Justin85 16.10.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Czy mogę poprosić o weryfikację..? Budujemy dom, powierzchnia użytkowa ok 240 m2 , w budynku 3 łazienki, domownicy to mężczyzna i kobieta + 2 córki Okazjonalnie przewidujemy nocowanie gości więc wówczas możliwość korzystania z 3 łazienek jednocześnie. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła powietrzną Logatherm WLW196i-14AR E Fachowiec od wod-kan i ogrzewania zaproponował mi zbiornik na wodę użytkową o pojemności 325l - czy to nie za dużo patrząc na powyższe dane? Dodam, że bardziej myślałam o 200-250l... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Dobrze myślałeś, nie ma co przewymiarować przy pompie ciepła chyba że planujesz jeszcze instalację solarną więc taki bufor w postaci większego zbiornika byłby wskazany.Zimą i tak ta pompa ciepła będzie wspomagana przez grzałki elektryczne więc nie wydaje się, by był potrzebny tak duży zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.10.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Czy mogę poprosić o weryfikację..? Budujemy dom, powierzchnia użytkowa ok 240 m2 , w budynku 3 łazienki, domownicy to mężczyzna i kobieta + 2 córki Okazjonalnie przewidujemy nocowanie gości więc wówczas możliwość korzystania z 3 łazienek jednocześnie. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła powietrzną Logatherm WLW196i-14AR E Fachowiec od wod-kan i ogrzewania zaproponował mi zbiornik na wodę użytkową o pojemności 325l - czy to nie za dużo patrząc na powyższe dane? Dodam, że bardziej myślałam o 200-250l... Ja jednak proponowałbym zbiornik nie co większy. Instalator namówił mnie na 400 litrowy i powiem Ci że przy połączeniu z PC był to strzał w dziesiątkę. Rodzina 2+2, syn i córka. Mieszkamy już drugi sezon i nigdy nie zdażyło się by komuś zabrakło cieplej wody. Przy dobrej izolacji zbiornika grzeję wodę dwa razy dziennie, tylko w taniej taryfie. Musisz zwrócić uwagę na to czy zbiornik ma odpowiednio duża powierzchnię wężownicy. U mnie ma ona 4,2 m. Tylko wtedy pompa nie będzie taktować. Nie wiem w jakim wieku masz córki, ale zważ ze kobiety zużywają stosunkowo więcej cieplej wody od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 28.10.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Z ciekawości, ile m3 wody miesięcznie zużywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.10.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Z ciekawości, ile m3 wody miesięcznie zużywasz? Nigdy się tym nie interesowałem. Musiałbym zerknąć na rachunki, ale dopiero po powrocie z delegacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts