a g 18.10.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam,Mam kilka pytań odnośnie podłogówki, pewnie śmiesznie proste dla większości ale dla mnie podłogówka to nowość. 1. Powiedzmy, że chce mieć temperaturę zawsze 21 stopni. Na jakiej zasadzie to działa, że niezależnie od temperatury na zewnątrz ogrzewanie działa tak, że zawsze jest zadana temp.? W co instalacja musi być wyposażona? 1 sterownik z jakimś czujnikiem temp. wystarczy? 2. Załóżmy, że mamy podłogówkę na parterze i piętrze, wtedy potrzebuje minimum 2 takie sterowniki (rozumiem, że jeśli chce regulować temp w każdym powmieszczeniu to w każdym musiałbym mieć takie sterownik) ? Po 1 sterowniku na każdy rozdzielacz? 3. Co to znaczy, że piec/instalacja nie ma sterowania pompami? Pompy działają cały czas i dlaczego to jest źle? Co można zrobić żeby to poprawić jeśli (nie wiem czy dobrze rozumiem) kocioł nie obsługuje sterowaniem pomp? 4. Ja to widzę tak, na każdy rozdzielacz mam sterownik (czyli w sumie 2) który pilnuje żeby temperatura była np. 21 stopni a pomieszczenia w których chce mieć mniejszą temp. (np. 19) przykręcam na przepływomierzu. A gdy zmienię na sterowniku na 23 stopnie to pomieszczenia o mniejszym zapotrzebowaniu będą miały proporcjonalnie mniejszą temperaturę (np. 21) bo są przykręcone na przepływomierzu? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.10.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 1. Działa w oparciu o czujnik temperatury zewnętrznej i krzywą grzewczą. Kocioł ma automatykę która "przewiduje" pogodę w najbliższym czasie i adekwatnie do niej reguluje temp wody grzewczej tak, żeby we wnętrzach utrzymać zadaną wartość np. 21 C. Kocioł może działać w oparciu o temp. z wnętrza domu, ale takie działanie nie jest ekonomiczne o czym można poczytać w licznych wątkach. 2. Temperaturę w każdym pomieszczeniu reguluje się na pętlach grzewczych odpowiednio przymykając przepływy wody w rurkach w pomieszczeniach. Ponieważ prawidłowo wykonaną podłogówkę reguluje się "raz na zawsze" kupowanie wszelkich sterowników i siłowników jest bezsensownym wydatkiem służącym jedynie instalatorom. 3. Pompa w kotle jest, bo ma za zadanie wprawić wodę w ruch. Czasami jedna pompa nie wystarcza i stosuje się dodatkowe przy rozdzielaczach lub przy mieszaczu - to już zależy od instalacji. Pompami steruje kocioł i one działają wówczas kiedy kocioł pracuje, co jest uzależnione od nastawionych okienek czasowych (kiedy grzejemy dom a kiedy nie grzejemy) oraz od aktualnej temp zewnętrznej, bo przecież gdy jest za ciepło na dworze to kocioł się wyłączy. 4. Nie. Bezwładność ogrzewania podłogowego jest taka duża, że jak zmienisz temperaturę o 2 stopnie, to zmianę poczujesz w pomieszczeniu za 2 dni, a w międzyczasie może zmienić się pogoda i oczekiwana temperatura będzie nieadekwatna. Kolejna zmiana to kolejne 2 dni... Dlatego w ogrzewaniu tego typu stosuje się sterowanie pogodowe i jednokrotne wyregulowanie oczekiwanych różnic temperatur w pomieszczeniach konkretnych pomieszczeń na przepływomierzach. Na koniec dodaję, że potrzebny jest projekt ogrzewania domu z wyliczeniem zapotrzebowania ciepła i zaprojektowanym na tej podstawie rozstawieniem rurek w podłodze, długością pętli, ilością pętli, itp... podłogówka rozkładana bez projektu i obliczeń zapotrzebowania ciepła domu może się okazać trudna do wyregulowania i nieekonomiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 19.10.2017 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym jeszcze uściślić parę rzeczy. 1. Działa w oparciu o czujnik temperatury zewnętrznej i krzywą grzewczą. Kocioł ma automatykę która "przewiduje" pogodę w najbliższym czasie i adekwatnie do niej reguluje temp wody grzewczej tak, żeby we wnętrzach utrzymać zadaną wartość np. 21 C. Kocioł może działać w oparciu o temp. z wnętrza domu, ale takie działanie nie jest ekonomiczne o czym można poczytać w licznych wątkach. Kocioł będzie De Dietrich Baxi DuoTec 24kW i z tego co mi mówiono on nie ma żadnego sterownika (przynajmniej wewnętrznego). Gdzie tą temperaturę 21 C. będę mógł ustawić? Na samym kotle? Raczej nie. W instalacji będą 2 grzejniki łazienkowe i 1 mały grzejnik w garażu. EDIT:// Ok, poczytałem trochę i do tego kotła można podłączyć czujnik zewnętrzny Siemens QAC34. Czyli uważasz, że najlepiej mieć kocioł bez żadnej elektroniki na rozdzielaczu, jedynie do kotła podpięty czujnik zewnętrzny, który będzie starał się utrzymać 21 C (jeśli taka będzie zadana) a ja na rozdzielaczu będę mógł sobie niektóre pomieszczenie "przykręcić". Tylko ciągle nie rozumiem skąd kocioł będzie wiedział że pomieszczenia mają już 21 C? 2. Temperaturę w każdym pomieszczeniu reguluje się na pętlach grzewczych odpowiednio przymykając przepływy wody w rurkach w pomieszczeniach. Ponieważ prawidłowo wykonaną podłogówkę reguluje się "raz na zawsze" kupowanie wszelkich sterowników i siłowników jest bezsensownym wydatkiem służącym jedynie instalatorom. Tak też chce mieć, ustawioną raz i spokój. My jesteśmy raczej zimnolubni więc 21 C tam gdzie się przebywa a w sypialniach 19 C. 3. Pompa w kotle jest, bo ma za zadanie wprawić wodę w ruch. Czasami jedna pompa nie wystarcza i stosuje się dodatkowe przy rozdzielaczach lub przy mieszaczu - to już zależy od instalacji. Pompami steruje kocioł i one działają wówczas kiedy kocioł pracuje, co jest uzależnione od nastawionych okienek czasowych (kiedy grzejemy dom a kiedy nie grzejemy) oraz od aktualnej temp zewnętrznej, bo przecież gdy jest za ciepło na dworze to kocioł się wyłączy. Tu tak samo mi powiedziano, że ten kocioł nie steruje pompami więc pompy działają cały czas ale co to znaczy to nie wiem. 4. Nie. Bezwładność ogrzewania podłogowego jest taka duża, że jak zmienisz temperaturę o 2 stopnie, to zmianę poczujesz w pomieszczeniu za 2 dni, a w międzyczasie może zmienić się pogoda i oczekiwana temperatura będzie nieadekwatna. Kolejna zmiana to kolejne 2 dni... Dlatego w ogrzewaniu tego typu stosuje się sterowanie pogodowe i jednokrotne wyregulowanie oczekiwanych różnic temperatur w pomieszczeniach konkretnych pomieszczeń na przepływomierzach. Na koniec dodaję, że potrzebny jest projekt ogrzewania domu z wyliczeniem zapotrzebowania ciepła i zaprojektowanym na tej podstawie rozstawieniem rurek w podłodze, długością pętli, ilością pętli, itp... podłogówka rozkładana bez projektu i obliczeń zapotrzebowania ciepła domu może się okazać trudna do wyregulowania i nieekonomiczna... Tutaj oczywiście nie chodziło mi o to, żeby regulować tym jak grzejnikami czy choćby bawić się w obniżanie temperatury na noc i podwyższać ją rano bo rozumiem bezwładność podłogówki, mi chodzi tylko o to żeby ustawić sobie np. 21 C a w kilku pomieszczeniach obniżyć temperaturę na przepływach i tak to zostawić tylko chodziło mi o to, jak te "główne" 21 C ustawić i żeby się to tak trzymały a wtedy wiadomo, że moje ustawienia na przepływach będą zawsze dawały takie same temp. Edytowane 19 Października 2017 przez a g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.10.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 W instalacji będą 2 grzejniki łazienkowe i 1 mały grzejnik w garażu. Czyli potrzebujesz instalację z mieszaczem. Najlepiej dwa obiegi. Przy mieszaczu jest pompa. Bo na grzejniki możesz wówczas puścić np 50 C, a w obieg podłogówki 23 C i właśnie mieszacz to umożliwi. Pompą i mieszaczem steruje kocioł. Nie wydaje mi się, żeby kocioł współczesny nie miał sterowania, ale z Dietrichem nie mam doświadczeń. Czyli uważasz, że najlepiej mieć kocioł bez żadnej elektroniki na rozdzielaczu, jedynie do kotła podpięty czujnik zewnętrzny, który będzie starał się utrzymać 21 C (jeśli taka będzie zadana) a ja na rozdzielaczu będę mógł sobie niektóre pomieszczenie "przykręcić". Tylko ciągle nie rozumiem skąd kocioł będzie wiedział że pomieszczenia mają już 21 C?