Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana dachowa - polipropylen czy poliuretan

michal000

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Dotychczas korzystałem z forum jedynie w sposób bierny, jednak doszedłem do momentu, gdy nawet gruntowane przeszukanie forum i zasobów internetu nie pomogło mi w znalezieniu odpowiedzi. Mianowicie nie mam pojęcia na którą membranę dachową się zdecydować: mdm Ventia N Q Premium – 20th anniversary czy mdm Ventia Neo 200. Z jednej strony membrana Ventia N Q Premium wydaje się wizualnie znacznie mocniejsza od Ventia Neo 200 a z drugiej strony warstwa poliuretanu w Ventia Neo 200 wydaje się być bardziej szczelna (ale za to jest mniej paroprzepuszczalna). I tak na każdy argument przemawiający za jedną membraną, mam kontrargument przemawiający za drugą. Prosiłbym o pomoc w podjęciu decyzji. Dach dwuspadowy, projekt domu Dom w żurawkach 4 (G2), pełne deskowanie, dachówka Tegalit Protegon.

Dziękuję za odpowiedzi ale czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze samych membran? Z opinią, iż jeśli stosuję membranę to deskowanie jest niepotrzebne zupełnie się nie zgadzam. Buduję dom w najbardziej wietrznym i śnieżnym rejonie Polski (okolice Suwałk) i deskowanie jest w mojej opinii niezbędne w celu wzmocnienia konstrukcji dachu. A deskowanie samo w sobie oczywiście ogranicza paroprzepuszczalność, jednak po wyschnięciu deski nie są wcale tak szczelne.

Jak to deskowanie nie usztywnia więźby :OOo Co ja słyszę ... Ta sama zasada jak przy płytach ... No ale nic. Co do membrany to wybierasz między niczym a niczym. Za parę lat z niej nic nie zostanie, a krycie wstępne jest NAJWAŻNIEJSZE. To nic że papa nie przepuszcza ale po to stosuje się przerwę 2cm między deskami a wełną która wyciąga skropliny zasysając powietrze z dołu pod okapem a wylatuje w kalenicy. Podczas chodzenia po dachu membrana będzie podeptana a co dopiero po latach... Miałem ostatnio do czynienia z membraną 12 letnią na dachu i rwała się lżej niż kartka papieru.

Tak, w mojej opini nie usztywnia. W układzie krokwi, deskowanie w modelu statycznym to układ równoległych prętów mocowanych przegubowo do krokwi. Niezależnie od ilości mocowań taki układ nie stęża ponieważ nie ma reakcji na moment obrotowy. Innaczej jest przy płytach. Zamocowanie płyty odbiera ten brakujący stopień swobody "moment obrotowy". Ale to moje dywagacje,

Podobnie jest z rusztowaniem elewacyjnym, choćbyś dawał barierki co 10cm to bez stężenia się złoży. W tej analogi barierki to deskowanie a stężenie to plyta osb

Niee, no czepiacie się, membranka i gitarka. Szybko i bez targania papy po dachu. wszystkim to pasuje bo za kilka lat będzie robota na przekłądkę dachu, wymianę całych sufitów GK, ew natryśnięcie piany od góry.

gdzieś bylo napisane, że rozwiązania redukujące koszty są natychmast i bezkrytycznie przyjmowane przez inwestora.

Paweł, a rusztowanie to zazwyczaj na 1 śrube, a w deskę min 2 gwoździe w deskę na krokiew, dlatego Twoje rozumowanie o tym przegubie nie pasuje, pod nią jest kolejna deska, a przepraszam w przypadku łat jest jeszcze gorzej bo odległość to ok 35cm , to tym bardziej jak to ma usztywniać....

Zbij skrzynkę deska pod deską i zobacz czy ją złożysz

Czekaj zaraz Andrzej się wypowie o tym momencie :)

Może inaczej.

Może i usztywnia, ale nie stęża.

Połączenie deska-krokiew zawsze będzie połączeniem przegubowym. Niezależnie od ilości takich połączeń cały układ będzie niestabilny. Odeskowany dach będzie "sztywny" do czasu aż zostanie przyłożona do niego siła większa niż to co są wstanie przenieść te połączenia przegubowe.

Fajnie że można dośc kulkturalnie popisac i wymienić się zdaniem, jeszcze raz podkreśle że jest to moja opinia i w sumie niczym specjalnym nie poparta ( no może jakąs tam podstawą mechaniki budowli) Ale nic tam.

Jeżeli chodzi o mnie, to gdybym budował swój dom, i z warunków lokalnych (wiatry) wynikało by że należy stężyć dach, nie odważył bym się zauwać deskowaniu. A pozatym deskowanie suchymi deskami na piórowpust ? troche nie na wyrost? No chyba że ocieplenie nakrokwiowe i te deski są sufitem ale..

