Wowka 17.09.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Zawsze sceptycznie podchodziłem do postów w rodzaju "wybuduję się za 100 000 zł" czy też innych o podobnej wymowie.Teraz moje przekonanie uległo zachwianiu. Być może nie da się wybudować domu za 100 000 zł lecz jak się okazuje za dużo niższą kwotę można kupić pałac z kilkuhektarowym parkiem.Np. taki jak ten : http://bi.gazeta.pl/im/2289/z2289778N.jpg Dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej remontował swój zameczek za pieniądze fundacji Fundacja Dom w Starym Kraju zbierała pieniądze na remont pensjonatu dla Niemców wracających na starość na Śląsk. W pięknie wyremontowanym zamku we wsi Jastrzębie pod Raciborzem nie ma jednak pensjonatu. Urzęduje tu Adam Sałaniewski, dyrektor Śląskiej Akademii Medycznej. Zameczek to jego prywatna własność Fundacja powstała w 1991. W jej radzie zasiedli m.in. prof. Marcin Kamiński, dziś kierownik Zakładu Histologii i Embriologii w Katowicach, i ginekolog Krzysztof Sodowski. Sekretarzem fundacji została Stefania Bednarek, kwestorka, czyli główna księgowa ŚAM. Adam Sałaniewski, dyrektor ŚAM, został dyrektorem fundacji. Pod koniec sierpnia 1991 zameczek w Jastrzębiu wpisano do rejestru zabytków. Od tego momentu można go sprzedać zgodnie z prawem po znacznie obniżonej cenie. Hubert Miczka, wójt gminy Rudnik, ogłasza w prasie publiczny przetarg, ale do dyrektora Sałaniewskiego wysyła osobny list z zawiadomieniem. Jego kopia jest w dokumentach gminy, ale wójt nie pamięta już, dlaczego go napisał. 27 września dochodzi do transakcji. Zameczku nie kupuje Fundacja Dom w Starym Kraju, ale sam dyrektor Sałaniewski i to za jedyne 35 tys. zł. Należność rozłożono na dwie raty. - Sałaniewski obiecywał, że zrobi w zameczku pensjonat. Szkoda, że nie dotrzymał słowa - mówi dziś Miczka. Mimo że właścicielem zabytku był Sałaniewski, przez kilka pierwszych lat fundusze na remont budowli zbierała Fundacja Dom w Starym Kraju. Datki przekazywały m.in.: Siemens, Stalexport i Węglokoks - w sumie ok. pół miliona złotych. Zameczek pięknie wyremontowano. W jego progi jednak nie zawitał żaden pensjonariusz. Założyciele fundacji nie wiedzą dlaczego. - Nie wiem i proszę mnie o to nie pytać, proszę do mnie dzwonić w sprawach medycznych - ucina doc. Sodowski. Dyrektor Sałaniewski uważa, że nie ma się czego czepiać. - To prawda, że fundacja remontowała prywatny obiekt, ale to całkiem legalne. Chodziło przecież o to, by urządzić w nim pensjonat. Nie nasza wina, że nikt nie dawał już pieniędzy i nie zdołałem go otworzyć - mówi dyrektor. - Jeśli fundacja ma taki zapis w statucie, to rzeczywiście jest to legalne - przyznaje Krzysztof Zawała, rzecznik Sądu Okręgowego w Katowicach. - Z ewentualnym roszczeniem wobec fundacji mogliby wystąpić jej sponsorzy. Zapytaliśmy Sałaniewskiego, dlaczego jednak fundacja nie kupiła zameczku, skoro miała go remontować. - Gdyby zameczek był własnością fundacji, odpowiedzialność za powstanie pensjonatu rozmyłaby się, a tak ja sam jestem odpowiedzialny za doprowadzenie sprawy do końca - odpowiada dyrektor. Zapewnia, że z zamiaru nigdy nie zrezygnuje. Jednak od 2002 r. Fundacja Dom w Starym Kraju nie składa już w sądzie sprawozdań. Nie złożyła również dokumentu o likwidacji, a więc istnieje i jak się dowiedzieliśmy Ministerstwo Kultury już od niej zażądało zaległych bilansów. źródło - http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2289760.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 17.09.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 za wysokie progi na moje nogi ale swoją drogą remont kosztował pół miliona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.09.2004 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 za wysokie progi na moje nogi ale swoją drogą remont kosztował pół miliona Tak, ponoć kosztował pół miliona. Niemniej nie zmienia to faktu, że pan dyrektor ŚLAM wydał z prywatnych funduszy jedynie kwotę 35 000 zł. A reszta to już koszty Fundacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 18.09.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 no bo bez względu na system jaki w Polsce jest, ci na górze zawsze kradli a to Polska właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 24.09.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 pałac za 35000, jaki problem ???? zapisz się do SLD i też tak będziesz mógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts