tonyhow 20.10.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Witam wszystkich zwracam się do Was z prośbą o weryfikacje czy Moja podłogówka dokładnie rozdzielacz zostało prawidłowo stworzony w jedną całość. Ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny) znajduję się w mieszkaniu o powierzchni 50 m2. Kuchnia - ogrzewanie podłogowe + kaloryfer Łazienka - OP + drabinka Przedpokój - OP Pokój 1 - kaloryfer - 1szt Pokój 2 - kaloryfer - 2 szt Na rozdzielaczu znajduję się ogrzewanie kaloryferów i 2 pętle ogrzewania podłogowego (Kuchnia i przedpokój 1 pętla , Łazienka 2 pętla ) Moje pytania : Czy zawór RTL został prawidłowo umieszczony w przypadku rozdzielacza CO + OP ?. Zawór oznaczony znakiem zapytania w jakim położeniu powinien się znajdować ( otwarty, zamknięty , półotwarty ) ? . Edytowane 21 Października 2017 przez tonyhow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 21.10.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Zapytaj na forum elektrody np. tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum107.html i Ci na 100% powiedzą.Wg mnie RTL powinien być na powrocie i sobie ograniczna przepływy, ten ogóry powinien być otwarty, ale tak jak mówie, RTL powrót a nie ZASILANIE, generalnie to tak ... ucyganione to wszystko, 1 RTL, brak regulacji osobnej każdego obiegu. A na co i co to za wężyki się przewijają w koło tego rozdzielacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tonyhow 21.10.2017 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Zapytaj na forum elektrody np. tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum107.html i Ci na 100% powiedzą. Wg mnie RTL powinien być na powrocie i sobie ograniczna przepływy, ten ogóry powinien być otwarty, ale tak jak mówie, RTL powrót a nie ZASILANIE, generalnie to tak ... ucyganione to wszystko, 1 RTL, brak regulacji osobnej każdego obiegu. A na co i co to za wężyki się przewijają w koło tego rozdzielacza? Witam dzięki za sugestie, też mam niepewność do stworzonego rozdzielacza, dlatego pytam bardziej doświadczonych. Te wężyk na foto to z zlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.10.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Jestem tylko w miarę uświadomionym inwestorem, który wybudował swój dom, więc żaden ze mnie fachowiec, ale wydaje mi się, że sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż myślisz. Najgorsze co może ciebie spotkać, to bezmyślne powtarzanie zasłyszanych opinii. Sam przemyśl zasadę działania układu i sam wyciągnij wnioski. Podejrzewam, że kocioł zasilający rozdzielacz ma swoją pompę, prawda? A więc w części "podłogowej" rozdzielacza znajduje się woda GORĄCA przepchnięta przez pompę prosto z kotła i woda WYCHŁODZONA przepchnięta z rozdzielacza powrotnego przez pompę pomarańczową. I wzajemny STOSUNEK tych wód (a więc temperaturę zasilania podłogówki) reguluje ów zawór RTL. Zauważ, że nie jest to "normalny" zawór RTL, ponieważ posiada kapilarę (drucik wpięty w koniec rozdzielacza). A więc zawór, tak naprawdę (za sprawą takiego a nie innego wpięcia kapilary), reaguje na temperaturę POWROTU a nie zasilania. Reasumując, moim zdaniem jest OK : -) A, i jeszcze pytałeś o ów zawór na górze. Moim zdaniem powinien być całkowicie otwarty. Dlaczego? Przez niego przepłynie dokładnie tyle samo wody, ile przepływa przez dolny zawór RTL, tyle że w drugą stronę. Nie widzę powodu, dla którego należy go ograniczać. W skrajnym przypadku (kiedy go zamkniesz) uniemożliwisz wpłynięcie jakiejkolwiek gorącej wody przez zawór RTL, nawet jak ten będzie całkowicie otwarty. Edytowane 28 Października 2017 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts