Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach z deskowaniem i papą brak wentylacji co zrobić?

andrew86

Recommended Posts

Witam kupiłem używany dom i jest problem z dachem. Na dachu jest dachówka, pod nią łaty i kontrłaty - wentylacja w tym miejscu OK, poniżej deskowanie pełne z papą. Pod tą warstwą od razu wełna mineralna, niżej folia paroizolacyjna i płyty gipsowo kartonowe.

Wiem, że brakuje nad wełną przestrzeni wentylacyjnej. Jakie są potencjalne skutki tej niedoróbki? Teoretycznie szczelność mamy z obu stron, więc wełna nie powinna ( ? ) moknąć. Jak z kondensacją pary w warstwie izolacyjnej? Co się może dziać , co ewentualnie zrobić? Zdjąć dachówkę wymienić papę na membranę i położyć od nowa?

Z góry dziękuję za pomoc!

Andrzej

Wponiżej deskowanie pełne z papą. Pod tą warstwą od razu wełna mineralna, niżej folia paroizolacyjna i płyty gipsowo kartonowe.

Wiem, że brakuje nad wełną przestrzeni wentylacyjnej.

Chodzi o to, że powietrze powinno swobodnie przepływać pomiędzy deskami a wełną. Wełna pod własnym ciężarem opada i tworzy szczeliny pomiędzy deskowaniem umożliwiające swobodny przepływ powietrza. Więc pytanie czy wełna jest wyjątkowo silnie dociśnięta do desek? Uważam, że w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czy jest możliwość przepływu powietrza pomiędzy deskowaniem a wełną, czy są szczeliny / otwory nawiewające na dole pod okapem i rozcięcie w kalenicy umożliwiające wywiew powietrza zaciąganego z dołu. Jeżeli masz podbitkę to powinny w niej być np. otwory. Jeżeli masz nadbitkę to pomiędzy nadbitką a elewacją budynku powinna być szpara.