xavery84 19.10.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Mam takie pytanko. Mam dom, w którym pomiędzy pustakiem a cegłą jest styropian. od wewnątrz domu wygląda to tak: cegła, styropian 7cm, pustak ceramiczny. Chciałem więc zapytać czy na zewnatrz budynku dawać jeszcze do ocieplenia styropian czy już nie. Coś czytałem i opinie są różne, bo może niby jakiś termos czy coś takiego zrobić i będzie wtedy problem że będzie odparzać styropian na zewnątrz. Poproszę o opinię. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zamurowany 23.10.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Myślę, że twoje ocieplenie jest wystarczające. Mam w rodzinie dom wykonany jeszcze prościej: suporex styropian suporex (na wierzchu zwykły tynk)- i jest całkiem ciepły. Styropian to generalnie nie jest najlepszy sposób, bo dom staje się hermetyczny, a to dla murów nie jest zdrowe, Najlepsza jest wełna mineralna, bo oddycha. Oczywiście wełna jest znacznie cięższa i droższa (także w montażu), dlatego styropian ma takie wzięcie. Myślę, że masz najlepsze umieszczenie styropianu, Oczywiście rzuciłbym na zewnątrz tynk, bo zawsze to też jakaś izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 23.10.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 7 cm starego styro to mało. Polecam 10-25 na zewnątrz. A dokładnie ile to trzeba policzyć. Na stronach producentów systemów ociepleń są fajne proste programy. Wprowadzasz poszczególne warstwy ściany i program robi analizę cieplno-wilgotnościową ( to bardzo ważne ). Będziesz wiedział jak warstwa jakiego styro ( ważny parametr lambda ) do ścianę ciepłąi suchą bez wykraplania się wody wewnątrz ściany. Oczywiście przed ociepleniem należało by dać nowe okna i drzwi chyba że już takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Styropian to generalnie nie jest najlepszy sposób, bo dom staje się hermetyczny, a to dla murów nie jest zdrowe, Najlepsza jest wełna mineralna, bo oddycha. naprawdę ? to chyba już trzeba resuscytację prowadzić Wełna w takim murze, to dopiero mistrzostwo z Fizyki Budowli. Wręcz zagłada! materiał kondesnatotwórczy! A izolowanie 3W.. to najgorsze co można sobie wymyślić. Przez bark ciągłości izolacji termicznej! każde naroże, każda płyta rozdziela izolację na dwie części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 23.10.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (edytowane) 7 cm starego styro to mało. Polecam 10-25 na zewnątrz. A dokładnie ile to trzeba policzyć. Na stronach producentów systemów ociepleń są fajne proste programy. Wprowadzasz poszczególne warstwy ściany i program robi analizę cieplno-wilgotnościową ( to bardzo ważne ). Będziesz wiedział jak warstwa jakiego styro ( ważny parametr lambda ) do ścianę ciepłąi suchą bez wykraplania się wody wewnątrz ściany. Oczywiście przed ociepleniem należało by dać nowe okna i drzwi chyba że już takie są. a nie pomyślałeś że jak dorzuci 25cm na zewnątrz to będzie miał ścianę ok. 70cm ?? poza tym co wtedy z punktem rosy ? może sobie bardziej zaszkodzić tym ociepleniem niż pomóc Edytowane 23 Października 2017 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Czym zaszkodzić ? i jak.. to teraz nie szkodzi, że izolacja ciągła nie jest i w narożach, nadprożach, są źródła kondensacji.Mur wiele ścierpi, a jeszcze tego nie widać przy murze 3W. 15-20cm grafitowego styropianu. A ostatnią rzeczą jaką bym się przejmował, to grubość muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 25.10.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 a dasz mu gwarancje ze nie zacznie mu się potem cisnąć grzyb do domu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 26.10.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 a nie pomyślałeś że jak dorzuci 25cm na zewnątrz to będzie miał ścianę ok. 70cm ?? poza tym co wtedy z punktem rosy ? może sobie bardziej zaszkodzić tym ociepleniem niż pomóc 1 nigdzie nie napisałem 25 cm styro 2 punkt rosy wyliczy program przy założonej grubości styro i określonej lambda, jak wyjdzie źle to trzeba sprawdzać przy innych parametrach 3 zrobiłem tak u siebie i zaszkodziłem sobie tak że ma bezobsługowo ( gaz ) i tanio 4 jak będzie zima wychodząc z domu nie zakładaj kurtki bo sobie zaszkodzisz mr creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) a dasz mu gwarancje ze nie zacznie mu się potem cisnąć grzyb do domu ?? oczywiście.. Kwestia grzyba - była teraz.. kiedy ściany słabo izolują .. a ciepło ucieka nimi tak.. że nawet na chwilę nie gości na przegrodzie.. stąd obniżenie temp= temp w narożnikach = grzyb. jakieś pytania.. w normalnej zimie .. grozi kondensacja ! to samo tylko opór wstawiony EPS'u.. i ktoś tu jeszcze śmie gadać o zdychaniu ścian ? i teraz na szufelkę pozamiatało hipotezy hiperboliczne o jakimś grzybie.. susza tylko grozi .. i wyschnięciem ewentualnego kondensatu! oczywiście za parę dni znowu ktoś wyskoczy .. z podobny tekstem.. cóż.. wystarczy zapytać wuja google o obliczenia cieplono wilgotnościowe.. arkusz kalk .. zrobić sobie wykres. a nie pomyślałeś że jak dorzuci 25cm na zewnątrz to będzie miał ścianę ok. 70cm ?? z tego nic.. przesuwałem okno u Rodziców.. w kuchni przy okazji remontu.. wyszło kapitalnie.. a mur ma 42,5cm.. docelowo będzie ponad 70cm.. Edytowane 26 Października 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 30.10.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Myślę, że to ocieplenie, które masz jest wystarczające. Możesz zapytać się jakiegoś profesjonalisty jeśli nie będzie pewien. Pytanie co to znaczy dla was wystarczające? Takie które zapewni: 1. Komfort termiczny. 2. Brak grzyba. 3. Oszczędności na ogrzewaniu. 4... Co rusz spotykam osoby które mówią, że 5cm styropianu wystarczy a 10cm to już kosmos i nie ma sensu więcej.. nawet próba tłumaczenia na jakich zasadach to działa nie przynosi efektu Poczekajmy parę lat i grubości 20cm lub mniej ale lepszych materiałów to będzie MINIMUM. Dla jednego wystarczające są same ściany bez ocieplenia i grzanie non stop. Dla innego minimum 20cm styropianu na ścianach i dogrzewanie mieszkania. Jeden ma tyle pieniędzy, że na koszta ogrzewania nie patrzy a inny woli zbudować mniejszy ale energooszczędny domek. Moim zdaniem, jeśli miałbym ocieplać taki dom to wziąłbym pod uwagę 2 opcje: 1. 10-15cm styro bez przemontowywania okien. 2. 20-25cm styro po przemontowaniu okien. Edytowane 30 Października 2017 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Myślę, że to ocieplenie, które masz jest wystarczające. Możesz zapytać się jakiegoś profesjonalisty jeśli nie będzie pewien. gdzie masz tych "profesjonalistów" ? gdzie oni są ? Co rusz spotykam osoby które mówią, że 5cm styropianu wystarczy a 10cm to już kosmos i nie ma sensu więcej to są pyszałki opałki .. ich wydaje mi się. a ich "litania" to - "nie będzie przymarzać" "musi oddychać" niczym nie poparte hipotezy! niczym! kpią po po prostu z nauki i tyle! Pierwsze .. nie ma i nigdy nie było zjawiska typu przymarzanie! ono nigdy nie wystąpiło nigdzie.. ! bo to przeczy ruchowi energii cieplnej od cieplejszego ośrodka, do zimniejszego.. a tu jest sugestia .. że to "zimno wchodzi".. Masz chłopie jak byk na ostatnim zrzucie - co daje izolacja ! czego chcesz więcej ? Jak od razu nie stać na porządną izolację.. to trzeba wybrać ścianę.. i zrobić.. aby załapać bakcyla na resztę ! jak chcesz wiedzieć.. to wynik jaki osiągnąłem ... to przeliczeniowo 2m3 drewna .. na 140m2 - kto da mniej ? Edytowane 30 Października 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 10.11.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 gdzie masz tych "profesjonalistów" ? gdzie oni są ? to są pyszałki opałki .. ich wydaje mi się. a ich "litania" to - "nie będzie przymarzać" "musi oddychać" niczym nie poparte hipotezy! niczym! kpią po po prostu z nauki i tyle! Pierwsze .. nie ma i nigdy nie było zjawiska typu przymarzanie! ono nigdy nie wystąpiło nigdzie.. ! bo to przeczy ruchowi energii cieplnej od cieplejszego ośrodka, do zimniejszego.. a tu jest sugestia .. że to "zimno wchodzi".. Masz chłopie jak byk na ostatnim zrzucie - co daje izolacja ! czego chcesz więcej ? Jak od razu nie stać na porządną izolację.. to trzeba wybrać ścianę.. i zrobić.. aby załapać bakcyla na resztę ! jak chcesz wiedzieć.. to wynik jaki osiągnąłem ... to przeliczeniowo 2m3 drewna .. na 140m2 - kto da mniej ? Witaj Merkava, Twoje wykresy, które wstawiłeś są niepełne wstaw też jako izolację wełnę. 1. nie wiesz w jakiej strefie znajduje się obiekt.(przyjmij temp. zew. -160C a wtedy zobaczysz różnicę. 2. Te wykresy dla przeciętnego Kowalskiego są mało czytelne. 3. A co to za temperatura -50C? Tylko nie pisz mi że takie są zimy w Polsce ty jesteś inż. i powinieneś podać prawidłowe temperatury zewnętrzne do przeliczeń strat ciepła. Brakuje danych i jako szanujący się inż. powinieneś uzupełnić niezbędne dane do obliczeń. Jak już coś robisz to rób to dokładnie. Myślę że wiesz przy jakiej temp. ściany nie będzie się wytrącać woda ( i będzie powstawał grzyb). Pozdrawiam Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 10.11.2017 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Cieszę się że wywiązała się dyskusja. To może napisze ze mieszkam na Podkarpaciu więc raczej zimniej w zimie. Od tego sezonu palę gazem. Jak na razie przy zew temp 6-10 stopni wyszło mi ok 270zl za grzanie w październiku.Apropo domu. Budowa zaczęła się w 1992r. Mury więc pewnie z 20lat maja. Do tego dom zalany po powodzi tzn woda w piwnicy była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Janie czemu mi zarzucasz jakieś uchybienia ? trochę tych wykresów przerobiłem.. ale jak Ci czego brakuje to Ci pokarzę .. że przy wełnie na elewacji + tynk.. będzie gorzej. w Polsce ty jesteś inż. i powinieneś podać prawidłowe temperatury zewnętrzne do przeliczeń strat ciepła. no bo nie znam.. gdzie bym mógł znać..https://pl.climate-data.org/location/716855/ średnia -5,4 st Brakuje danych i jako szanujący się inż. powinieneś uzupełnić niezbędne dane do obliczeń jakich to danych ? porównałem w tych samych warunkach brzegowych - różne ustawienie i to jest fakt. Potwierdziło się, że 20cm izolacji, skutecznie usuwa problem kondensacji. Myślę że wiesz przy jakiej temp. ściany nie będzie się wytrącać woda ( i będzie powstawał grzyb). i znowu chcesz powiedzieć truizm .. Jeszcze zgubiłeś warunek brzegowy.. wilgotność.. jeśli w pomieszczeniach bedzie 70% i 20st.. to wymagania co to temp na powierzchni.. rosną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 11.12.2017 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Czyli jeśli nie zrobię ocieplenia to mogę mieć gorszy komfort termiczny i wyższe rachunki za ogrzewanie. A jeśli zrobię to może być i źle i dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.12.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dokładnie tak.Izolacja co robi ? skraca długość sezonu grzewczego! jeśli w gołym ceglaku trzeba grzać do połowy maja. tak w przeciętnej chłupiez marną izolacją już do połowy kwietnia. A jeśli ktoś jest dociekliwy i chce - to sezon zrobi się 3 miesięczny.. już nie mówięo wyrugowaniu sezonu wcale.. bo dało by się to uczynić. Czy komuś tęskno za ogrzewaniem w sierpniu ? czy czerwcu ?nie sądzę ! Jest masa dowodów, na to, że jeśli by takiego człowieka który mieszka w ceglanym golasie, zaprosić do budynku spełniającego standard pasywny..to ten ktoś pewnie by wcale nie grzał.. jak działa taki ceglany dom? przestaje się palić na noc.. silny mróz.. a nad ranem strzela się zębami w pokoju..jeśli to się działo w domu z ceramiki (piszę z doświadczenia własnego).. to tym bardziej jeszcze 0,5 W/m2K gorsza ściana.. dramat ..tak ściana ceglana jest dramatem! 1,3 W/m2K... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts