Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Przeglądam fora i nie mogę odnaleźć konkretnych,fachowych odpowiedzi a mam kilka pytań związanych z montażem ogrzewania podłogowego, prosiłbym o podpowiedzi.

1. jaki jest standardowy rozstaw belek rozdzielacza do podłogówki (odległość pomiędzy belkami) i czy można ten rozstaw regulować w jakimkolwiek zakresie już na etapie montażu rozdzielacza ?

2. czy ma znaczenie która belka będzie zasilaniem a która powrotem ? i jeżeli tak to w jakich przypadkach (w zależności od zastosowanego rozdzielacza itp.) ?

3. jakiego rodzaju rozdzielacz zastosować w przypadku gdy jest w domu ogrzewanie podłogowe oraz ogrzewanie grzejnikowe (niektóre pomieszczenia mają podłogówkę niektóre kaloryfery) oczywiście skrzynki są osobno na podłogówkę i na kaloryfery, zasilane z pieca (gazowy) jest doprowadzeone osobno pod każdą skrzynkę. W tym przypadku od razu tutaj odrzucam możlwośc zastosowania rozdzielaczy 2 w 1 czyli tych co mogą obsługiwać i połogówkę i grzejniki w jednej szafce.

Pytając o rodzaj rozdzielacz mam na myśli taki co ma zawór trójdrożny czy taki co ma pompę mieszającą bez zaworu ? Zasilanie i powrót od boku (nie od dołu)

4. Czy rozstaw rurek (PEX 16) w podłogówce w salonie, pokojach, przedpokoju rzędu około 12,5cm a w łazience, kuchni, wiatrołapie około 10cm będzie wystarczający ?

Dom z ceramiki 25cm, ocieplenie 15cm, parter + poddasze, w sumie około 110m2 powierzchni.

Z góry dziękuję za pomoc.

Co wiem, napisałem w tekście

Witam

Przeglądam fora i nie mogę odnaleźć konkretnych,fachowych odpowiedzi a mam kilka pytań związanych z montażem ogrzewania podłogowego, prosiłbym o podpowiedzi.

1. jaki jest standardowy rozstaw belek rozdzielacza do podłogówki (odległość pomiędzy belkami) i czy można ten rozstaw regulować w jakimkolwiek zakresie już na etapie montażu rozdzielacza ?

- rozstaw jest różny,w zależności od typu/producenta. regulacja także - u mnie (TECE) jest

2. czy ma znaczenie która belka będzie zasilaniem a która powrotem ? i jeżeli tak to w jakich przypadkach (w zależności od zastosowanego rozdzielacza itp.) ?

-ma - "(w zależności od zastosowanego rozdzielacza itp.)"

3. jakiego rodzaju rozdzielacz zastosować w przypadku gdy jest w domu ogrzewanie podłogowe oraz ogrzewanie grzejnikowe (niektóre pomieszczenia mają podłogówkę niektóre kaloryfery) oczywiście skrzynki są osobno na podłogówkę i na kaloryfery, zasilane z pieca (gazowy) jest doprowadzeone osobno pod każdą skrzynkę. W tym przypadku od razu tutaj odrzucam możlwośc zastosowania rozdzielaczy 2 w 1 czyli tych co mogą obsługiwać i połogówkę i grzejniki w jednej szafce.

Pytając o rodzaj rozdzielacz mam na myśli taki co ma zawór trójdrożny czy taki co ma pompę mieszającą bez zaworu ? Zasilanie i powrót od boku (nie od dołu)

-jeśli masz osobne skrzynki, to zapewne masz/będziesz miał w nich rozdzielacze. Potrzebujesz układu podmieszania / sprzęgła lub kotła ze sterowaniem dwu-strefowym. Do kotła gazowego lepsze są mieszacze z zaworem 3-drożnym. Rozdzielacze do OP powinny mieć rotametry - takie zaworki z przeźroczystymi, wyskalowanymi cylinderkami, umożliwiające precyzyjną regulację przepływu w poszczególnych obwodach

4. Czy rozstaw rurek (PEX 16) w podłogówce w salonie, pokojach, przedpokoju rzędu około 12,5cm a w łazience, kuchni, wiatrołapie około 10cm będzie wystarczający ?

Dom z ceramiki 25cm, ocieplenie 15cm, parter + poddasze, w sumie około 110m2 powierzchni.

-żeby było ciepło, to pewnie tak. Ale czy będzie optymalnie/ekonomicznie powie Ci projekt podłogówki zrobiony na podstawie zapotrzebowania na ciepło budynku(OZC)

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez przemo1

Dziękuję za odpowiedzi ale potrzebuję szczegółów. Np. dlaczego lepszy rozdzielacz z zaworem 3d niz z ukladem mieszkającym pompą? Z tego co widzę w sieci to takie rozdzielacze mają przyłącze od dołu, a u mnie w skrzynce jest jyz zrobione od boku i nie ma miejsca na przerobienie.

Prosiłbym również o rozwinięcie odp. na drugie pytanie, czy w zależności od producenta? czy moze od tego czy rozdzielacz z pompa mieszkająca? czy może gdy rozdzielacz jest z zaworem 3d?

Nie jestem hydraulikiem i próbuje ogarnąć teorie i zasadę działania tej podłogowki u mnie (od razu uprzedzam że nie, nie chcę tego podłączyć sam)

Widzę to tak (proszę mnie uświadomić jeżeli jestem w błędzie):

Ciepla woda leci z pieca gazowego o temp takuej jaką maja być zasilane grzejniki do wszystkich rozdzielaczy, przy czym tylko w rozdzielaczu podłogowki następuje mieszanie/zredukowanie temp do dużo mniejszej aby zasilić podlogiwkę. Pompa wbydiwana w piecu pompuje wodę na grzejniki i do rozdzielacza nie podlogiwki a stamtąd kolejna pompa pompuje do rurek ogrzewania podłogowe. Nie mam osobo rur zasilających z pieca puszczonych do rozdzielaczy grzejników i bosibnych rur do rozdzielaczy podlogowki, z pieca przecież wychodzi tylko 1x zasilanie i 1x powrót, i piec grzeje tylko jedną zadaną my temperaturę.Czy dobrze to widzę?

Dziękuję

Co wiem, to w tekście

Dziękuję za odpowiedzi ale potrzebuję szczegółów. Np. dlaczego lepszy rozdzielacz z zaworem 3d niz z ukladem mieszkającym pompą? Z tego co widzę w sieci to takie rozdzielacze mają przyłącze od dołu, a u mnie w skrzynce jest jyz zrobione od boku i nie ma miejsca na przerobienie.

Mieszacze pompowe słabiej - co nie znaczy w ogóle- nadają się do źródeł niskotemperaturowych (kotły kondensacyjne, pompy ciepła itd) ponieważ wymagają minimalnej różnicy ok 20 st pomiędzy temp zasilania wychodzącą z kotła a puszczaną w podłogówkę (np jeśli w pętle OP potrzebujesz podać 30 st, to na kotle powinieneś ustawić min 50 st), co obniża sprawność kotła. Szczegółów podłączenia szukaj w instrukcjach, możesz też spróbować zamówić sobie wersję podłączeń Tobie potrzebną u jednego z rodzimych producentów, np TECE czy KAN-THERM

Prosiłbym również o rozwinięcie odp. na drugie pytanie, czy w zależności od producenta? czy moze od tego czy rozdzielacz z pompa mieszkająca? czy może gdy rozdzielacz jest z zaworem 3d?

Nie bardzo wiem, co dalej rozwijać- tak po prostu jest. Pojęcie zasilania/powrotu jest trochę mylące w niektórych mieszaczach pompowych - np w TECE (mam u siebie, więc mi łatwiej)- otóż do BELKI powrotnej obwodów OP jest podłączone zasilanie z kotła - wynika to akurat z ich konstrukcji. Przy mieszaczach z zaworem 3-d zasilanie podłączone jest do króćca przy zaworze.

http://www.tece.pl/pl/produkty/ogrzewanie+pod%C5%82ogowe/rozdzielacze/rozdzielacz+ogrzewania+pod%C5%82ogowego+tecefloor+z+mieszaczem+pompowym/Rozdzielacz+ogrzewania+pod%C5%82ogowego+TECEfloor+z+mieszaczem+pompowym_291_599.html

Nie jestem hydraulikiem i próbuje ogarnąć teorie i zasadę działania tej podłogowki u mnie (od razu uprzedzam że nie, nie chcę tego podłączyć sam)

Widzę to tak (proszę mnie uświadomić jeżeli jestem w błędzie):

Ciepla woda leci z pieca gazowego o temp takuej jaką maja być zasilane grzejniki do wszystkich rozdzielaczy, przy czym tylko w rozdzielaczu podłogowki następuje mieszanie/zredukowanie temp do dużo mniejszej aby zasilić podlogiwkę. Pompa wbydiwana w piecu pompuje wodę na grzejniki i do rozdzielacza nie podlogiwki a stamtąd kolejna pompa pompuje do rurek ogrzewania podłogowe. Nie mam osobo rur zasilających z pieca puszczonych do rozdzielaczy grzejników i bosibnych rur do rozdzielaczy podlogowki, z pieca przecież wychodzi tylko 1x zasilanie i 1x powrót, i piec grzeje tylko jedną zadaną my temperaturę.Czy dobrze to widzę?

