MdeFoxe 16.10.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Witajcie! Dzisiaj postanowiłem się przyjrzeć nieco bliżej pęknięciom jakie mam na klatce schodowej. Mam tynki gipsowe, wiadomo w różnych miejscach w domu są lekki rysy ale kilka z nich jest dość konkretnych, powiększających się. Wydaje się, że pęknięcia zależne są od temperatur... Chciałbym posłuchać co forumowicze o tym myślą i jak to naprawiać. Pierwsze pęknięcie jest nad nadprożem okiennym na styku beton-porotherm, od strony wewnętrznej budynku ale pokazuje lokalizację od zewnątrz. Zacząłem już sobie nawet wyobrażać, że kalenica pracuje i powstało pęknięcie. No ale idźmy dalej... Po przeciwnej stronie budynku mam klatkę schodową. Na wylewce stoją bloczki 12 porotherm. Po lewej i prawej. Jednak również na ścianie zewnętrznej (na wprost) jest wcale nie mniejsze pęknięcie. Postanowiłem więc odkuć trochę tynku, żeby zobaczyć o co chodzi. Ujmę to tak - ściana "odczepiła się" od "podłogi". W sumie nie wiem czy się dziwić, czy nie ale minę miałem taką Ja rozumiem, że rozszerzalność cieplna materiałów itp. no ale kurde... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.10.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 u mnie tynkarze w takich newralgicznych miejscach na styku dwóch różnych materiałów dawali siatkę - i nic się nie rysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 17.10.2017 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 u mnie tynkarze w takich newralgicznych miejscach na styku dwóch różnych materiałów dawali siatkę - i nic się nie rysuje. Taką z włókna szklanego? Ile zakładu trzeba zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.10.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 a mnie dali siatkę, ale i tak na klatce schodowej pękło. BK na stropie. miejsce styku BK ze stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 17.10.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 a mnie dali siatkę, ale i tak na klatce schodowej pękło. BK na stropie. miejsce styku BK ze stropem u mnie tez pękło mimo siatki. Na łączeniu ceramiki z wieńcem w klatce schodowej. Tak chyba musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 17.10.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 u mnie też popękało. Przy malowaniu poprawiłem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 17.10.2017 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 No dzięki za pocieszenie, że nie tylko u mnie takie atrakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.10.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 No bo musicie zrozumieć jedno siatka nie spowoduje że nie będzie pękać choć wielu inwestorów tak myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 18.10.2017 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 u mnie nic nie dawali i nic nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 18.10.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 moim zdaniem to te popularne bloczkowanie muru fundamentowego i brak wieńca zamiast lać porządny monolit zakończony wieńcem o nośności nieporównywalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 18.10.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 moim zdaniem to te popularne bloczkowanie muru fundamentowego i brak wieńca zamiast lać porządny monolit zakończony wieńcem o nośności nieporównywalnej co ma wieniec w posadzce parteru do pekniec na pietrze? w dodatku poziomych. Nie wiem w czym by tu wieniec pomogl. Jezeli wa jest solidna to wieniec nie jest potrzebny a jezeli lawa peknie i osiadzie to i wieeniec nie pomoze. Wieniec ma zadanie spinania konstrukcji przy wysokich scianach fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 18.10.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 ława, może nie być zbrojona nawet http://www.forum.domki.net/budowlane-f3/pekniecie-scianki-fundamentowej-naprezenia-termiczne-t4079.html poczytaj, zwłaszcza tornadtwajda » 21 cze 2009, o 02:21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.10.2017 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witajcie! Dzisiaj postanowiłem się przyjrzeć nieco bliżej pęknięciom jakie mam na klatce schodowej. Twoje pęknięcia występują w absolutnie oczekiwanych miejscach. Właściwie to są ryski - nie pęknięcia. Siatka wtopiona w takie miejsca na etapie tynkowania nieco ograniczy ich występowanie. Gdy przeszkadzają to na etapie malowania można wtopić pasek np. fizeliny i zatynkować i pomalować. Jak nawet powstanie ryska, to poza Tobą nikt specjalnie jej nie wypatrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts