busy_beaver 17.10.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Witam i proszę o pomoc.Na wiosnę ruszam z budową garażu (ok 40 m2), a później za ok rok domu.Po wybudowaniu garażu chciałbym mieć w nim już prąd, tak co by można było coś zrobić przy samochodzie i później do maszyn na budowie domu.Cała procedura dopiero przede mną i zaczynam od wniosku.Nie wiem jakie wartości wpisać w rubryce moc wnioskowana i zapotrzebowanie energii, ktoś poratuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.10.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 moc wnioskowaną, wpisz taka jaka bedzie Ci potrzebna docelowo w domu czyli pi razy oko 13-17kW, zapotrzebowanie wpisz 3000-4000kWh/rok. wnioskuj o zasilanie garazu i gospodarstwo domowe, żadnych placów budów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 19.10.2017 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 W projekcie widzę, że mam wpisane 12 kW zapotrzebowanie mocy.Zaś przy charakterystyce energetycznej budynku całkowite zapotrzebowanie na energię końcową Qk wynosi ~4200 kWh/rokDzięki Sławek za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.10.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) 12kW to za mało, dasz indukcje i będzie problem, wnioskuj o co najmniej 14kW, będziesz miał zabezpieczenie przedlicznikowe 40A a zalicznikowe 25A, przy 12k dadzą Ci zabezpieczenie zalicznikowe 20A i będziesz miał problemy, a te 200zł jednorazowo za moc wniskowaną chyba Cie nie zbawi? a i jeszcze jedno, zapotrzebowanie do niczego Cie nie zobowiązuje, zużyjesz tyle energii ile zużyjesz. natomiast na całkowite zapotrzebowanie na energię końcową Qkdotyczy mocy potrzebnej na ogrzanie budynku i nijak ma sie do zużycia energii elektrycznej Edytowane 19 Października 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 19.10.2017 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Ok, dzięki za wytłumaczenie, zrobię jak radzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 17.12.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dostałem warunki przyłączenia do sieci.Tauron postawi nową skrzynkę w granicy dwóch działek, prowadząc prąd z innej skrzynki w drodze (linia kablowa nN 1kV typu NA2XY-J 4x120mm2) odległość ok 13 m.Szacowany koszt ok 6,8 tyś ( w tym koszt dokumentacji 2,5 tyś )Mam pytanie, czy to normalna cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dostałem warunki przyłączenia do sieci. Tauron postawi nową skrzynkę w granicy dwóch działek, prowadząc prąd z innej skrzynki w drodze (linia kablowa nN 1kV typu NA2XY-J 4x120mm2) odległość ok 13 m. Szacowany koszt ok 6,8 tyś ( w tym koszt dokumentacji 2,5 tyś ) Mam pytanie, czy to normalna cena ? pewnie tak, ale Ty tego nie płacisz, to sa koszty ZE. Ty płacisz za przyznana/wnioskowana moc przyłaczenia w/g taryfy ustawowej(niecałe 100zł za 1kW) plus koszty wykonania WLZ czyli połaczenia tej skrzynki w drodze z budynkiem/rozdzielnią. To robisz we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 06.03.2018 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Mam pytanie, jak dobrze wykonać instalację elektryczną zakładając, że najpierw wybuduję garaż za rok, dwa dom. Wykonać w garażu główną tablice a później z niej przewód do domu do drugiej tablicy ? Jak to wygląda w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts