Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi zewnętrzne obcierają o ościeżnicę

Recommended Posts

Mam problem z drzwiami wejściowymi zewnętrznymi do domu. Mianowicie obcieraja o ościeżnicę i zamykanie jest ciężkie i utrudnione. Brak juz regulacji wkrętu zawiasów w skrzydło drzwi (wkrecone na maxa). Co więcej to drzwi drewniane ciężkie i wkręcenie spowodowało szczelinę /pękniecie przy wkrecie zawiasu załączam zdjęcie. To prawdopodobnie spowodowało ze opadają na gwincie i nastepuje obcieranie o ościeżnicę. Dodatkowo fachowcy za krótko zastosowali rozpórkę poziomą między ościeżnicami i pianka wypaczyla jakieś 3mm ościeżnicy w połowie. Co radzicie czy zanim trzeba będzie przekładać zawiasy w inne miejsca można w stare dać jakiegoś kleju/uszczelniacza aby wyeliminować opadnie na skutek tej szczeliny peknięcia? Swoją drogą wydaje mi się ze przy tak ciężkich drzwiach nie powinno się wkręcać bezpośrednio w drewno drzwi zawiasów lecz zastosować jakieś rozety gwintowane w skrzydle drzwi nie uważacie? I wtedy nie byłoby problemu. Bo szlif ościeżnicy nie wiele da wydaje mi się ze to na krótko bo dalej będą wysuwać się zawiasów

20171022_112141.jpg

Edytowane przez fantomek24
zdjecie

Zawiasy nawet przy takich drzwiach daje się w drewno ościeżnicy. Nic więcej nie potrzeba. Wydaje mi się, że za mocno dokręciłeś zawias i obróciłeś śrubę wyrabiając jednocześnie drewno. Poza tym to pęknięcie nie wygląda ciekawie. Przez internet raczej nikt Ci więcej nie pomoże, bo to trzeba zobaczyć na żywo i ocenić poczynione straty. Dawanie kleju pod zawiasy też nie jest mądre, bo nie masz później żadnej regulacji.

Nie wiem jakie to drzwi i jak ciężkie (wygląda na sosnę), ale.. ja nie stosuję rozpórek przy montażu. Zabezpieczeniem przed takim ugięciem są dyble (jakby drewno zechciało, to i tak wygnie się niezależnie od tego jak długo będą siedziały rozpórki.

W podobnym przypadku (drzwi uderzyły o glif i pękło przy zawiasie) - w szczelinę wpuściłem strzykawką klej do drewna, całość "zbiłem" gwoździkiem by trzymało zanim zaschnie klei i po jakimś czasie wkręciłem ten zawias. Więcej klient nie dzwonił...