Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zrobiona samemu łazienka i cieknąca toaleta....

mar_les

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Wg mnie sprawdziłem już wszystko co się da... a problem jest następującey: postawiłem sam stelaż Grohe rapid sl wszystko szło gładko do czasu podwieszenia toalety. Po przycięciu rurek itp podwiesiłem wszystko skręciłem i stwierdziałem że po spuszczeniu wody z pod spodu po jakiś 2-3 min zaczyna kapać woda.... wysylikonowąłem wszystkie połączenia itp a problem nadal nie ustępuje moje podejrzenie padło jeszcze na tą uszczelkę i jej umiejscowienie na rurze. Pytanie jak to powinno być poprawnie? Wchodzić ma tą częścią z kołnierzem w miskę czy odwrotnie.

Proszę o pomoc może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak się z tym uporać albo co może być przyczyną?

uszczelka.jpg

rura.jpg

To raczej nie jest problem ze spłuczką a bardziej z tym dużym połączeniem od " grubszych paczek"...

Dokładnie to chodzi o ten gumowy kołnierz który uszczelnia połączenie z miską...

Często i gęsto króciec miski jest niedokładnie pokryty glazurą a więc mocno chropowaty więc uszczelka dokładnie nie przylega i ma tendencję do śliwienia wody...

Przeważnie lekarstwem jest wysmarowania całej powierzchni silikonem ...

Kilkakrotnie miałem takie wycieki jak opisujesz i lekarstwem było wysmarowanie silikonem...

Gładką stroną wkładasz w stelaż, znaczysz ołowkiem na zero z płytkami, potem tą stroną z rantem/zgrubieniem i założoną uszczelką która dochodzi do tego rantu wkładasz w muszlę, przykładasz poziomicę i na zero z poziomicą która imituję płytkę ceramiczną w tym momencie znaczysz ołowkiem ... teraz mierzysz metrem różnicę na rurce między jedną kreską, a drugą i o tyle skracasz rure, smarujesz gumę obficie, wciskasz i sprawdzasz czy nie cieknie - niby opisałem co i jak ale to chyba raczej wiesz i dobrze wykonałes a Tobie nadal cieknie?

Szczerze nie spotkałem się z niczym takim jak opisuje kolega powyżej, że ciekło z powodu chropowatości itp. najczęsciej to był błąd montażowy użykownika, choć generalnie jeżeli z czyms miewalem problem przy takich kiblach to z tym ze ludzie różnorakie muszle kupowali do stelazy a potem im chlapało po pomieszczeniu z WC podczas spłukiwania wody.