Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie i konserwacja PC ogólnie

PiterBo

Recommended Posts

Nie bardzo znalazłem odpowiedz na pytanie i nie wiele jest informacji w necie, chcę przed zimą zrobić mały serwis swojej PC mianowicie. Na jednostce zewnętrznej na lamelach mam zielony nalot , jak domyślam są to pewnego rodzaju grzyby i pleśnie.

Pytanie zasadnicze czym to usunąć jakiś preparat ktoś może polecić aby spryskać i np spłukać delikatnie wodą aby to wszystko spłyneło ?

Chciałem też pomyć wiatraki i samą kratkę osłonową bo trochę ma na sobie już nalotu.

Jakieś pomysły sugestie ? aha odpowiedź typu " zadzwoń po fachowca" można sobie darować.

Pytanie zasadnicze czym to usunąć jakiś preparat ktoś może polecić aby spryskać i np spłukać delikatnie wodą aby to wszystko spłyneło ? Chciałem też pomyć wiatraki i samą kratkę osłonową bo trochę ma na sobie już nalotu.

Jakieś pomysły sugestie ? aha odpowiedź typu " zadzwoń po fachowca" można sobie darować.

To nie jest jakieś specjalnie delikatne urządzenie, więc bez obaw. Ja co roku zdejmuję obudowę, zlewam wodą z szlaucha, potem spryskuje płynem do mycia szyb i czyszczę lamele szczotką, a wiatraki szorstką gąbką. Potem jeszcze raz obficie spłukuję wodą wodą i składam z powrotem. Działa mi piaty sezon bez najmniejszej awarii, więc chyba jest OK.

Ja mieszkam przy piaszczystej drodze i po suchym lecie kurzu od przejeżdżających samochodów jest niestety od groma. Jakbym odpuścił czyszczenie to penie też nic by się nie stało, ale po węglu poświęcenie 2 godzin rocznie na pompę nie jest wielkim wysiłkiem, a świadomość, że być może poprawiłem sprawność i mam błyszczącą pompkę - bezcenna :D