Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbiornik na wodę- jaka pojemność?

Justin85

Recommended Posts

Czy mogę poprosić o weryfikację..?

Budujemy dom, powierzchnia użytkowa ok 240 m2 , w budynku 3 łazienki, domownicy to mężczyzna i kobieta + 2 córki ;) Okazjonalnie przewidujemy nocowanie gości więc wówczas możliwość korzystania z 3 łazienek jednocześnie. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła powietrzną Logatherm WLW196i-14AR E

Fachowiec od wod-kan i ogrzewania zaproponował mi zbiornik na wodę użytkową o pojemności 325l - czy to nie za dużo patrząc na powyższe dane?

Dodam, że bardziej myślałam o 200-250l...

Dobrze myślałeś, nie ma co przewymiarować przy pompie ciepła chyba że planujesz jeszcze instalację solarną więc taki bufor w postaci większego zbiornika byłby wskazany.

Zimą i tak ta pompa ciepła będzie wspomagana przez grzałki elektryczne więc nie wydaje się, by był potrzebny tak duży zbiornik.

• 2 weeks później...
Czy mogę poprosić o weryfikację..?

Budujemy dom, powierzchnia użytkowa ok 240 m2 , w budynku 3 łazienki, domownicy to mężczyzna i kobieta + 2 córki ;) Okazjonalnie przewidujemy nocowanie gości więc wówczas możliwość korzystania z 3 łazienek jednocześnie. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła powietrzną Logatherm WLW196i-14AR E

Fachowiec od wod-kan i ogrzewania zaproponował mi zbiornik na wodę użytkową o pojemności 325l - czy to nie za dużo patrząc na powyższe dane?

Dodam, że bardziej myślałam o 200-250l...

Ja jednak proponowałbym zbiornik nie co większy. Instalator namówił mnie na 400 litrowy i powiem Ci że przy połączeniu z PC był to strzał w dziesiątkę.

Rodzina 2+2, syn i córka. Mieszkamy już drugi sezon i nigdy nie zdażyło się by komuś zabrakło cieplej wody. Przy dobrej izolacji zbiornika grzeję wodę dwa razy dziennie, tylko w taniej taryfie. Musisz zwrócić uwagę na to czy zbiornik ma odpowiednio duża powierzchnię wężownicy. U mnie ma ona 4,2 m. Tylko wtedy pompa nie będzie taktować. Nie wiem w jakim wieku masz córki, ale zważ ze kobiety zużywają stosunkowo więcej cieplej wody od nas.