[/b] Kocioł mierzy temperaturę wody na zasilaniu podłogówki. Czujnik jest podpięty do rury którą woda wpływa do podłogówki. Nie mam czujników w pokojach a temp jest równa ustawionej na kotle Ustawisz np. 21 C a w pomieszczeniach w których chcesz chłodniej przydławisz przepływy na rotametrach przy rozdzielaczu. Jeżeli zmienia się pogoda na zewnątrz, np. spada temperatura, to kocioł woparciu o ustawioną krzywą grzewczą odpowiednio podnosi temperaturę wody zasilajacej układ i zawsze masz 21 C w domu. Jak w dzień temperatura skoczy do 20 C, to kocioł się wyłączy itp... jak wieczorem zacznie spadać, to się załączy odpowiednio wcześniej wg jakichś tam logarytmów ... Tu tak samo mi powiedziano, że ten kocioł nie steruje pompami więc pompy działają cały czas ale co to znaczy to nie wiem. Nie wiem, to jakieś kuriozum by było. Kocioł się włącza i wyłącza i tym samy włącza i wyłącza pompy... jeżeli są pompy przy rozdzielaczach, albo przy mieszaczu to je podłącza się do odpowiedniego modułu w kotle. Kocioł nimi steruje w tym sensie, że włącza i wyłącza kiedy potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 20.10.2017 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Cholera, muszę się obryć z tego bo coś czuje, że ci co to będą montować to jakieś leśne dziadki... Właśnie moje ostatnie pytanie miało być co jak są grzejniki ale mnie uprzedziłeś Wieczorem podsumuje wszystko i jak będziesz miał chwilę to będę wdzięczny jakbyś odpisał mi czy wszystko dobrze zrozumiałem żeby jeszcze pogadać z nimi albo ich szefami. Jeszcze powiedz mi, w którym miejscu ma być ten mieszacz? Zaraz za kotłem, nie? Skoro 2 grzejniki są na parterze i 1 na piętrze. Aha no i gdzie ty ustawiasz to nieszczęsne np. 21 C? Masz jakiś 1 termostat podłączony do kotła? // EDIT: Dzwoniłem do producenta i okazało się, że kocioł nie ma możliwości sterowania pompami zewnętrznymi, ma jedną pompę zabudowaną i tylko tą steruje. Jest możliwość dokupienia jakiegoś zewnętrznego rozwiązania ale nie wiem dokładnie o co w tym chodzi. Czujnik pogodowy i termostat można podłączyć. Edytowane 20 Października 2017 przez a g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.10.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Temperaturę owe 21 C ustawiam na wyświetlaczu kotła. Nie mam żadnego termostatu w pokojach, kocioł ustawia temperaturę wody zasilającej na takim poziomie żeby mi nagrzać dom do zadanych 21 C. Na wyświetlaczu kotła ustawiam też inne parametry, krzywą grzewczą, temperaturę wody w kranie, czasy grzania pomieszczeń w normalnej temp. i czasy grzania w obniżonej temp, kiedy np nikogo nie ma w domu wówczas grzać przecież nie trzeba. itp, itd... do tego kotła co chcesz kupić jest dostępny w opcji czujnik zewnętrzny do sterownia pogodowego oraz pełna gama modulujących termostatów pokojowych, ale to prosty kocioł 1 funkcyjny bardziej do ogrzewania mieszkania niż domu? Czy on nadąży z produckją ciepłej wody na potrzeby szybkiego zużycia ? Kto go wybrał? Jakie przesłanki na niego wskazywały, co ma ogrzewać, czy było obliczane zapotrzebowanie domu na ciepło? Co z wodą ciepłą? Z jakiego źródła? Na forum jest sporo wątków specjalistycznych, warto je poczytać i nie spieszyć się z wyborem kotła i z budową instalacji w zaufaniu tylko do jakiegoś przygodnego hydraulika ... Edytowane 20 Października 2017 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 