Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwuteownik "stropowy" - nazwa/rodzaj

dawidl

Recommended Posts

IMAG3427.jpg

Witam,

Poszukuję namiary/nazwę/typ lub jakąkolwiek inną informację dotyczącą powyższego dwuteownika. Niestety nie jestem w stanie określić, ani znaleźć rodzaju jaki to może być dwuteownik. Co wiem?

- walcowany

- dolna stopa ok.9cm

- górna stopa ok. 5cm

- wysokość - ok. 15cm

Funkcja jaką pełni w pewnym starym obiekcie gospodarczym to konstrukcja stropu nad parterem (wypełnienie z betonu).

Być może ktoś się z tym spotkał i wie jaki to dwuteownik. Nie jest tutaj powiedziane, że koniecznie jest typowo stropowym elementem, a jedynie to że ktoś go do tego zadania użył.

Dziękuję i pozdrawiam

Funkcja jaką pełni w pewnym starym obiekcie gospodarczym to konstrukcja stropu nad parterem (wypełnienie z betonu).

Jesteś pewny ze wypełnienie jest z betonu? W tych konstrukcjach było z cegły zalewanej betonem. W zależności od typu stropu cegły leżały lub stały (były układy mieszane) pomiędzy cegły w spoinie były wkładane płaskowniki typu bednarka. Całość to strop Kleina. Z betonem nie spotkałem się.

Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie doszedłem wczoraj do tego, że to szyna, będzie to szyna S24.

Powyżej wkradła mi się literówka... wysokość 12 miało być, więc wszystko pasuje. Dziękuję za pomoc.

Jajmar, nie jestem pewien, odkrywki nie robiłem. Bardzo możliwe, że jest jak mówisz. Wizualnie widoczny jest tylko beton, na górze i na dole.

Pozdrawiam