Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Dzisiaj postanowiłem się przyjrzeć nieco bliżej pęknięciom jakie mam na klatce schodowej.

Mam tynki gipsowe, wiadomo w różnych miejscach w domu są lekki rysy ale kilka z nich jest dość konkretnych, powiększających się.

Wydaje się, że pęknięcia zależne są od temperatur...

Chciałbym posłuchać co forumowicze o tym myślą i jak to naprawiać.

Pierwsze pęknięcie jest nad nadprożem okiennym na styku beton-porotherm, od strony wewnętrznej budynku ale pokazuje lokalizację od zewnątrz.

Zdjęcie-0137(1).jpg

Zacząłem już sobie nawet wyobrażać, że kalenica pracuje i powstało pęknięcie. :eek:

No ale idźmy dalej... Po przeciwnej stronie budynku mam klatkę schodową.

Na wylewce stoją bloczki 12 porotherm. Po lewej i prawej. Jednak również na ścianie zewnętrznej (na wprost) jest wcale nie mniejsze pęknięcie.

P161017_18.28[01].jpg

Postanowiłem więc odkuć trochę tynku, żeby zobaczyć o co chodzi.

P161017_18.28.jpg

Ujmę to tak - ściana "odczepiła się" od "podłogi".

W sumie nie wiem czy się dziwić, czy nie ale minę miałem taką :jawdrop:

Ja rozumiem, że rozszerzalność cieplna materiałów itp. no ale kurde...

https://forum.murator.pl/topic/233066-p%C4%99kni%C4%99cia-poziome-tynku-na-%C5%82%C4%85czeniu-porotherm-beton/

u mnie tynkarze w takich newralgicznych miejscach na styku dwóch różnych materiałów dawali siatkę - i nic się nie rysuje.

Taką z włókna szklanego? Ile zakładu trzeba zrobić?

a mnie dali siatkę, ale i tak na klatce schodowej pękło. BK na stropie. miejsce styku BK ze stropem

u mnie tez pękło mimo siatki. Na łączeniu ceramiki z wieńcem w klatce schodowej.

Tak chyba musi być

moim zdaniem to te popularne bloczkowanie muru fundamentowego i brak wieńca

zamiast lać porządny monolit zakończony wieńcem o nośności nieporównywalnej

co ma wieniec w posadzce parteru do pekniec na pietrze? w dodatku poziomych. Nie wiem w czym by tu wieniec pomogl. Jezeli wa jest solidna to wieniec nie jest potrzebny a jezeli lawa peknie i osiadzie to i wieeniec nie pomoze. Wieniec ma zadanie spinania konstrukcji przy wysokich scianach fundamentowych.

Witajcie!

Dzisiaj postanowiłem się przyjrzeć nieco bliżej pęknięciom jakie mam na klatce schodowej.

Twoje pęknięcia występują w absolutnie oczekiwanych miejscach. Właściwie to są ryski - nie pęknięcia. Siatka wtopiona w takie miejsca na etapie tynkowania nieco ograniczy ich występowanie. Gdy przeszkadzają to na etapie malowania można wtopić pasek np. fizeliny i zatynkować i pomalować. Jak nawet powstanie ryska, to poza Tobą nikt specjalnie jej nie wypatrzy.