Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacze kanalizacyjne

baba

Recommended Posts

Czy są jakieś przepisy na podstawie których można zmusić wodociągi do położenia kanalizacji na ich koszt lub za ryczałtową odpłatnością? W warunkach podali mi że nie mogę mieć szamba, muszę zrobić własny "kanal sanitarny" dł. 350 m-wychodzą straszliwe pieniądze-dorzucą 25%- i przejmą go na własność!. baba

Od czasu kiedy ustawowo ograniczono panoszenie sie Zakladow Elektrycznych w narzucaniu kosztow rozbudowy sieci teraz to Wodociagi sa tym monopolista ktory najbardziej daje sie we znaki. Mozesz probowac sie dogadywac - np. zeby ci czesciowo zwrocili koszty poniesione na budowe albo nie zaplacic im za budowe i szukac drogi prawnej w sadzie. Tak naprawde to dali tu ciala poslowie i rzad - dopuszczajac takie kuriozalne wymuszanie rozbudowy sieci przez odbiorcow.

D.

PS. Mnie zmusili do rozbudowy wodociagu (56m). W zaden sposob nie chca mi zwrocic czesci kosztow, nie chca nawet przejmowac go ode mnie na wlasnosc (!). Podobno jak ktos sie bedzie chcial do niego wlaczyc to bedzie sie musial ze mna dogadac !!?

• 7 months później...
Słyszałem, że poprzez położenie szamba ekologicznego można się wywinąć od dużych kosztów. W Podkowie Leśnej Urząd Miasta podobno przegrał sprawę w sądzie i nie ma nakazu przyłaczania szamb ekologicznych do kanalizacji; w Żabiej Woli koszt przyłacza takich szamb jest obniżony- wiadomości zasłyszanych sam nie weryfikowałem.