Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ślimak pieca na pellet

mario244

Recommended Posts

Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem pieca Red na pellet. Piec jeszcze nie podłączony a już chyba muszę go reklamować . Chodzi o palec zgarniające szlakę na końcu ślimaka a w zasadzie na jego brak. Zamawiałem piec z takim palcem ,płaciłem dodatkowo ale problem w tym że ja tam żadnego palca nie widzę. Jako że do końca nie wiem jak on wygląda proszę o potwierdzenie znawców że go tam nie ma i że zapłaciłem za coś czego nie dostałem.

• 2 weeks później...

Witam,

Kolego mario244, nie znajdziesz w swoim palniku ślimaka z dodatkowym palcem, gdyż takich nie produkujemy.

Tak jak napisał kolega Kroitz, palce na końcu ślimaka występują w palnikach firmy PELLAS.

Jeżeli, tak jak piszesz, zakupiłeś palnik ze zgarniaczem szlaki, to w naszym przypadku wygląda on całkiem inaczej.

Zgarniacz szlaki jest to element stalowy, usytuowany na dnie komory paleniskowej, poniżej wylotu pelletu i posiada dodatkowy, niezależny napęd i zasilanie.

Element ten przeznaczony jest do wysuwania szlaki poza komorę paleniskową.

Oczywiście wymaga on odpowiedniego ustawienia, polegającego na wpisaniu odpowiedniego czasu jego pracy (czasu wysuwania jednoznacznego z wielkością jego wysunięcia, maksymalnie 10 cm) i częstotliwości, w uzależnieniu od jakości spalanego paliwa.

nasze rozwiązanie jest jedynym skutecznym do usuwania szlaki z komory paleniskowej, czego nie da się powiedzieć o obracającym się palcu przyspawanym do ślimaka wewnętrznego lub nawet do obracającej się komory paleniskowej.

Z poważaniem

Serwis Heiztechnik