franz1990 19.10.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam. Trzy tygodnie temu firma zduńska ze Szprotawy postawiła mi piec kaflowy. Wszystko wydawało się ok, jednak któregoś razu przy rozpalaniu, zaczął wydobywać się dym z pomiędzy kafli. Gdy się bliżej przyjrzałem, zobaczyłem ubytki w fugach przez które dym znajdował ujście. Zdun który owy piec zbudował, twierdzi że to się zdarza, żeby się nie przejmować i palić dalej. Dzisiaj sytuacja się powtórzyła z jeszcze większym nasileniem- dym leciał z wielu miejsc. Czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Czy ewentualne własnoręczne zafugowanie ubytków załatwi sprawę? Podsyłam filmik jak to wyglądało. https://drive.google.com/open?id=0B95XshWc7wYxSUFaYlRUeWpxRW8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 19.10.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Mam wątpliwości czy fuga służy do uszczelniania pieca... Jak dla mnie porażka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.10.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Franz, Twój wpis wygląda trochę jak przejaw czarnego humoru. Oczywiście, że sam niczego nie poprawiaj, tylko wezwij kominiarza i pokaż mu to. Brak ciągu - to raz.Spierniczona robota - to dwa. Nie pal więcej - chyba, że dla zdobycia dowodów. Przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.10.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam. Trzy tygodnie temu firma zduńska ze Szprotawy postawiła mi piec kaflowy. Wszystko wydawało się ok, jednak któregoś razu przy rozpalaniu, zaczął wydobywać się dym z pomiędzy kafli. Gdy się bliżej przyjrzałem, zobaczyłem ubytki w fugach przez które dym znajdował ujście. Zdun który owy piec zbudował, twierdzi że to się zdarza, żeby się nie przejmować i palić dalej. Dzisiaj sytuacja się powtórzyła z jeszcze większym nasileniem- dym leciał z wielu miejsc. Czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Czy ewentualne własnoręczne zafugowanie ubytków załatwi sprawę? Podsyłam filmik jak to wyglądało. https://drive.google.com/open?id=0B95XshWc7wYxSUFaYlRUeWpxRW8Zadzwoń do zduna i powiedz mu, żeby szybciutko przyjechał wyjaśnić sytuację. Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - to jest niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 19.10.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Dla mnie ten piec stanowi takie zagrożenie dla życia i zdrowia, że bałbym się do niego zbliżać. I żeby myśleć, że fugi są do uszczelnienia pieca... całkowity brak rozsądku. Ten piec nadaje się do rozbiórki a nie do uzupełnienia fug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz1990 19.10.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Błędnie nazwałem fugami wypełnienie masą szamotową. Ciąg jest, bo wcześniej było pare razy palone, i szło dobrze. Jak mogę „zmobilizować” owego zduna do wzięcia odpowiedzialności za swoje dzieło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 19.10.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Masz jakąś umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz1990 19.10.2017 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Nie ma umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 19.10.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Powiedz, że kominiarz Ci zabronił palić w tym piecu, bo stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia, nie mówiąc o aspekcie p-poż. Swoją drogą jakbym ja budował piece i usłyszał, że jakiś przepuszcza dym, to przyjechał bym bez względu na porę, przecież odpowiedzialność jest straszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.10.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Jaki zdun, taki piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz1990 19.10.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Ok, akurat jutro przychodzi kominiarz na kontrole przewodów, to niech się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.10.2017 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Ok, akurat jutro przychodzi kominiarz na kontrole przewodów, to niech się wypowieNo i co ten kominiarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 22.10.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Podejrzewam że piec wybudowany niechlujnie. Zaprawa pomiędzy rumpami wypadła bądź została nałożona niestarannie. Jakieś zdjęcia?Jak długo był budowany ten piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts