gorog85 18.10.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam serdecznie,Wczoraj wykonałem test na obecność związków azotowych w wodzie ze studni. Wyniki, jakie otrzymałem to: NO2 - 0,05 mg/l, NO3 - 5 mg/l. Czy przy takich parametrach oraz tym, że woda przeznaczona do picia przez małe dzieci, radzicie ją uzdatnić, czy uzdatniacz nie jest wymagany? DO granicy norm dla obu wartości jeszcze daleko, ale ostrożności nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 18.10.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Masz to poniżej tego co wymaga rozporządzenie azytyny i azotany. Dodatkowo rozporządzenie mówi o zależności [azotany - NO3]/50 + [azotyny-NO2]/3 musi być mniejsze lub równe 1 mg/dm3. W Twóim przypadku jest poniżej i to całkiem sporo bo wychodzi 0,117 mg/dm3. Dodatkowo stężenie azotynów nie może być większe niż 0,1 mg/dm3, u Ciebie jest 0,05 mg/dm3. Wprawdzie bardziej zajmuje się technologiami oczyszczania ścieków, ale w tym przypadku uważam, ze nie ma potrzeby robienia czegokolwiek. Witam serdecznie, Wczoraj wykonałem test na obecność związków azotowych w wodzie ze studni. Wyniki, jakie otrzymałem to: NO2 - 0,05 mg/l, NO3 - 5 mg/l. Czy przy takich parametrach oraz tym, że woda przeznaczona do picia przez małe dzieci, radzicie ją uzdatnić, czy uzdatniacz nie jest wymagany? DO granicy norm dla obu wartości jeszcze daleko, ale ostrożności nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 19.10.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam serdecznie, Wczoraj wykonałem test na obecność związków azotowych w wodzie ze studni. Wyniki, jakie otrzymałem to: NO2 - 0,05 mg/l, NO3 - 5 mg/l. Czy przy takich parametrach oraz tym, że woda przeznaczona do picia przez małe dzieci, radzicie ją uzdatnić, czy uzdatniacz nie jest wymagany? DO granicy norm dla obu wartości jeszcze daleko, ale ostrożności nie zaszkodzi. Nie ma potrzeby stosowanie filtrów w celu usunięcia związków azotowych gdyż obydwa te parametry są jak najbardziej w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 19.10.2017 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Dziękuję Wam za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.10.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 O ile pamiętam to poza naszym Rozporządzeniem o wodzie pitnej, jest jeszcze coś takiego jak norma dla wody dla niemowląt. I tam są właśnie mocno obniżone wartości dla azotanów/azotynów. Ale myślę, że to co masz w wodzie to nie jest żadne zagrożenie i nie ma sensu inwestować w żadną filtrację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts