Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontener blaszany - skraplanie wilgoci na suficie?

kowalskiopcje

Recommended Posts

Mam na działce kontener z ciężarówki, zamykany, służy jako magazyn. Jest z założenia szczelny, choć w praktyce w narożniku lewych drzwi szczelnie nie jest ze względu na korozję(tam też jest najniższy punkt podłogi). Ściany są częściowo ocieplone, nie tak jak w izotermach, ale jest jakaś cienka warstwa styropianu i na to od wewnątrz położona sklejka. Sufit jest zwykłą cienką blachą położoną na kilku poprzecznych profilach z blachy. Kontener stoi obok domu mieszkalnego, po zachodniej jego stronie. Miejsce jest dobrze nasłonecznione latem, zimą może być nieco gorzej(drzewa). Mam go od niedawna no i tak ostatnio po ulewach dostało się trochę wody do wewnątrz, która pewnie ładnie spłynęła po spadku, ale jak zajrzałem tam po kilku dniach to sufit był cały mokry - zebrałem z niego ściągaczką prawie litr wody, a gdzieś tam nawet na ścianie urodziły się grzybki. Sufit przeciekł w tylnej części, tam gdzie ktoś dorobił kawałek i zanitował do poprzeczek - aktualnie trochę go doszczelniłem, ale i tak po tej sytuacji zastanawiam się, czy wilgoć z powietrza nie będzie skraplała się przy dużych zmianach temperatur? Podejrzewam, że po całym dniu kontener wraz zawartością jeszcze długo pozostaje ciepły, a sufit robi się momentalnie zimny gdy tylko słońce zniknie i wtedy zbiera całą wilgoć z powietrza. Jeśli moje obawy są zasadne, to jak zapobiec problemom na zimę? Jakoś ocieplić sufit, czy może spróbować zrobić przewiew?

Czyli mówisz, że takich dach z blachy nie powinien być problemem przy prawidłowo działającej wentylacji? Masz na myśli po prostu zrobienie samych otworów, czy otwory plus wymuszenie obiegu wiatraczkiem? Teoretycznie może byłaby jakaś możliwość pociągnięcia instalacji z domu, ale to już trochę komplikuje sprawę.