Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt wiaty garażowej - prośba o opinie

tyla

Recommended Posts

Dzień dobry,

witam serdecznie wszystkich użytkowników forum - jest to mój pierwszy post :)

Zgłaszam się do Państwa z prośbą o ocenę własnego projektu wiaty garażowej na 2 auta z opcją montażu paneli fotowoltaicznych na jednej stronie dachu.

Dach 2 spadowy o kącie nachylenia 35st.

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z projektu - generalnie konstrukcja wykonana z profili nierdzewnych 60x40x3 spawanych z blachami połączeniowymi 8mm i skręcanych śrubami nierdzewnymi M10. Krokwie dachowe co 63cm o przekroju 12x8cm,13 punktów fundamentowych o średnicy otworu 25cm i głębokości 1m.

Dodatkowo u góry wiaty wykonany podest na wyoskości 2,3m z płyty OSB 24mm grubości podparty zastrzałami z profili.

Wypełnienie ścian to deski odpowiednio przycięte.

9050cb75d870.jpg

ad142cc316c4.jpg

Chodzi mi głównie o ocenę bezpieczeństwa wiaty przy obfitych opadach śniegu ?

Dla zainteresowanych mogę wysłać plik 3D np. step w celu lepszego obejrzenia konstrukcji

pozdrawiam

- koncepcja bardzo fajna, proponuję Ci jednak umówić się z projektantem konstrukcji, który przeliczy całość, sprawdzi / " wyda " połączenia.

- nie sądzę, aby ktoś na FM przeliczył Ci konstrukcję ot tak i podpisał się pod wynikami obliczeń.

- jak znam życie, to poza koncepcją projektant konstrukcji będzie prosił o Opinię Geotechniczną

• 2 weeks później...
Taka wielkość zabudowy, to już niepotrzebne jest pozwolenie na budowę?

Tego nie zrobisz na zgłoszenie.

Czyli musisz iść do projektanta i typowa papierologia jak przy domku i wszystkimi dodatkowymi kosztami.

na ZGŁOSZENIE również wskazana jest wizyta u projektanta. W skład każdego zgłoszenia wchodzi np. Projekt Zagospodarowania działki opracowywany przez osobę posiadającą wymagane uprawnienia do projektowania.

Moje uwagi:

Szerokość 4,5m to moim zdaniem mało. Ja zrobiłem na 5,5 i widzę, że jest mało. Jak deszcz mocno zacina to mimo, że samochód stoi pod dachem to przód albo tył potrafi być mokry. Nie miałem możliwości zrobić szerszego.

Co do pozwoleń zgłoszeń wiatę można obecnie postawić bez zgłoszenia do 50m2. Są obostrzenia o których można poczytać w internecie. Informacji zasięgałem też w gminie i potwierdzili, że od tego roku nie trzeba zgłoszenia do 50m2.

Co do konstrukcji to nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam. Ja zrobiłem "na oko" ze stali przyglądając się innym podobnym konstrukcją mam nadzieję, że wytrzyma opady śniegu i wiatry halne.

Pozdrawiam

Marek

Masz podstawę prawną tego twierdzenia?

prawo budowlane, art.29, 30 i następne

ale....Pozwolenia na budowę albo zgłoszenia budowy lub innych robót budowlanych nie wymaga: budowa lub przebudowa wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki

Edytowane przez Slawko123

Chodzi mi o podstawę prawną twierdzenia że:

"W skład każdego zgłoszenia wchodzi np. Projekt Zagospodarowania działki opracowywany przez osobę posiadającą wymagane uprawnienia do projektowania."

Nawet w starym PB takiego wymogu nie widziałem.

art 30. prawa budowlanego http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001332/U/D20171332Lj.pdf

na ZGŁOSZENIE również wskazana jest wizyta u projektanta. W skład każdego zgłoszenia wchodzi np. Projekt Zagospodarowania działki opracowywany przez osobę posiadającą wymagane uprawnienia do projektowania.

po projekt zagospodarowania działki do projektanta.... to chyba idzie ktoś kto nie umie ołówka w ręku utrzymać. Zlituj się....

Jeszcze chwila to do projektanta będzie się chodzić po projekt posadowienie ławki na ogrodzie...

a niby jak przedstawisz gdzie na działce ma byc ta wiata? jakie odległości od granic, itp.?

Czy osoba musi mieć uprawnienia czy nie, to nie wiem. Ja jak zgłaszałem budowę altany, to musiałem dać projekt w 4 egzemplarzach oraz projekt zagospodarowania działki, z tym, ze ja wykorzystałem projekt z pozwolenia na budowę domu. Sam dorysowałem gdzie ma byc ta altana, podałem wymiary, przeliczyłem tereny utwardzone i wyłączyłem z produkcji rolniczej ten kawałek(III klasa ziemi, jest MPZP)na podstawie tej samej mapy z naniesioną altana i wyliczeniami. No i to było w/g poprzedniej wersji prawa budowlanego.

musiałem takie cos zrobić IMG_20171103_143100.jpgIMG_20171103_143555.jpg

oczywiście wszystko zrobiłem sam(oprócz projektu budowlanego, bo ten kupiłem gotowy)

nie mam uprawnień

To że coś takiego złożyłeś nie znaczy że jest to wymagane przez PB.

Ja zbudowałem budynek o powierzchni 25m2 na zgłoszenie.

To zgłoszenie zawierało mapę do celów projektowych na którym osobiście wrysowałem planowane położenie i wielkość budynku, opis konstrukcji budynku oraz datę planowanego rozpoczęcia budowy. (nie było żadnego planu zagospodarowania)

Był jeszcze wniosek o odrolnienie gruntu pod budynkiem, jednak z racji że grunt jest VI klasy była to tylko formalność.

Były tego dwa egzemplarze tylko dlatego że ja chciałem mieć dowód że takie zgłoszenie złożyłem.

Po 30 dniach milczenia starostwa budowa się rozpoczęła.

a niby co to jest jak nie plan zagospodarowania?

dzięki Slawko123

tak się zastanawiam, może ja czytam inne Prawo Budowlane ?

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001332/U/D20171332Lj.pdf

wg jw ( Opracowano na podstawie: t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1332, 1529. )

" Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni

zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; "

oraz

" Art. 30. 1. Zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. b–d, pkt 1a–2b . "

wg jw wiata wymaga zgłoszenia ! tym bardziej taka, gdy jej powierzchnia wynosi około 45m2 ( wg rys. tyla #1 )

Czy Ty w ogóle wiesz co to jest mapa do celów projektowych?
tak wiem, to jest to co miałeś zanim
na którym osobiście wrysowałem planowane położenie i wielkość budynku,
po wrysowaniu powyższego, stała się projektem zagospodarowania.

Taka budowla (pow. zabudowy ponad 45m2) wymaga pozwolenia budowlanego

niekoniecznie

29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50m2, sytuowanych na działce, na której

znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000m2 powierzchni działki;

no tak :)

z tego Art. 29. 1.

" 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub

przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni

zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie

może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; "

słowo " wiata " powinno być usunięte, skoro cały 2c) ( w dalszej części Ustawy ) odnosi się do nich ;) wprowadzając niepotrzebne zamieszanie w interpretacjach

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001332/U/D20171332Lj.pdf

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Czy możesz podać pełny numer dziennika ustaw tego co cytujesz i nazywasz Prawem Budowlanym?

Na stronie sejmowej aktualny tekst jednolity prawa budowlanego (stan na 2017-09-01) w tym zakresie brzmi:

Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone

w Dz. U. z 2016 r. poz. 831, 961, 1250, 1579 i 2003 oraz z 2017 r. poz. 820.

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających

zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

1. a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do
    35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,
  2. b) płyt do składowania obornika,
  3. c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do25 m3,
  4. d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 iwysokości nie większej niż 7 m,
  5. e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

1a) wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszaroddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których

zostały zaprojektowane;

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lubprzydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchnizabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce niemoże przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Dz. U. z 2017 r. poz.1332, 1529

Tekst ujednolicony:D20171332Lj.pdf

Status aktu prawnego: obowiązujący

Data ogłoszenia: 2017-07-06

Data wydania: 2017-06-08

Organ wydający: MARSZAŁEK SEJMU

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 7 m,

e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

1a) wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane;

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

2a) wolno stojących parterowych budynków rekreacji indywidualnej, rozumianych jako budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku,

o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać jednego na każde 500 m2 powierzchni działki;

2b) wolno stojących parterowych budynków stacji transformatorowych i kontenerowych stacji transformatorowych o powierzchni zabudowy do 35 m2;

2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki;

2d) wolno stojących

..................

Potrzebne było PnB jeszcze z innego powodu. Rozpiętość budynku jest większa niż 4,8m.

Gdybyś nawet zmniejszył powierzchnię do 35m2 ale zachował ten projekt to i tak potrzebowałbyś PnB bo nadal rozpiętość byłaby większa niż 4.8m.

4.5*7.7=34.65.

Żeby można było taką wiatę tylko zgłosić trzeba by zmienić kierunek kalenicy o 90 stopni.

Wtedy miałbyś rozpiętość 4,5 i długość budynku 7.7m.

absolutnie nie, bo rozpietośc 4,8m dotyczy budynków gospodarczych i to dla celów rolniczych lub w zabudowie siedliskowej

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

art29, punkt 1, podpunkt 1, litera a

Pewny jesteś że ten link prowadzi do wersji którą wcześniej zacytowałeś?

Poniżaj cytat z tego linku:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających

zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

1. a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do
    35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,
  2. b) płyt do składowania obornika,
  3. c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do25 m3,
  4. d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 iwysokości nie większej niż 7 m,
  5. e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

1a) wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszaroddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których

zostały zaprojektowane;

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub

przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchnizabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce niemoże przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Gdzie Ty znalazłeś te 50 m2?

czytaj dalej, a nie tylko poczatkowe zdania. strona 25-26 tego tekstu

art.29, punkt 1, podpunkt 2c

Jeśli masz projekt budowlany to znaczy że konstruktor dokonał obliczeń wytrzymałościowych i umieścił te obliczenia w projekcie.

Jeśli tych obliczeń w projekcie budowlanym nie ma to to nie jest projekt budowlany.

Potrzebne było PnB jeszcze z innego powodu. Rozpiętość budynku jest większa niż 4,8m.

Gdybyś nawet zmniejszył powierzchnię do 35m2 ale zachował ten projekt to i tak potrzebowałbyś PnB bo nadal rozpiętość byłaby większa niż 4.8m.

4.5*7.7=34.65.

Żeby można było taką wiatę tylko zgłosić trzeba by zmienić kierunek kalenicy o 90 stopni.

Wtedy miałbyś rozpiętość 4,5 i długość budynku 7.7m.

P.S Czy ten projektant obliczył wytrzymałość budynku na wiatr od strony największej jego powierzchni?

Ta konstrukcja wygląda na taki dość pokaźny "żagiel".

Bałbym się coś takiego postawić.

- trochę mnie żle zrozumiałeś. Pisząc "mamy Projekt Budowlany" miałem na myśli tryb administracyjny oparty o Projekt Budowlany i PnB.

- również nie ja jestem osobą pytającą o wiatę

- myślę, że nikt jeszcze nie przeliczył tej konstrukcji

Pytanie to raczej do urzędnika starostwa.

Który punkt weźmie on pod uwagę jak będzie rozpatrywał zgłoszenie budowy wiaty? :)

niekoniecznie :)

"2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"

dotyczy wszelakich działek a wyjątek stanowi punkt 2c

"2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000m2 powierzchni działki;"

czyli wszędzie można postawić wiatę na zgłoszenie do 35m2, ale na działkach, gdzie juz stoi budynek mieszkalny albo ta działka jest pod zabudowę mieszkaniową to wtedy ta wielkość się zwiększa do 50m2

zwróc uwage, ze punkt 2 dotyczy tez innych zabudować oprócz wiat.