20.10.2017 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Wydaje mi się, że pomyliłeś modele. Raczej mówisz o modelu 1.24, on faktycznie jest jednofunkcyjny a ja mówię o tym: http://dedietrich.pl/produkty/technika-dla-domu/baxi/duo-tec-compact-20-24-i-28/ czasy grzania w obniżonej temp, kiedy np nikogo nie ma w domu wówczas grzać przecież nie trzeba. To mnie zaciekawiło, pisząc "nikogo nie ma w domu" chodzi ci o wyjazd kilkudniowy/urlop czy wyjście do pracy/szkoły domowników? Jeśli to drugie to niczym się to nie różni od obniżania temperatury na noc a jak już zgodnie uznaliśmy to nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.10.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Cholera, muszę się obryć z tego bo coś czuje, że ci co to będą montować to jakieś leśne dziadki... Właśnie moje ostatnie pytanie miało być co jak są grzejniki ale mnie uprzedziłeś Wieczorem podsumuje wszystko i jak będziesz miał chwilę to będę wdzięczny jakbyś odpisał mi czy wszystko dobrze zrozumiałem żeby jeszcze pogadać z nimi albo ich szefami. Jeszcze powiedz mi, w którym miejscu ma być ten mieszacz? Zaraz za kotłem, nie? Skoro 2 grzejniki są na parterze i 1 na piętrze. Aha no i gdzie ty ustawiasz to nieszczęsne np. 21 C? Masz jakiś 1 termostat podłączony do kotła? // EDIT: Dzwoniłem do producenta i okazało się, że kocioł nie ma możliwości sterowania pompami zewnętrznymi, ma jedną pompę zabudowaną i tylko tą steruje. Jest możliwość dokupienia jakiegoś zewnętrznego rozwiązania ale nie wiem dokładnie o co w tym chodzi. Czujnik pogodowy i termostat można podłączyć. Bez podłączenia czujnika zewnętrznego (pokojowego) Twój kocioł steruje temp. zasilania CO, a nie pilnuje owych 21 st w pomieszczeniu - a raczej pilnuje go pośrednio, to Ty musisz doświadczalnie dopasować temp zasilania CO tak, aby osiągnąć oczekiwane 21 st w pokojach. cytat z instrukcji kotła, pkt 1.1 str. 6: "Gdy podłączony jest czujnik zewnętrzny, pośrednio regulują temperaturę pomieszczenia (nastawa fabryczna 20°C – zob. rozdział 10.2.1)." Patrz też tabela str 15, parametr P10. http://dedietrich.pl/wp-content/uploads/2016/09/DuoTec-Compact-IT-IO.pdf Edytowane 20 Października 2017 przez przemo1 link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 20.10.2017 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 piotrek0m i przemo1, dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Jeszcze dwie sprawy, które chciałbym zrozumieć: 1. Załóżmy, że do kotła podłącze czujnik zewnętrzny i 1 termostat pokojowy (bo prawdopodobnie ustawienie temperatury, którą chciałbym mieć np. 21 nie będzie możliwe na kotle albo chciałbym to sobie ułatwić) to który czujnik będzie dla kotła ważniejszy? Zewnętrzny czy ten w termostacie mierzący temperaturę w środku? 2. Przez te 2 grzejniki łazienkowe i 1 w garażu, na kotle temp. będzie musiałaby być ustawiona na powiedzmy 50 C, tak? Podłogówka potrzebuje ile 28/30? Nie rozumiem jak to będzie działać, żeby grzejniki miały wyższą temp. a podłogówka swoją i do tego ograniczana przez czujnik? Przecież z kotła musi wychodzić te 50C i jakim sposobem woda na podłogówkę będzie obniżana żeby nie nagrzała sie za bardzo a tym samym nie nagrzała pomieszczenia bardziej niż trzeba? Rozumiem, gdyby do kotła był podłączony jakiś zawór, który by przykręcał przepływy (wiem, że można takie coś zamontować na każdy obieg, itd.) ale w sytuacji w której do kotła podłączony jest tylko czujnik zewnętrzny (i być może termostat) jak to sterowanie jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.10.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Wzajemne oddziaływanie /priorytety czujników ustawiasz w menu kotła (patrz punkt tabeli z instrukcji w/w przeze mnie) . Obniżenie temp. wody w obiegu podłogówki uzyskuje się poprzez ZMIESZANIE jej zasilania z wodą z powrotu, co ma miejsce właśnie w MIESZACZU lub właśnie. Zmianę temp. układzie uzyskujesz poprzez zmianę proporcji tego zmieszania za co odpowiada np zawór 3-drożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 20.10.2017 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Rozumiem, tylko skąd mieszacz będzie wiedział w jakich proporcjach mieszać skoro jak rozumiem nie jest podłączony do pieca? Czy może jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.10.2017 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 (edytowane) Może być podłączony lub nie. Może nawet mieć własne sterowanie pogodowe/pokojowe. Jeśli będzie podłączony, to będzie też wiedział. Jeśli nie, to kocioł będzie sterował temp zasilania, aby utrzymać oczekiwaną temp. pomieszczenia. Twoją/instalatora rolą będzie ustawienie stopnia podmieszania na zawrzeć 3- drożnym oraz wielkości przepływów na rotametrach - raz, a dobrze. Edytowane 21 Października 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 21.10.2017 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 przemo1; to co proponujesz ma pracować na jednej pompie tej w kotle?Czy raczej musi być jeszcze jedna pompa za zaworem trójdrogowym która obsługuje tylko podłogówkę,a ta w kotle grzejniki?Mógłbyś wkleić jakiś schemat Twojego pomysłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 21.10.2017 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jeśli nie, to kocioł będzie sterował temp zasilania, aby utrzymać oczekiwaną temp. pomieszczenia. Twoją/instalatora rolą będzie ustawienie stopnia podmieszania na zawrzeć 3- drożnym oraz wielkości przepływów na rotametrach - raz, a dobrze. OK a jak zmienię oczekiwaną temp. (Bo np. po miesiącu będę chciał mieć 23C zamiast 21C) to podmieszania i przeplywow nie ruszam? Tylko ustawiam tą temperaturę na kotle/termostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.10.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Wszystko zależy od jakości wykonania instalacji, dlatego najlepiej mieć projekt z przeliczonym zapotrzebowaniem na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.10.2017 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 OK a jak zmienię oczekiwaną temp. (Bo np. po miesiącu będę chciał mieć 23C zamiast 21C) to podmieszania i przeplywow nie ruszam? Tylko ustawiam tą temperaturę na kotle/termostacie? Trzeba mieć obliczony projekt ogrzewania domu z doborem parametrów pętli i zapotrzebowania na ciepło pomieszczeń. Następnie trzeba prawidłowo wykonać instalacje. Następnie dopiero ustawia się parametry pracy kotła, krzywą grzewczą itp. Jak mam dobraną krzywą grzewczą i chcę podnieść temp o 3 C, (choć to raczej dziwne, że aż tyle) to ją podnoszę na kotle (albo termostacie jak to on steruje kotłem). Pozostałe nastawy nie ulegają zmianie, bo zakładam, że w pomieszczeniach w których chcę mieć cieplej zawsze chcę mieć cieplej. Ogrzewania podłogowego się nie reguluje. Oczywiście w nieco droższych kotłach mamy czasami przydatne tryby: "party" czyli jak impreza w domu i ogólnie atmosfera cieplejsza od tłumu ludzi to kocioł nie włączy się, bo i po co. Albo tryb wakacyjny ustawiam jak wyjadę np. na narty, cały czas jest chłodniej w domu, ale kocioł nagrzeje dom przed naszym powrotem. Albo tryb wygrzewania posadzek, choć ten tryb używa się tylko jeden raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 28.09.2018 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Witam ponownie Już mieszkam, na dworze coraz chłodniej i w domu też więc uruchomiłem ogrzewanie i chciałbym Was prosić o kilka wskazówek. Ogólnie sytuacja jest następująca: - Kocioł gazowy De