Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gotowa gładź polimerowa Knauf

belliash

Recommended Posts

Czesc wszystkim,

Szukam gotowej gladzi polimerowej, ktora chcialbym nalozyc na wszystkie sciany pod malowanie.

Niestety dostepnych produktow jest tak duzo, ze ciezko sie zdecydowac na cokolwiek.

Wstepnie rozwazam Knauf Goldband lub Rotband (roznica w cenie 1zl na wiadrze). Co lepsze? Co polecicie?

Zalezy mi na gotowym produkcie - nie mam czasu na rozrabianie, a gladz chcialem polozyc po pracy.

Czym tak właściwie różnią się od siebie te dwie gładzie? Ktoś ich próbował?

Kupiłem w Castoramie i wypróbowałem Goldbanda... takie małe wiaderko 3kg, żeby położyć na klatce przed malowaniem po wymianie drzwi wejściowych. Szczerze? Jestem troche rozczarowany, ale nie wiem czy to wina produktu, czy moja.

Do rzeczy: Z wierzchu masa była twardsza niż na spodzie. Ciężko było ją wymieszać, szpachelka wyginała mi się w literę C - myślałem że ją złamie a nie wymieszam. W końcu udało się, wymieszałem, konsystencja miekkiego masla. Przy paca robily sie takie jakby warstwy, cos jak na rysunku poniżej:

http://lh3.ggpht.com/_83tmosUe46o/S4q_L0n9HvI/AAAAAAAADCg/X4YkL4OiQTg/s720/IMG_3203.JPG

Czy to ja robie coś nie tak, czy trafiłem na taki produkt?

BTW: W Castoramie kupiłem też przy okazji 5kg wiaderko Smig C-50 (zbrojonej masy do plyt g/k). Pierwszy raz kupilem Smiga w Castoramie, do tej pory bralem w OBI. Ten z Castoramy też jest twardszy, zawiera grudki ... dla porównania tego z OBI nie musiałem nawet mieszać i nakladając szpachelka uzyskiwałem niemal idealnie równą powierzchnie - co więcej wyglądała lepiej niż ta gładź.

Co d otego fragmentu ściany pod progiem który zrobiłem Goldbandem - myśle ze poczekam az wyschnie, przetre papierem sciernym i ew przeszpachluje jeszcze raz Rotbandem z OBI...

IMG_3203.JPG

Szanowny Panie,

jeśli zależy Panu na wysokiej jakości, gotowej do użycia gładzi, polecam zastosowanie gładzi ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Po wyschnięciu wyjątkowo łatwo się szlifuje, zachowując bardzo dobre parametry wytrzymałościowe. Pozostawia śnieżnobiałe i idealnie gładkie do malowania powierzchnie. Po wyschnięciu gładź należy przeszlifować i dokładnie odpylić, a następnie pokryć jeszcze cienką warstwą gruntu.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

@E-Rzecznik Śnieżka: Jaki grunt proponujesz polozyc na gladz?

Ze swojej strony dodam jeszcze tylko, ze kupilem w OBI wiaderko 3kg Rotbanda i konsystencja calej masy byla jednolita i nie wymagala mieszania. Nakladalo sie go dosc trudno, ale efekt jest zadowalajacy. Szlifowalo sie go bardzo latwo siatka scierna 220.