Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe a rekuperacja- dobór

yaro4

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie doboru pieca gazowe z zasobnikiem. Nie jestem pewien jaką moc dobrać przy rekuperacji + GWC. Firma wykonawcza zaproponowała mi 14kW kocioł kondesacyjny z 120l zasobnikiem. Dom o pow 130m2, planuje instalację podłogową we wszystkich pomieszczeniach z wyłączeniem garażu i kotłowni (grzejniki tradycyjne) + grzejniki drabinkowe w dwóch łazienkach. Izolacja domu 20cm styropian + piana 20cm poddasze. Czy moc pieca jest właściwa?

trudno wróżyć z fusów ale 14kw dużo ja mam 160m2 i zapotrzebowanie obliczone na 5,9kW więc zleć komuś ozc i będziesz widzieć ile.

Fusów nie fusów, cos tych danych jest. Kocioł o najmniejszej dostepnej mocy (max i min) to Viessman 11 kW lub Immergas 12 kW, oba kotły moc min 1,9 kW. Jak widacwielkiego wyboru nie ma. Nie wiem jaki zaproponowano kocioł ale moc max 14 kW to moc min ok 3 kW, te 3 kW to mało jak na ten dom nie jest, w okresach przejsciowych bedzie na pewno taktował. Firma wykonawcza o ozc zapewne nie słyszała i dlatego wybór jest jaki jest.

Kocił to Vaillant VC 146/5-5 Ecotec Plus

regulator Multimatic 700/4 z zasobnikiem 120l

Któy faktycznie ma min 3,1kW: Moc grzewcza (kW) (50°C / 30A°C 3,3-15,2 kW Moc grzewcza (kW) (80°C / 60A°C) 3,1-14,1 kW

Pytanie teraz ile firm instalacyjnych potrafi wyliczyć faktyczne zapotrzebowanie przy rekuperacji z GWC.

• 3 weeks później...

Witam,

Przed doborem kotła współpracującego z rekuperatorem warto zlecić wykonanie projektu OZC budynku oraz wziąć pod uwagę parametry przygotowania ciepłej wody użytkowej. Kocioł musi podgrzać wodę w zasobniku w odpowiedniej ilości, która zależy od ilości mieszkających osób w budynku oraz ilości i typu punktów poboru. Dla budynku o powierzchni 130m2 można bez problemu zastosować kocioł o mocy 14kW. Zachęcam do zastanowienia się nad wyborem sprawdzonego gazowego kotła kondensacyjnego marki Junkers z rodziny Cerapur. Posiadamy w swojej ofercie również centrale wentylacyjne z rekuperatorem AerastarComfort.

W sprawie doboru odpowiedniego kotła najlepiej skontaktować się z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

. Nie wiem jaki zaproponowano kocioł ale moc max 14 kW to moc min ok 3 kW, te 3 kW to mało jak na ten dom nie jest, w okresach przejsciowych bedzie na pewno taktował. Firma wykonawcza o ozc zapewne nie słyszała i dlatego wybór jest jaki jest.

Ciekawe czy można to nazwać taktowaniem przy ogrzewaniu podłogowym i mocy 3 kW.?

Bardzo mało, co nie znaczy ze nie ma ich w ogole.

Wszystkie obliczenia obarczone są błędem .

Zmienne są warunki otoczenia i to w dość dużym zakresie .

Np Pompy ciepła można dobierać na -10 ale i na -20 C . Wentylacje też można dobrać wg wytycznych lub wg doświadczenia .

Można przyjąć 1 wymianę na godzinę . albo 3 na dobę .

Inna sytuacja jest gdy w domu siedzą emeryci z wnukami i jeszcze gotują ,. A inazej gdy dwoje ludzi pracuje 50 kw od domu .

Witam,

Przed doborem kotła współpracującego z rekuperatorem warto zlecić wykonanie projektu OZC budynku oraz wziąć pod uwagę parametry przygotowania ciepłej wody użytkowej. Kocioł musi podgrzać wodę w zasobniku w odpowiedniej ilości, która zależy od ilości mieszkających osób w budynku oraz ilości i typu punktów poboru. Dla budynku o powierzchni 130m2 można bez problemu zastosować kocioł o mocy 14kW. Zachęcam do zastanowienia się nad wyborem sprawdzonego gazowego kotła kondensacyjnego marki Junkers z rodziny Cerapur. Posiadamy w swojej ofercie również centrale wentylacyjne z rekuperatorem AerastarComfort.

