrze mam zainstalowane ogrzewane mieszane , jest podłogówka ( korytarz kuchnia wc i łazienka ) w pokojach mam grzejniki. moja podłogówka jest zainstalowana na rozdzielaczu altech z pompą mieszająca oraz przepływomierzami. Na ten moment sterowanie (włączanie i wyłączanie) odbywa się za pomocą bezpiecznika w skrzynce (pompa mieszająca jest podłączona na stałe do 230v i jak chce ją włączyć to pstrykam bezpiecznik i chodzi )

Chciałbym to tym jakoś sterować , dokładnie chodzi mi o sterowanie w dwóch płaszczyznach to znaczy ;

- termostat pokojowy z możliwością ustawienia temperatury, wystarczy jeden znajdę dla niego neutralne miejsce tak żeby odpowiadała mi temperatura w wszystkich pomieszczeniach, resztę wysteruje sobie przepływomierzami.

- jako że w sezonie jesiennym oraz wiosennym pale tylko 5-6h dziennie chciałbym aby ta pompa mieszająca załączała się tylko jak na zasilaniu jest ciepła woda(pali się w piecu)

Nie wchodzi w grę sterowanie tego z pieca.

najlepiej żeby było to sterownie radiowe bez potrzeby kucia przewodów. choć nie wykluczam tego.

Z tego co się rozglądałem to być może zdał by egzamin taki sterownik ; DELTA 200 3D DK SYSTEM (w opisie piszę że jest przygotowany do pracy z termostatem pokojowym)

Może ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić i żeby nie kosztowało jakoś dużo.

Witam

chciałbym aby ta pompa mieszająca załączała się tylko jak na zasilaniu jest ciepła woda(pali się w piecu)

.

Można zastosować termostat bimetaliczny NO (normalnie otwarty) 43dc93b04bb1b2c9a2997109c441.jpg

Ten na zdjęciu zamknie obwód(pompa zacznie pracować) gdy temperatura na zasilaniu osiągnie 40 stopni.Natomiast powinien rozłączyć gdy temperatura spadnie poniżej 30 stopni.

Można zastosować termostat bimetaliczny NO (normalnie otwarty) [ATTACH=CONFIG]398706[/ATTACH]

Ten na zdjęciu zamknie obwód(pompa zacznie pracować) gdy temperatura na zasilaniu osiągnie 40 stopni.Natomiast powinien rozłączyć gdy temperatura spadnie poniżej 30 stopni.

Takie coś by mi odpowiadało, ale czy da się do tego domontować jakiś sterownik, czy w ogóle taka pompa może chodzi z podłączonymi dwoma sterowaniami?

Termostat bimetaliczny przymocowany do rury zasilającej na kotle jak także termostat pokojowy to takie kagańce które w pewnych warunkach mają umożliwić uruchomienie pompy.Obecnie twoja pompa działa na zasadzie przełącznika.Ale wyobraź sobie ,że przewód N nie idzie bezpośrednio do pompy tylko do termostatu bimetalicznego następnie z termostatu bimetalicznego do termostatu pokojowego a z termostatu pokojowego do pompy.

W takiej sytuacji pompa zacznie pracować pod warunkiem jak termostat pokojowy i bimetaliczny będą zamykały obwód.

Może się zdarzyć,że temperatura na kotle zamknie styk na termostacie przymocowanym do rury,ale termostat pokojowy ze względu na temperaturę w pomieszczeni będzie miał otwarty styk i wtedy pompa się nie uruchomi.