Drogi Pytający,

Membrana na pełnym odeskowaniu - to bzdura i negowanie koncepcji membran. Oto służą do tego żeby skutecznie przepuszczać parę wodną ze środku budynku przez izolację (bo oddychamy) i nie dawać skropleniu z dachówki (również tej w opcji 'dachówka konserwowa') zamoczyć izolację termiczną. Jak masz pełne deskowanie, to wszystko zadziała na spodzie deskowania, - membrana do niczego... Weź jakąś tanią oraz cienką papę.

• 3 weeks później...

Przecież wiele membran jest przeznaczona rownież na pełne deskowanie. Więc pisanie, że to buzdura jest własnie bzdurą. W mojej prywatnej opinii, albo ludzie się wcale na membranach nie znają lub poznali te po 200zł za rolke, które są do niczego albo faktycznie cały ten wynalazek nie jest warty zaijteresowania. Ostatecznie może to jakieś lobby producentów pap?

Wierzcie, że poswieciłem wiele godzin w internecie, dzwoniłem tu i tam, przeczytałem na forum setki postów i powiem, że tak naprawdę mało kto podaje jakieś rzeczowe argumenty. 90% postów to opinie, sory, wyssane z palca bez argumentów.

Chciałem zrobić dobrze dach a papa nie jest pozbawiona wad. Poza tym jest duży wybór i ciężko coś dobrego/ w rozsądnej cenie kupić nie wspominajac o biednych w asortyment lokalnych składach. I weź tu człowieku nie durniej. W tym tygodniu muszę podjąć decyzję.

Pozdrawiam

Karol

Chcesz dowodu? Pojedź na pierwsze lepsze deweloperskie osiedle domków min 10.-letnie, weź flaszke 0,7, podejdź do mieszkańca i zapytaj czy mozesz postawić drabine i na chwile podnieść jedną dachówke. Dotknij membrany, a dowiesz sie o tych wszystkich "wyssanych z palca argumentach"

Przeczytaj jeszcze raz moją wcześniejszą wypowiedź ;) myślisz, ze ów deweloper użył dobrej membrany chociażby wyższej niż średniej polki? To jest dokladnie to o czym pisałem = żniwa starych/tanich membran. Wspomniana ventia neo ma 15 lat gwarancji. Dla mnie to i tak za mało ale papy mają jeszcze mniej.

Pozdrawiam

Karol

Myślisz że nowe membrany są lepsze ? Co Ci da gwarancja skoro i tak nikt jej nie przetestował przez 20 lat, jedynie warunki laboratoryjne... Co chwile wychodzą nowe membrany itd, ale nie są one sprawdzone, więc możesz zaryzykować to twój wybór. Ja wychodzę z założenia że biedni budują raz i dają deski i papę a bogaci stosują membranę i później remontują. Montowałem wiele membran tych za 2zł za m2 i za 20zł. Różnica jest w grubości i wytrzymałości ale na dzień dzisiejszy z biegiem czasu wytrzymałości między droższą a tańszą to kwestia kilku lat.

Zakładając, że jednak położę na deski pape, jaką wybrać? O ile dobrze pamiętam to najlepiej na włókninie poliestrowej (nie na welonie szklanym), podkładowa, może być termozgrzewalna ale nie musi. No i tak intuicja podpowiada, aby byl tam sbs. Jakiś konkretny model, ktory kosztuje do 10zl/mkw?

Spotkałem w krótkim czasie, w lokalnych składach budowlanych (a są małe) dwie papy, ktore zwały si "membrana" jedna to byl werner i bylo to coś mega cienkie i słabe, druga jakaś nieznana mi marka, rolka 15mb za 103zł i na prawdę mocna ale bez sbs no i wyglądała na wzmacniana welonem szklanym.

Pozdrawiam

Karol

Chcesz dowodu? Pojedź na pierwsze lepsze deweloperskie osiedle domków min 10.-letnie, weź flaszke 0,7, podejdź do mieszkańca i zapytaj czy mozesz postawić drabine i na chwile podnieść jedną dachówke. Dotknij membrany, a dowiesz sie o tych wszystkich "wyssanych z palca argumentach"

Mieszkałem na osiedlu domków deweloperskich 7 lat. Na dachu położona chyba najtańsza możliwa folia paroprzepuszczalna Marma ML110.. Część nad garażem przerobiłem na składzik i miałem tam dostęp i folia po upływie 7 lat wyglądała jak nowa . Dotykałem jej i nie rozpadała się w rekach ...

Wiec sądzę że jak najtańsza folia za chyba 100zł za rolkę dała radę , to czemu nie nowoczesne membrany ?

Ale oczywiście pod warunkiem że jak najszybciej zabezpieczy się ją przez działaniem UV ...

Bo sam widziałem domy gdzie membrana była niezabezpieczona przez wiele wiele miesięcy ...

I tak zapewne membrana nie miała już swoich właściwości , ale nie była wina membrana a inwestor ...

deski nie stężą i w tym znaczeniu nie usztywnią więźby. Chcesz to zapraszam do siebie - domek grodowy oblożony deskami na pióro i wpust. Deski przybite na cztery gwoździe. Ściany można dość dowolnie bujać nadając im kształt od kwadratów rombów. Co innego z dachem z płyt OSB który swój kształt trzyma.