Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styk tarasu z kostki z cokolem sciany

wioslo1

Recommended Posts

brukarze zrobili mi taras z kostki gdzie za ich rada kostka dochodzi do elewacji na poziomie ocieplenia ściany. Jest tak tylko na tarasie, wokoło domu juz standardowo ponizej cokolu. Z zewnatrz wydaje sie ze jest ok bardziej martwi mnie ta niewidoczna juz wolna przestrzeń jaka powstala od wewnatrz pomiedzy cokolem a kostka - czy nie beda sie tam zbierac jakies robale np mrowki bowiem juz zauwazylem ze tam wchodza? Nie zaloza tam gniazda itp...

Co z tym zrobic najlepiej? moze napsikac tam pianki?

1.jpg

nie rozumiemy sie chyba - oni dojechali kostka do krawedzi elewacji sciany i wtedy z obu stron powstal taki tunel pod nia a przed kostka (zaznaczony na czerwono).

tunel.jpg

to ze tak dojechali to moim zdaniem to akurat dobrze zrobili bo jakby podeszli kostka pod elewacje do samego cokolu (sciany fundamentu) to jakby to pracowalo i sie podnioslo mogłoby uszkodzic sciane. Ale mamyt ta wolna przestrzen i tutaj pytanie czy ktos tak mial i co z tym zrobil?

1. nie pozostawia się takiej szczeliny - doprowadzisz do zawilgocenia ściany. Przecież na 100% dostanie się tam woda i co dalej ?

2. cokół masz za nisko w stosunku do poziomu kostki, tym samym woda i tak będzie się od niej odbijać na elewację na wys. 20 - 30cm

ad. 1 - jedynym sposobem naprawczym może być izolacja wodochronna ułożona w pasie równolegle do elewacji pod brukiem i wywinięta na ściankę pod cokołem oraz dojechanie brukiem do elewecji z pozostawieniem dystansu między górą bruku, a dołem cokołu. Nie poprawi to p.2 ale może zapobiec zawilgoceniu tej części ściany.

ad. 2 - pozostaje nałożenie np. tynku mozaikowego od dołu cokołu w górę na około 30cm

jw - są rozwiązaniami doraźnymi, ponieważ takie detale wraz z rzędnymi istniejącymi / projektowanymi i powiązaniem z budynkiem, spadkami, itp powinny być ustalane wcześniej, i ( raczej ) powinno się " startować " z kostką OD budynku, a nie odwrotnie

dzieki za pomoc mam jeszcze pytania:

1. Rozumiem ze te izolacje moge zrobic z folii stosowanej pod posadzki? A po tej izolacji nie lepiej to czym innym wypelnic np styropianem lub pianka bowiem za bardzo nie wiem jak oni tam teraz dadza rade wcisnac te kostke zeby z poziomem wyjsc i boje sie ze popsuja to bardziej, poniżej jak to obecnie wyglada - np. z prawej strony to kostka jest nawet na styk z elewacja to duze jest ryzyko ze sie moze podniesc i ja uszkodzic?

1.jpg 2.jpg

2. a ten tynk mozaikowy czy żywiczny jest konieczny? bowiem z boku tez go nie mam i moj wykonawca twierdzil ze zwykle pomalowanie tez moze byc... pytam tutaj bardziej o kwestie wilgoci bo temat brudzenia sie jeszcze jestem w stanie dopuscic

tzn sytuacja wyglada tak ze im jeszcze tych prac nie odebralem wiec moge im to jeszcze w jakims stopniu reklamowac dlatego pytam. A czy Twoim zdaniem pianka zabezpieczy to wystarczajaco przed wspomniana wilgocia bo moge kazac im rozebrac ten 1 rzad kostki, wylozyc to folia i dopiero wtedy to czyms wypelnic.

Co do cokolu z boku (nizej poza tarasem) czyli Twoim zdaniem tez tam tynk powiniene byc? Bo wykonawca (generalny) twierdzil ze sam klej na siatce na styropianie tez jest ok... Tylko jak teraz do tego dojechali juz kostka z dylatacja to ponizej ta sciana nie bedzie dostawac od tej wilgoci?

jeżeli masz opcję rozebrania jednego pasa bruku to możesz :

- położyć izolację wodochronną w pasie np. 60cm wzdłuż ściany z podwinięciem na ścianę dolną

- wypełnić szczelinę np. dociętym XPS ( tak by szczelina trwale zniknęła )

- dojechać kostką do XPS

- połączenie kostka / dół cokołu zaizolować np. pianką poliuretanową

- klej na siatce nie zabezpieczy ściany - jest to tylko podkład pod tynk

ponizej ta sciana nie bedzie dostawac od tej wilgoci?

- poniżej ściana fundamentowa powinna posiadać odpowiednią izolację wodochronną pionową i dodatkowo poziomą między ścianą fundamentową , a ścianą budynku

czyli folie wywinac tak jak zaznaczylem tym czerwonym "u" na zdjeciu?

folia.jpg

sciana fundamentowa byla zaizolowane dysperbitem potem na to styropian aqua i jeszcze do wysokosci podbudowy kostki byla folia kubelkowa. Bardziej chodzilo mi o to czy jakbym zostawil taki klej na siatce pomalowany powyzej kostki to czy to ma znaczenie jakies negatywne poza faktem ze moze sie to bardziej brudzic?