W sprawie doboru odpowiedniego kotła najlepiej skontaktować się z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Konsultancie Marki Junkers,

Po przeanalizowaniu cen w Waszym cenniku mam pytanie - czy Wasz instalator zrobi instalacje z AerastarComfort na nie Waszych elementach instalacyjnych - rurach złączkach itp ?

• 2 weeks później...

Jak chcesz założyć rekuperację? Samodzielnie? Poprzez firmę wykonawczą? Jakiej wielkości jednostkę chcesz zamontować?

Jeśli dom jest dobrze ocieplony, założone dobrej jakości okna trzyszybowe i masz dobra izolację to pamiętaj, że już sama rekuperacja da Ci duży odzysk ciepła, dlatego kocioł gazowy dobierz tak by starczył Ci na grzanie w najmroźniejsze dni. Kotły są modulowane, więc zobacz najmniejsza granicę mocy.

Sugeruję :spam:

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama jest niezgodna z regulaminem Forum.

Witam,

Jestem na etapie doboru pieca gazowe z zasobnikiem. Nie jestem pewien jaką moc dobrać przy rekuperacji + GWC. Firma wykonawcza zaproponowała mi 14kW kocioł kondesacyjny z 120l zasobnikiem. Dom o pow 130m2, planuje instalację podłogową we wszystkich pomieszczeniach z wyłączeniem garażu i kotłowni (grzejniki tradycyjne) + grzejniki drabinkowe w dwóch łazienkach. Izolacja domu 20cm styropian + piana 20cm poddasze. Czy moc pieca jest właściwa?

Po co taki kocioł? Jest trzykrotnie przewymiarowany.

Po co taki kocioł? Jest trzykrotnie przewymiarowany.

Do ogrzewania domu ocieplonego (dobrze) jest to przewymiarowane, ale jak na ciepłą wodę nie chcesz czekać 2g to 14 kw jest ok, wystarczy prosty wzór do obliczenia ile energii należy dostarczyć aby doczekać się na ciepłą wodę.

http://energia.nexun.pl/kalkulator/oblicz.php

Ciepłą wodę można zagrzać prądem w II taryfie za 30 zł miesięcznie. Łączenie CO i CWU skutkujące przewymiarowaniem instalacji jest bez sensu. Po co to robić?

Nawet grzanie wody w G11 będzie tańsze niż straty w okresie grzewczym w wyniku zastosowania zbyt dużego kotła. Czy ludzie którzy to projektują są dyletantami czy oszustami naciągającymi na droższy produkt?

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i wybaczcie, ale dorzucę tutaj nowy wątek, ze względu na pewne, początkowe problemy.. Mam nadzieje, że ktoś z Was będzie w stanie pomóc mi, bądź delikatnie mnie naprowadzić. Przy temacie CO gazowego. Posiadam Aristona, dwufunkcyjny, kondensacyjny kocioł, 2-letni.. Mieszkanie o metrażu 60m2, piętro, pode mną grzeją, nade mną strych. Do okoła jest również zabudowa innych budynków, więc w miarę jest to mieszkanie osłonięte. Rachunki rzędu 4200 zł rocznie, przy tak małym metrażu. Temperatura dzienna 22, nocna 20. Przy czym po nocnej temperaturze piec dogrzewa do dziennej aż 7 godzin, na razie nie ma mrozów, przy mrozach potrafi grzać cały dzień. 0 5 rano start pieca, kiedy wstaje o 6 w mieszkaniu odczuwam chłód po całej nocy gdzie piec się w ogóle nie załącza. Piec średnio w ciągu dnia grzeje 12-14h. Jak zmniejszyć rachunki? I przede wszystkim, co zrobić by w domu szybciej się nagrzewało po nocnych temperaturach?

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i wybaczcie, ale dorzucę tutaj nowy wątek, ze względu na pewne, początkowe problemy.. Mam nadzieje, że ktoś z Was będzie w stanie pomóc mi, bądź delikatnie mnie naprowadzić. Przy temacie CO gazowego. Posiadam Aristona, dwufunkcyjny, kondensacyjny kocioł, 2-letni.. Mieszkanie o metrażu 60m2, piętro, pode mną grzeją, nade mną strych. Do okoła jest również zabudowa innych budynków, więc w miarę jest to mieszkanie osłonięte. Rachunki rzędu 4200 zł rocznie, przy tak małym metrażu. Temperatura dzienna 22, nocna 20. Przy czym po nocnej temperaturze piec dogrzewa do dziennej aż 7 godzin, na razie nie ma mrozów, przy mrozach potrafi grzać cały dzień. 0 5 rano start pieca, kiedy wstaje o 6 w mieszkaniu odczuwam chłód po całej nocy gdzie piec się w ogóle nie załącza. Piec średnio w ciągu dnia grzeje 12-14h. Jak zmniejszyć rachunki? I przede wszystkim, co zrobić by w domu szybciej się nagrzewało po nocnych temperaturach?

Ocieplić strych.

Problem prawdopodobnie jest w tym, że masz duże straty ciepła, które gdzieś uciekają

Na strychu ułożona wełna 25 cm. Może jakiś inny pomysł, który mnie naprowadzi...?

Najszybciej, natychmiastowo zmniejszysz rachunki instalując splita inwerterowego o mocy grzewczej 3-4kW z jednostką wewnętrzną umieszczoną centralnie w mieszkaniu np. największy pokój lub korytarz. Do tego zmiana taryfy na G12 i uruchamianie go tylko w II taryfie. U mnie ogrzanie 50m2 parteru domku kosztowało w ten sposób w listopadzie 2 zł dziennie.

Na strychu ułożona wełna 25 cm. Może jakiś inny pomysł, który mnie naprowadzi...?

Napisz coś więcej, czy budynek jest ocieplony, jaką masz instalacje, grzejniki, ustawienia pieca, wielkość pieca. Wełna na strychu jest ułożona na stropie czy na dachu. Bo jak na dachu to grzejesz jeszcze cały strych czyli przykładowo + 100 m2 czyli razem 160 m2 - i wszystko by się zgadzało (tylko głośno myślę).

Budynek niestety nie jest ocieplony, choć stosunkowo w miarę nowy, natomiast w około jest zabudowa innych budynków, więc całkowicie jest on osłonięty. Wełna znajduje się na stropie. Grzejniki aluminiowo miedziane typu https://www.google.pl/search?q=konwektor+aluminiowo+miedziany&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi6-ZCh4tfXAhUnApoKHYutDAwQ_AUICigB&biw=1525&bih=733#imgrc=6DsT1JS3vxjRQM:

Kocioł Ariston clas evo, ustawiony na automat, jest jeszcze opcja komfort, ale podobno znacznie mniej ekonomiczna. Link do pieca poniżej:

https://www.google.pl/search?biw=1525&bih=733&tbm=isch&sa=1&ei=01sYWpWqEIf06ATDvLXgCg&q=ariston+clas+evo&oq=ariston+clas+evo&gs_l=psy-ab.3..0l4j0i30k1j0i8i30k1j0i30k1l4.6578.9499.0.9943.16.13.0.2.2.0.205.1353.0j8j1.9.0....0...1c.1.64.psy-ab..5.11.1390....0.rxjAWuGKxRk#imgrc=6aagQKcQ9bMaRM:

Dodam jeszcze, że do pieca podłączony jest nowy sterownik Auraton 2025. Wysokość pomieszczeń standardowa. Myślę, że problem tkwi niestety, ale w grzejnikach.. (choć mogę się mylić) być może mają za małą moc grzewczą, m.in korytarz mam najchłodniejszy, względem metrażu jest malutki grzejnik i niestety nie mam możliwości wstawienia większego ze względu na miejsce tuż obok, poza tym nowe ściany i płytki, więc na podłogowe jest już za późno. Zastanawiam się jakby dogrzać korytarz. Jakby nie patrzeć to centralna część mieszkalna, a jest najzimniejsza. Swoją drogą dochodzę do wniosku, że to najdroższe CO, zaraz po elektrycznym. I nie mam pojęcia jak zmniejszyć koszta i przy okazji bardziej dogrzać.