Dobrze widzisz. Są też kotły, których sterowanie obsługuje pompę/siłownik zaworu 3-drożnego mieszacza, można też rozbudować układ o sprzęgło hydrauliczne, np:

sprzęgło.jpg

info: http://www.instalacjebudowlane.pl/7755-23-40-centralne-ogrzewanie--przyklady-podlaczen.html.

Dziękuję

oki, dziękuję bardzo, to już wszytko razem mówi/wyjaśnia wiele.

Proszę jeszcze w takim razie o odpowiedzi na takie pytania

Jaką temeperaturę z kotła będe potrzebował optymalnie puścić na grzejniki bo nie cały dom tak jak wspomniałem wczęsniej jest w podłogówce.(2 sypialnie, garaż oraz 2x drabinki łazienkowe to grzejniki, z tym, że w łazienkach są również podłogówki a drabinki jako takie extra do podsuszenia ręcznika)

Bo ta temperatura będzie leciała bezpośrednio do rozdzielaczy podłogówki na mieszacze. I proszę również o podanie jaka temp powinna być na podłogówkę aby nie była zbyt niska ani zbyt wysoka ? (czy taka jak podałeś 30stopni ? ) rozumiem, że na to ma wpływ wiele czynników w całym układzie i domu ale proszę o odpowiedź sugerujac się tym, że ukłda jako cały jest ułożony poprawnie zgodnie ze sztuką.

Oraz kolejne pytanie, które rozdzielacze będą bardziej zawaryjne, te z pompą mieszającą czy te z zaworem 3D ? Oraz jakiego rzędu mogą być procentowo różnice w sensie ekonomicznym przy zastosowaniu rozdzielacza z zaworem 3D w stosunku do takiego z pompą mieszającą ? Chodzi mi o to czy może to być np. 20% czy 5% bo w zwiazku z tym, że mam już podłączenie boczne a nie dolne to nie wiem czy uda mi się odnależć zestaw z zaworem 3D pod podłączenie boczne a w mojej skrzynce nie ma miejscca już za bardzo na przerobienie instalacji na podłączenie dolne i nie wiem czy zawracać sobie tym głowę specjalnie aby koniecznie wsadzić zestaw z zaworem 3D czy może dać spobie spokój i szukać rozdzielacza z układem mieszającym.

Wielkie dzięki za pomoc.

Poniżej

oki, dziękuję bardzo, to już wszytko razem mówi/wyjaśnia wiele.

Proszę jeszcze w takim razie o odpowiedzi na takie pytania

Jaką temeperaturę z kotła będe potrzebował optymalnie puścić na grzejniki bo nie cały dom tak jak wspomniałem wczęsniej jest w podłogówce.(2 sypialnie, garaż oraz 2x drabinki łazienkowe to grzejniki, z tym, że w łazienkach są również podłogówki a drabinki jako takie extra do podsuszenia ręcznika)

Bo ta temperatura będzie leciała bezpośrednio do rozdzielaczy podłogówki na mieszacze.

I proszę również o podanie jaka temp powinna być na podłogówkę aby nie była zbyt niska ani zbyt wysoka ? (czy taka jak podałeś 30stopni ? ) rozumiem, że na to ma wpływ wiele czynników w całym układzie i domu ale proszę o odpowiedź sugerujac się tym, że ukłda jako cały jest ułożony poprawnie zgodnie ze sztuką.

Tu niestety niewiele pomogę - ponieważ temperatura zasilana powinna wynikać z projektu instalacji - do niej dobierana jest wielkość/moc grzejników i przepływy w instalacji. Jeśli nie ma projektu - to musisz eksperymentować aż osiągniesz pożądany efekt (pamiętając, że kocioł kondensacyjny ma najlepszą sprawność przy określonej temperaturze powrotu (różnie podają producenci, ale najczęściej max to 50 st). Dla podłogówki źródłem temp jest mieszacz - ma on (kupując sprawdź) zabezpieczenie zapewniające odcięcie zasilania przy temp. zasilania pętli większej niż 45 st. Tu również informacją o optymalnej temp powinien być projekt. Z tego, co piszą forumowicze, to najczęściej ta temperatura oscyluje pomiędzy 25-30 stopni (w zależności od danego układu oraz zastosowanego sterowania) - mówimy o temperaturze zasilania pętli, nie zaś o temp powierzchni wylewki, to dwie różne sprawy.

Oraz kolejne pytanie, które rozdzielacze będą bardziej zawaryjne, te z pompą mieszającą czy te z zaworem 3D ?

niestety nie mam takich danych, raczej o awariach rozdzielaczy/mieszaczy nie słyszałem wiele, może czasem przeciekające rotametry czy zacinające się wkładki. Teoretycznie mieszacz z zaworem 3-drogowym ma o jeden element więcej (właśnie ten zawór), może to jakoś statystycznie wpływać na częstość awarii.

Oraz jakiego rzędu mogą być procentowo różnice w sensie ekonomicznym przy zastosowaniu rozdzielacza z zaworem 3D w stosunku do takiego z pompą mieszającą ? Chodzi mi o to czy może to być np. 20% czy 5% bo w zwiazku z tym, że mam już podłączenie boczne a nie dolne to nie wiem czy uda mi się odnależć zestaw z zaworem 3D pod podłączenie boczne a w mojej skrzynce nie ma miejscca już za bardzo na przerobienie instalacji na podłączenie dolne i nie wiem czy zawracać sobie tym głowę specjalnie aby koniecznie wsadzić zestaw z zaworem 3D czy może dać spobie spokój i szukać rozdzielacza z układem mieszającym.

Tu też mało konkretnie z mojej strony - bo może być i 5% i 20% - zależy, na jakich temp finalnie będzie pracował Twój układ. Jeśli zachowasz optymalną sprawność kotła (temp kondensacji), to bliżej 5%.

Polecam kontakt z którymś z producentów- może poradzą.

Wielkie dzięki za pomoc.

Dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi. Czytając uważnie to co napisales oraz to co znalazłem w podobmym temacie (link poniżej) chyba wiem juz sporo jak to ma wygladac i jak działać, i na jakiej zasadzie dziala ten zawor 3d w układzie.

Mam jeszcze jedno pytanie, jezeli bym zdecydowal na ten sposób podmieszania z uzyciem zaworu 3d to czy ten zawor powinien byc sterowany w miom przypadku elektronicznie przez silownik czy wystarczy taki termostatyczny ustawiany na żadaną temperaturę ręcznie?

W ponizszym temacie ktoś podaje ze wypadałoby aby był to zawor 3d z silownikiem elektrycznym ale w większości gotowych zestawów do kupienia jakie ogladam w sieci jest zamontowany zawor 3d termostatyczny. Z tym ze ja mam i domu i podłogowki i grzejniki stad tez moje pytanie czy to ma jakikolwiek wplyw na rodzaj zastosowanego zaworu 3d?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139165-Rozdzielacz-do-pod%C5%82og%C3%B3wki-w-co-uzbroic

Pozdrawiam.

Zamontuj zwykły, ręcznie regulowany. Szukaj takiego, do którego można dodać siłownik (nie wiem czy do każdego można). Jak masz/będziesz miał dobrze wyregulowane przepływy i dobrane długości pętli, to wystarczy - będziesz do niego musiał zaglądać tylko w razie skrajnych temperatur zewnętrznych. A jak się okaże, że trzeba częściej regulować, to dołożysz siłownik i pomyślisz o sterowaniu (nie zapomnij o dociągnięcia okablowania). Możesz dodać nawet pogodówkę do mieszczą. To oczywiście moje zdanie w tym temacie.

Wg mnie bypass jest potrzebny, jeśli planujesz automatyczne sterowanie poszczególnymi pętlami i, co za tym idzie, istnieje możliwość zamknięcia wszystkich pętli- wtedy bypass odciąża pompę. Są też pompy z autoadaptacją do obciążenia, ale tu już nie mam wiedzy, jak się spisują w mieszaczach.

Tak, potrzebujesz mieszaczy tego typu. Natomiast dokładny dobór osprzętu (mieszacz to jeden z elementów układanki) to już po stronie projektu ogrzewania - jeśli masz obawy o wykonanie, to tym bardziej potrzebujesz dobrego projektu, łatwiej Ci będzie nad tym zapanować. Edytowane przez przemo1