andrew86 17.10.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Witam kupiłem używany dom i jest problem z dachem. Na dachu jest dachówka, pod nią łaty i kontrłaty - wentylacja w tym miejscu OK, poniżej deskowanie pełne z papą. Pod tą warstwą od razu wełna mineralna, niżej folia paroizolacyjna i płyty gipsowo kartonowe. Wiem, że brakuje nad wełną przestrzeni wentylacyjnej. Jakie są potencjalne skutki tej niedoróbki? Teoretycznie szczelność mamy z obu stron, więc wełna nie powinna ( ? ) moknąć. Jak z kondensacją pary w warstwie izolacyjnej? Co się może dziać , co ewentualnie zrobić? Zdjąć dachówkę wymienić papę na membranę i położyć od nowa? Z góry dziękuję za pomoc! Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 17.10.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 miałem okazje demontowac taką welne. Wode można wyciskac jak gabke. Wentylacja konieczna, moim zdaniem. Może ktos podpowie czy jest opcja zeby malować sufity odpowiednia farbą ale nie posiadam wiedzy na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.10.2017 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Wponiżej deskowanie pełne z papą. Pod tą warstwą od razu wełna mineralna, niżej folia paroizolacyjna i płyty gipsowo kartonowe. Wiem, że brakuje nad wełną przestrzeni wentylacyjnej. Chodzi o to, że powietrze powinno swobodnie przepływać pomiędzy deskami a wełną. Wełna pod własnym ciężarem opada i tworzy szczeliny pomiędzy deskowaniem umożliwiające swobodny przepływ powietrza. Więc pytanie czy wełna jest wyjątkowo silnie dociśnięta do desek? Uważam, że w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czy jest możliwość przepływu powietrza pomiędzy deskowaniem a wełną, czy są szczeliny / otwory nawiewające na dole pod okapem i rozcięcie w kalenicy umożliwiające wywiew powietrza zaciąganego z dołu. Jeżeli masz podbitkę to powinny w niej być np. otwory. Jeżeli masz nadbitkę to pomiędzy nadbitką a elewacją budynku powinna być szpara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts