krzysztof73 20.10.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Witam. Nie chce Was zadreczać pytaniami.Dom nowy silka 24, styropian biały 20 cm, wełna na poddaszu 30cm w podłodze na gruncie 12cm styropianu, parter 45m2 ,poddasze 65m2, garaż 20m2 razem 130m2.wentylacja grawitacyjna, okna 2 szyby. ogrzewanie podłogowe wodne po całości oprócz garażu gdzie jest grzejnik. Czy kalkuluje się pompa ciepła PW zamiast ekogroszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.10.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Moim zdaniem trudno jest o sytuację gdzie jakakolwiek pompa ciepła w rozsądnych pieniądzach (maks 20 tys) będzie droższa od jakiegokolwiek paliwa stałego a nawet gazu. Jak bym nie liczył, to zawsze wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.10.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Witam. Nie chce Was zadreczać pytaniami. Dom nowy silka 24, styropian biały 20 cm, wełna na poddaszu 30cm w podłodze na gruncie 12cm styropianu, parter 45m2 ,poddasze 65m2, garaż 20m2 razem 130m2. wentylacja grawitacyjna, okna 2 szyby. ogrzewanie podłogowe wodne po całości oprócz garażu gdzie jest grzejnik. Czy kalkuluje się pompa ciepła PW zamiast ekogroszku? Z pewnością nie kalkuluje się ekogroszek Znasz zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof73 20.10.2017 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 niestety nie znam i tu jest problem. Dlaczego nie kalkuluje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.10.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Jak ma las to wszystko inne bedzie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof73 20.10.2017 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Jak ma las to wszystko inne bedzie drogie lasu nie mam niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.10.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 niestety nie znam i tu jest problem. Dlaczego nie kalkuluje się? To takie trochę uproszczenie z mojej strony - chce Ci się latać z popiołem, workami, o miejscu na kocioł i opał nie wspomnę (nawet w garażu szkoda)- w zamian za oszczędność może 500 zł/rok (chodzi mi raczej o rząd wielkości, nie o konkretną kwotę ), choć może i mniej w obecnej sytuacji - nakaz montażu kotłów z 5 klasą, problemy z dostępnością opału i wzrost cen (nie śledziłem rynku, czytam tylko wpisy forumowiczów w wątkach "węglowych") ? W nowym, czystym, ocieplonym, nie za dużym domu? Zrób OZC i wróć do nas z wynikiem (na początek możesz wpisać swoje parametry domu na "ciepło właściwe" i podać rezultat), to będziemy dalej myśleć. Ale rozważania swe skieruj raczej na prąd ( w różnych wersjach)/PC/gaz niż paliwo stałe. Z czasem może ogniwa fotowoltaiczne dołożysz - będzie jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 21.10.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Witam. Nie chce Was zadreczać pytaniami. Dom nowy silka 24, styropian biały 20 cm, wełna na poddaszu 30cm w podłodze na gruncie 12cm styropianu, parter 45m2 ,poddasze 65m2, garaż 20m2 razem 130m2. wentylacja grawitacyjna, okna 2 szyby. ogrzewanie podłogowe wodne po całości oprócz garażu gdzie jest grzejnik. Czy kalkuluje się pompa ciepła PW zamiast ekogroszku? Tak ładnie ściany i poddasze ociepliłeś a na oknach oszczędziłeś Zakładam,że masz już wybudowany komin i dlatego takie pytanie.Patrząc na samą ekonomię kupna pieca eko vs.PC zakładamy średnią żywotność pieca 15lat i pompy 25lat cena zakupu 7tyś vs 20tyś okres użytkowania 70lat.Przez ten czas wymienisz 5 razy piec eko i wydasz 35 tyś. Pompę w analogicznym okresie wymienisz 3 razy wydasz 60tyś.Oczywiście jest to trochę uproszczone wyliczenie nie uwzględnia cen w przyszłości na węgiel,prąd i urządzenia.Twój dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło około 50-60watt/metr. x 110m2 Wnioskuję to po moim OZC wyliczonym nie przez darmowy i obarczony błędem program tylko przez inżyniera na papierze.Jak już się uprzesz koniecznie na ekogroch to najmniejszy z możliwych ponieważ w takim piecu zachodzi ciągłe spalanie paliwa +Twoja podłogówka a to nie jest dobra kombinacja.Ten piec nie będzie miał co robić z Twoim domem i co wtedy zrobisz z nadwyżką energii?Pójdziesz piec wygasić?Przecież kupiłeś automat nie po to aby rozpalać co chwilę:)Nie mówiąc już o wynoszeniu sporej ilości popiołu co jakiś czas.Zależy co sobie cenisz bardziej.? Tańszy zakup ale więcej pracy ,czy droższy zakup i mniej pracy albo wcale jak przy pompie? Jeśli nie masz dostępu do gazu to piec na pelet może być tu dobrym rozwiązaniem przy tej kombinacji, Jest to rozwiązanie pośrednie pomiędzy tymi dwoma , ale dobre piece niebezpiecznie zbliżają się ceną do Powietrznych Pomp Ciepła więc musisz sam sobie odpowiedzieć co Tobie się kalkuluje dla jednego różnica kilku tysięcy będzie duża a dla innego niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.10.