Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o poradę przy zamontowaniu nowego skrzydła w starą kasetę chowaną

Recommended Posts

Witam, kilka dni temu kupiłem mieszkanie w bloku. Okazuje się, że drzwi w salonie mam przesuwne z system chowanym w ścianie (prawdopodobnie kaseta), które mi się kompletnie nie podobają, chodzi o wzór. Szerokość drzwi to 104,4 cm, grubość 4cm. Moim pytaniem jest czy gdy zamówię same "gołe" skrzydło to będę je mógł zamontować w miejscu starego? Przenosząc ten "stary system" ze starego skrzydła np. przykrecając do nowego i założyć aby się przesuwało jak stare? Chce po prostu nowy wzór drzwi w starym miejscu. Brakuje mi tej wiedzy przed złożeniem zamówienia. Bardzo proszę o pomoc.

Gratuluję zakupu własnego M.

Co do drzwi to dobrze byłoby abyś poszukał czy nie ma na skrzydle gdzieś oznaczenia producenta. Może być wlepka od spodu skrzydła - nie jest to konieczne.

Druga rzecz którą dobrze byłoby zrobić to zobaczyć producenta systemu - ułatwi to rozmowę w salonie. Dwa popularne systemy szły do dużych firm - Eclisse np. do drzwi Invado, a Leon np. do drzwi Erkado.

Trzecia rzecz - zbierz dokładnie wymiary skrzydła (albo jeszcze lepiej zaproś sprzedawcę do siebie aby on sobie sam zmierzył przez zamówieniem) i dopasuj model jaki Ci się podoba. Oczywiście zaznacz, że jest to skrzydło do systemu przesuwnego. Niczym się nie różni od zwykłego skrzydła, tylko nie ma zawiasów i są trochę inne okucia.

Skrzydła oczywiście w takich systemach można zmieniać, tylko trzeba zwracać uwagę na wymiary i wagę.

Jak możesz to daj zdjęcie skrzydła, szczególnie zamka, bo może masz zamek hakowy i dobrze byłoby aby był na odpowiedniej wysokości.