Dietrich Duo Tec compact - Ogrzewanie podłogowe na parterze (6 obwodów) i piętrze (8 obwodów), - W sumie około 140m2, na parterze sufity około 3m na piętrze 2.6m - Rurki co 10cm oprócz łazienek i wiatrołapu wszędzie panele podłogowe 10mm - W 2 łazienkach po małym grzejniku drabinkowym i trochę większy zwykły grzejnik w garażu - Kupiłem czujnik pogodowy zewnętrzny (jeszcze nie podłączyłem) - przepływy na razie wszędzie ustawione na 1, pompa na 3 biegu, zawór czterodrogowy na 1.5 Wczoraj uruchomiłem kocioł na 45 C, później dałem na 40 C i po około 2 godzinach dało się odczuć że podłoga na płytkach jest przyjemnie ciepła, po kilku godzinach na panelach tak samo. Teraz do konkretnych pytań. Ogólnie nie jesteśmy za bardzo ciepłolubni 21-22 to dla nas ok, w sypialni chciałbym mieć około 19-20. Jak poustawiać to wszystko, żeby ta temperatura mniej więcej się tak trzymała? Dziś jest ciepło i na termometrze dochodzi już do 22 na parterze i 23 na piętrze, mierze to tanią stacją pogodową, czujnik zewnętrzny jest na piętrze, więc nie spodziewam się super dokładnych pomiarów ale to raczej oczywiste, że wyższa temperatura zewnątrz będzie powodować to, że w środku będzie cieplej. 1, Co w takiej sytuacji? Zmniejszyć temp. na piecu żeby się tak często nie włączał? Zmniejszyć przepływy? 2, Jak ustawić ten czujnik pogodowy? Niestety musi on być na ścianie zachodniej z lekkim przesunięciem na północ (dom szeregowy). 3, Co w sytuacji gdy będą mrozy a ja nie jest w stanie ustawić większego przepływu niż 1L? Zwiększyć bieg na pompie? 4, Czy zawór może być na 1.5? Jeszcze na pewno jakieś pytania mi wpadną do głowy. Poniżej zamieszczam zdjęcia, może się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 30.09.2018 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Mam problem, nie wiem czy to normalne ale kocioł włącza się co kilka minut grzeje przez kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund i się wyłącza, tak się dzieje kilkadziesiąt razy na godzinę. Nie ma różnicy czy jest na czujniku zewnętrznym czy zadaje mu temp. zasilania ręcznie. Jak tylko temperatura powrotu równa się (lub jest trochę niższa) temp. zasilania to kocioł zaczyna grzać. Dość logiczne ale dziwne, że dogrzanie i ostyganie temp. powrotu trwa tak krótko. To chyba niemożliwe żeby w 30 sekund grzania piec przepchał wodę przez wszystkie obiegi i wróciła na tyle ciepła żeby wyłączyć grzanie. To wygląda tak jakby woda krążyła w jakimś miniobiegu. Druga sprawa, w domu jest za ciepło. Temperatura w nocy 0 - 1 C. Krzywa usrawiona na 5 a w domu prawie 25C. Teraz już ustawiłem krzywą na 0 ale podejrzewam, że w dalszym ciągu będzie za ciepło, skoro kocioł co chwilę się włącza. Pomóżcie! // EDIT Próba #1 - 9:30Na parterze i piętrze zawórd 4D ustawiłem na 1 i wszystkie rotometry ustawiłem na 0.5 . Kocioł się już nie uruchamia bo powrót jest mniej więcej tyle co zasilanie ustawione przez czujnik zew. Na razie tak to zostawiam i zobaczę wieczorem jak to będzie. Edytowane 30 Września 2018 przez a g Próba #1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 30.09.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Masz źle wykonaną instalację.Przy kotle kondensacyjnym zastosowanie zaworu 3D stałotemperturowego(z ręczną nastawą temp.)to błąd.Możesz zapomnieć o jakimkolwiek sterowaniu pogodowym.Powinien być zastosowany zawór 3D z siłownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 30.09.2018 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Ale to jest zawór 4 drożny, literówka u ciebie czy na zdjęciach faktycznie jest 3D? A tym siłownikiem miałby sterować kocioł? Wydaje mi się, że ten podstawowy model nie ma takiej opcji. Nic nie da się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts