Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe a rekuperacja- dobór

yaro4

Recommended Posts

Budynek niestety nie jest ocieplony, choć stosunkowo w miarę nowy, natomiast w około jest zabudowa innych budynków, więc całkowicie jest on osłonięty. Wełna znajduje się na stropie. Grzejniki aluminiowo miedziane typu https://www.google.pl/search?q=konwektor+aluminiowo+miedziany&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi6-ZCh4tfXAhUnApoKHYutDAwQ_AUICigB&biw=1525&bih=733#imgrc=6DsT1JS3vxjRQM:

Kocioł Ariston clas evo, ustawiony na automat, jest jeszcze opcja komfort, ale podobno znacznie mniej ekonomiczna. Link do pieca poniżej:

https://www.google.pl/search?biw=1525&bih=733&tbm=isch&sa=1&ei=01sYWpWqEIf06ATDvLXgCg&q=ariston+clas+evo&oq=ariston+clas+evo&gs_l=psy-ab.3..0l4j0i30k1j0i8i30k1j0i30k1l4.6578.9499.0.9943.16.13.0.2.2.0.205.1353.0j8j1.9.0....0...1c.1.64.psy-ab..5.11.1390....0.rxjAWuGKxRk#imgrc=6aagQKcQ9bMaRM:

Twój piec ma modulację od 11 do 24 kw.To znaczy, że przy zapotrzebowaniu na energię przykładowo 5 kw, Twoj piec będzie palił 11 kw. Trochę przewymiarowany. Dlatego w okresach przejściowych może on zużywać więcej gazu. Dla przykładu mój piec pracuje od 1,9 do 12 kw. Aczkolwiek wątpię, żeby przy CO kiedykolwiek pracował z mocą wiekszą niż 5 kw.

Jaką ma temperaturę wodat puszczana na grzejniki?

JanWerbinski split inwerterowy tzn? nie jestem zorientowany za bardzo w tej kwestii.

Obecnie chyba większość klimatyzatorów to inwertery z silnikami sprężarek na prąd stały. Potrafią modulować moc. Np. moje Fujitsu z 2009 bierze od 300 do 1700W energii. Bardzo ładnie grzeje na 300W i ma wtedy wysoki COP.

• 1 month później...
Konsultancie Marki Junkers,

Po przeanalizowaniu cen w Waszym cenniku mam pytanie - czy Wasz instalator zrobi instalacje z AerastarComfort na nie Waszych elementach instalacyjnych - rurach złączkach itp ?

Witam,

Tak, nasi instalatorzy mogą wykonać instalację wentylacji mechanicznej stosując kanały wentylacyjne innego producenta. Należy jednak dokładnie obliczyć przewody – straty ciśnień. Nasze przewody, złączki skrzynie rozprężne są elementami instalacji z najwyższej półki. Stosując je jesteśmy pewni poprawnej pracy urządzenia.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers