Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin Prosba o opinie

Recommended Posts

Dzien dobry,

mam remont dachu z powodu fuszerki. Poza innymi pracami trzeba bylo wykonac nowa izolacje komina. Stara obudowa rozpadla sie przy demontazu i panowie zrobili taka z blachy, podobno ocynkowanej ktora wyglada tak jak na obrazku ponizej. Wiedzialam, ze ma byc blacha, ale to co jest wyglada jakos dziwnie , a poza tym brzydko. Te kominy sa w 6 szeregowkach do poprawienia, a innym jest raczej wszystko jedno. Prosze o opinie. [ATTACH=CONFIG]398812[/ATTACH]WP_20171015_15_43_16_Pro.jpg

Glownie chodzi mi o przymocowanie blachy do komina srubami. Nie wiem czy to nie bedzie rdzewialo po uplywie gwarancji. Komin byl wczesniej obudowany plyta i zaizolowany, wiec nie byly wkrecane w mur, to jest dobra wiadomosc. Pod tym okapem na samej gorze jest ok 5-7 cm przestrzeni ktora nie jest zakryta blacha. Kolor wyglada jak w magazynie sklepu, ale to jakby wtorny problem. Wszedzie w sieci widzialam kominy z blachy obudowywane na rabek stojacy, tak ze nie bylo zadnych srub. Drugie, w sieci pisali o mocowaniu na nity a nie na sruby.

Komin zostal obity plyta OSB, a potem jakis czarny material. Okolo 7 cm do szczytu jest przerwa, bez blachy.
Zastanawiam się skąd się biorą "MISZCZOWIE", którzy kominy z drewna budują. Właśnie z jednym wybieram się do nadzoru budowlanego....http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/