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jak ma las to wszystko inne bedzie drogie Jeśli ma mały dom, który może ogrzać klimatyzatorem typu split, dwie taryfy i mieszka w łagodniejszej strefie klimatycznej, to ogrzeje taniej niż drewnem kupionym z lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.10.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jeśli ma mały dom, który może ogrzać klimatyzatorem typu split, dwie taryfy i mieszka w łagodniejszej strefie klimatycznej, to ogrzeje taniej niż drewnem kupionym z lasu. Jakieś wyliczenia kosztów 1 kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof73 21.10.2017 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 mój wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1lv0dom okolice olsztyna, gazu nie ma przy działce, a przesył prądu w warm-maz jeden z droąszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.10.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Całkiem rozsądna izolacja i wentylacja mechaniczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof73 21.10.2017 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 (edytowane) Całkiem rozsądna izolacja i wentylacja mechaniczna... wentylacji mechanicznej nie ma Edytowane 21 Października 2017 przez krzysztof73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.10.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 No tak, myślałem o grawitacyjnej, a napisałem o mechanicznej.Właśnie o to chodzi - masz nieźle ocieplony dom i wentylację grawitacyjną. Czemu zdecydowałeś się na takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof73 21.10.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 No tak, myślałem o grawitacyjnej, a napisałem o mechanicznej. Właśnie o to chodzi - masz nieźle ocieplony dom i wentylację grawitacyjną. Czemu zdecydowałeś się na takie rozwiązanie? nie miałem miejsca na stropie, aby położyć rurki pomiędzy styropianem (4cm styropian) zbyt późno pomyślałem o went.mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.10.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jakieś wyliczenia kosztów 1 kWh ? 0,27 koszt kWh w II taryfie podzielony przez COP 4 daje 0,07 zł za kWh ciepła. Koszt drewna, koszt robocizny przy sprzątaniu i paleniu jest wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 22.10.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 0,27 koszt kWh w II taryfie podzielony przez COP 4 daje 0,07 zł za kWh ciepła. Koszt drewna, koszt robocizny przy sprzątaniu i paleniu jest wyższy. U mnie w PGE prawdopodobnie noc kosztuje 0,34 a dzień 0,66. Ale gdyby nawet te 0,66 podzielić przez 4 to wychodzi przyzwoity wynik 0,165 za kwh. Tylko w jaki klimatyzator należałoby zainwestować by móc tak dzielić przez cztery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.10.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 U mnie w PGE prawdopodobnie noc kosztuje 0,34 a dzień 0,66. Ale gdyby nawet te 0,66 podzielić przez 4 to wychodzi przyzwoity wynik 0,165 za kwh. Tylko w jaki klimatyzator należałoby zainwestować by móc tak dzielić przez cztery? Osiem lat temu kupiłem klimatyzator inwererowy Fujitsu z COP 4,12. Z montażem kosztował mnie 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 30.11.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam, Wybór pompy ciepła będzie zawsze dobrym rozwiązaniem. Zarówno pod kątem rocznych kosztów ogrzewania, jak i aspektów związanych z obsługą jest to obecnie jedno z najbardziej opłacalnych rozwiązań dostępnych na rynku. Jest to rozwiązanie całkowicie bezobsługowe, czyste oraz ekologiczne. Koszty ogrzewania pompą ciepła będą na niższym poziomie w porównaniu do kotła na ekogroszek. Przed wyborem odpowiedniego rozwiązania polecam wykonać OZC budynku oraz umówić się na konsultację z autoryzowanym instalatorem. Więcej o pompach ciepła z rodziny Supraeco marki Junkers można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 30.11.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Osiem lat temu kupiłem klimatyzator inwererowy Fujitsu z COP 4,12. Z montażem kosztował mnie 4000. COP 4,12, ale w jakich warunkach? Dla powietrznej pompy zasilającej podłogówkę bezpieczniej będzie zakładać średni COP rzędu 3. Jeśli okaże się lepiej, to się najwyżej chłop mile zaskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts