Mike_Ogrodnik 20.10.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Witam, kupiłem dom jednorodzinny z 1981r, i mam kilka pytań ponieważ jestem zielony w tych sprawach. Dom wybudowany jest: w przekroju ściana wewnętrzna(pewnie bloczki betonowe), 12cm ocieplenia (podobno pianka ale ile jej zostało po 30latach tego nie wiem) i ściana zewnętrzna cegła czerwona.1. Czy słyszał ktoś o ocieplaniu ścian pianą, jeżeli tak to czy taka piana po 30latach sie jakoś nie sproszkuje i przestanie spełniać swoje funkcje?2. Dom ogrzewany jest gazem, 2 letni piec Viessmann'a , instalacja grzewcza miedziana 30letnia. Pytanie czy ją zmieniać. Nic nie cieknie, mimo to nie ma rzeczy wiecznych, na ile można ocenić wytrzymałość takich starych miedzianych instalacji? Wszystko poprowadzone jest pod tynkiem więc aż nie chce się tam zaglądać...3. Pytanie 3cie i najważniejsze. Do tej pory miałem piec na opał stały drewno/węgiel. Jak wygląda zabezpieczenie na dostawy gazu do domu? Hipotetycznie jeżeli wybuchłby konflikt, mamy zimę -20*C. Czy wtedy zostaje mi marznąć?Sytuacja druga bardziej prawdopodobna, mamy zanik prądu 3 dniowy. Tego typu piece nie są w stanie działać bez stałego dopływu energii prawda? Do tego elektryczne pompy ganiające wodę w grzejnikach. Jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.10.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 1. Piana jak i styropian nie lubią UV. Jeśli jest zabezpieczona przez światłem to moim zdaniem będzie jak nowa.2. Ja bym nie zmieniał. A jeśli już bym zmieniał to na pompę ciepła powietrze powietrze.3. Jako rezerwę kup grzejniki olejowe albo "farelki". Na zanik energii kup agregat i zapas paliwa wraz z uzdatniaczem typu Kleen Flo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 22.10.2017 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 1. Raczej dobrze zabezpieczona3. Czyli taki agregat pociągnąłby całą elektronikę na piecu gazowym? Nigdy o tym nie myślałem zaraz zgłębię temat. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.10.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Agregat inwerterowy typu Honda lub Kipor będzie się nadawał do najbardziej wybrednej elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 22.10.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Agregat prądotwórczy zawsze może się przydać. Zerwanie linii energetycznej jest bardziej prawdopodobne niż konflikt zbrojny. W razie konfliktu i odcięcia mediów najlepiej sprawdzi się koza opalana drewnem/węglem/starymi meblami itp. W instalację miedzianą ja bym też nie ingerował bez istotnej potrzeby. Sprawdzaj tylko, czy nie ubywa ci z niej wody. Ubytki mogą być*spowodowane nieszczelnościami, ale równie dobrze namieszaniem materiałów w instalacji CO i w efekcie reakcjami elektrochemicznymi. Przejście na pompę ciepła to kontrowersyjny pomysł, bo można podejrzewać instalację grzenikową , a nie podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts