fantomek24 22.10.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Mam problem z drzwiami wejściowymi zewnętrznymi do domu. Mianowicie obcieraja o ościeżnicę i zamykanie jest ciężkie i utrudnione. Brak juz regulacji wkrętu zawiasów w skrzydło drzwi (wkrecone na maxa). Co więcej to drzwi drewniane ciężkie i wkręcenie spowodowało szczelinę /pękniecie przy wkrecie zawiasu załączam zdjęcie. To prawdopodobnie spowodowało ze opadają na gwincie i nastepuje obcieranie o ościeżnicę. Dodatkowo fachowcy za krótko zastosowali rozpórkę poziomą między ościeżnicami i pianka wypaczyla jakieś 3mm ościeżnicy w połowie. Co radzicie czy zanim trzeba będzie przekładać zawiasy w inne miejsca można w stare dać jakiegoś kleju/uszczelniacza aby wyeliminować opadnie na skutek tej szczeliny peknięcia? Swoją drogą wydaje mi się ze przy tak ciężkich drzwiach nie powinno się wkręcać bezpośrednio w drewno drzwi zawiasów lecz zastosować jakieś rozety gwintowane w skrzydle drzwi nie uważacie? I wtedy nie byłoby problemu. Bo szlif ościeżnicy nie wiele da wydaje mi się ze to na krótko bo dalej będą wysuwać się zawiasów Edytowane 22 Października 2017 przez fantomek24 zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 22.10.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Zawiasy nawet przy takich drzwiach daje się w drewno ościeżnicy. Nic więcej nie potrzeba. Wydaje mi się, że za mocno dokręciłeś zawias i obróciłeś śrubę wyrabiając jednocześnie drewno. Poza tym to pęknięcie nie wygląda ciekawie. Przez internet raczej nikt Ci więcej nie pomoże, bo to trzeba zobaczyć na żywo i ocenić poczynione straty. Dawanie kleju pod zawiasy też nie jest mądre, bo nie masz później żadnej regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.10.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Nie wiem jakie to drzwi i jak ciężkie (wygląda na sosnę), ale.. ja nie stosuję rozpórek przy montażu. Zabezpieczeniem przed takim ugięciem są dyble (jakby drewno zechciało, to i tak wygnie się niezależnie od tego jak długo będą siedziały rozpórki. W podobnym przypadku (drzwi uderzyły o glif i pękło przy zawiasie) - w szczelinę wpuściłem strzykawką klej do drewna, całość "zbiłem" gwoździkiem by trzymało zanim zaschnie klei i po jakimś czasie wkręciłem ten zawias. Więcej klient nie dzwonił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.10.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Wytrzymała Ci taka naprawa? Kleju mam nadzieję, że nie dawałeś pod zawiasy, tylko w rozszczepione drewno. Dyble do drzwi drewnianych (tych prawdziwych a nie pompowanych) dla mnie są obowiązkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts