Mirazzboono 22.10.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam serdecznie To że jako nowy umieszczam od razu schemat instalacji to nie oznacza że nie przeglądałem dziesiątek tematów Ale do rzeczy. Zaprojektowałem projekt instalacji co oraz cwu który zamieszczam do wglądu. System oparty na buforze kombinowanym z dwoma wężownicami w zbiorniku zewnętrznym, oraz wewnętrznym zbiorniku cwu.Do bufora podpięte będą : - system solarny (w dolnej wężownicy - która na rysunku jest "czysta") - kocioł zasypowy z dolnym spalaniem SAS 17 kw wpięty w wyższą wężownicę - piec gazowy do dogrzewania cwu Powierzchnia użytkowa ok. 150 m2 .Ściany zewn porotherm 30, ocieplenie 15 styro. Poddasze betonowe z ociepleniem 15 cm styro. Widoczne rury wychodzące do rozdzielaczy co i cwu na poddaszu. (jedyny obwód podłogowy zaopatrzony w termostat elektryczny będzie znajdował się w rozdzielaczu co).CWU na poddaszu 4 obwodów, CO 7 obwodów. Ze względu na czasochłonność nie umieściłem filtrów siatkowych z zaworkami - które umieszczone będą przed pompami, oraz zaworków przy buforze, rozdzielaczach i kotłach. Prosiłbym o opinie odnośnie systemu. Czy można podpiąć kocioł bezpośrednio do króćców bufora ? (nie do wężownicy) Co trzeba wtedy zmienić ? No bo nabijając instalacje do 1.5 bar nie wyrzuci wody w otwartym naczyniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.10.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Witam serdecznie To że jako nowy umieszczam od razu schemat instalacji to nie oznacza że nie przeglądałem dziesiątek tematów Ale do rzeczy. Zaprojektowałem projekt instalacji co oraz cwu który zamieszczam do wglądu. System oparty na buforze kombinowanym z dwoma wężownicami w zbiorniku zewnętrznym, oraz wewnętrznym zbiorniku cwu.Do bufora podpięte będą : - system solarny (w dolnej wężownicy - która na rysunku jest "czysta") - kocioł zasypowy z dolnym spalaniem SAS 17 kw wpięty w wyższą wężownicę - piec gazowy do dogrzewania cwu Powierzchnia użytkowa ok. 150 m2 .Ściany zewn porotherm 30, ocieplenie 15 styro. Poddasze betonowe z ociepleniem 15 cm styro. Widoczne rury wychodzące do rozdzielaczy co i cwu na poddaszu. (jedyny obwód podłogowy zaopatrzony w termostat elektryczny będzie znajdował się w rozdzielaczu co).CWU na poddaszu 4 obwodów, CO 7 obwodów. Ze względu na czasochłonność nie umieściłem filtrów siatkowych z zaworkami - które umieszczone będą przed pompami, oraz zaworków przy buforze, rozdzielaczach i kotłach. Prosiłbym o opinie odnośnie systemu. Czy można podpiąć kocioł bezpośrednio do króćców bufora ? (nie do wężownicy) Co trzeba wtedy zmienić ? No bo nabijając instalacje do 1.5 bar nie wyrzuci wody w otwartym naczyniu? Nie tyle czy mozna ale raczej trzeba podpiąć bezpośrednio pod bufor a gazowy pod wezownice ponieważ nie wszystkie piece gazowe działają na niskim ciśnieniu które daje układ otwarty. Mam podobny układ piec defro optima komfort plus 22kw który sobie stoi w piwnicy bezuzytecznie chętnie go odsprzedam za pol ceny . Edytowane 22 Października 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 22.10.2017 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Widzę że większość buforów posiada właśnie układ z wężownicą dolną do solarów, wewnątrz zbiornika wewnętrznego wężownice do pieca gazowegol/elektrycznego, a kocioł na paliwo stałe podpięty do króćca najwyższego , a powrót z najniższego. Przez układ otwarty da się wtedy napchać instalację grzejnikowo - podłogową do wskazanych 1.5 bar ? No bo mając kocioł na paliwo stałe podpięty do wężownicy staje się on niezależny z układem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.10.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Powrót z instalacji CO powinien być wpiety na samym dole.Pompę CO z powrotu przepiąć na zasilanie i zamontować za trojakiem rozdzielającym ogrzewanie grzejnikami od podłogówki. Na buforze powinieneś mieć opisane wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 22.10.2017 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Dziękuję. Tak, na buforze mam wszystko opisane jak najbardziej.Pytam o sposób włączenia kotła do bufora, ponieważ spotkałem się ze sposobem z wężownicą jak i bezpośrednio do zbiornika zewnętrznego. Dlatego instalacją z kotlem w układzie otwartym wpiętym bezpośrednio do zbior. zewn. nie będzie wysokociśnieniowa bo na zdrowy rozum będzie wywalać wode to zbiornika otwartego. dobrze rozumuję ? P.S. a czemu pompa co na zasilaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.10.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Dziękuję. P.S. a czemu pompa co na zasilaniu ? Między innymi dlatego ze jak będziesz chcial grzać tylko grzejnikami to woda będzie przeplywala przez zawor termostatyczny podlogowki będzie się on otwierał zamykał puszczał wodę o temperaturze nastawionej na nim z powrotem w bufor . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 22.10.2017 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 1.Dziękuję cenna uwaga. Mało miejsca ale postarałem się wepchnąć na rysunku (przed pompą filtr siatkowy z zaworem).Termostat przylgowy zostawiam przy wylocie ciepłej wody co z bufora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 22.10.2017 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Układ otwarty mogę tylko uzyskać poprzez podpięcie kotła do wężownicy. W innym przypadku (bez wężownicy) trzeba byłoby układ zamknąć. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.10.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Układ otwarty mogę tylko uzyskać poprzez podpięcie kotła do wężownicy. W innym przypadku (bez wężownicy) trzeba byłoby układ zamknąć. ?? A gdzie tak pisze ze trzeba by zamknąć naczytales się że ci grzejniki przerdzewieja i glony opanują podlogowke jeśli piec stalopalny to będzie podstawowe źródło to podlaczajac pod wezownice będzie trudniej go opanować częste gotowanie wody zależy jeszcze jaka wezownica w buforze podlaczajac bezpośrednio np w przypadku braku prądu piec będzie rozladowywany z nadmiaru ciepła grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 22.10.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 To podłączając bezpośrednio wywalam zasilenie z wodociągu przy naczyniu otwartym i zapełniam wodę co aż zacznie się przelewać w naczyniu.Jakie uzyskam ciśnienie jeżeli taki układ będzie otwarty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 22.10.2017 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Zmiana typu bufora. Układ otwarty. Czy sposób uzupełniania wody CO jest prawidłowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 23.10.2017 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Zmiana koncepcji.Wywaliłem zbiornik kumulowany.Dołożony zbiornik cwu z 3 wężownicami.Proszę o ocenę i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 23.10.2017 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Aktualizacja ze zmianą umiejscowienia pompy kotłowej zaraz po 4d. Woda zasilająca z instalacji przed zaworem bvts, rozgałęxnik na spustowy. Rura sygnalizacyjna przy naczyniu otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.10.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Aktualizacja ze zmianą umiejscowienia pompy kotłowej zaraz po 4d. Woda zasilająca z instalacji przed zaworem bvts, rozgałęxnik na spustowy. Rura sygnalizacyjna przy naczyniu otwartym. Chcesz grzać smieciuchem tylko 1/3 od gory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 23.10.2017 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Wg specyfikacji jest przeznaczony do górnej wężownicy, ale dam do srodkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.10.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 A piec gazowy gdzie się podział jeśli będzie ,to on powinien być podpięty do górnej wezownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 24.10.2017 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Powinien powinien, ale wg specygikacji nie podali że powinien.Sprawdziłem, i trzecia węzownica (określona jako dla "dodatkowego żródła" będzie wytrzymałościowo wydalała żeby podpiąć do niej śmieciuch.Gazowy podejdzie do górnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 24.10.2017 04:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 W międzyczasie schemat ewaluował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.10.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Zastanów się jeszcze nad buforem tutaj nie masz możliwości grzania gazem domu u mnie też smieciuch miał być podstawowym źródłem ciepła palilem tylko paręnaście dni do puki nie spróbowałem gazem jak wychodzi kosztowo i wychodziło tak samo dlatego smieciuch stoi już 4rok bezurzytecznie a za gaz największy rachunek to 2300zl w domu cały czas 21stopni sąsiedzi mają mniejsze domy i za wegiel i drzewo płacą ok.3tys a gdzie robota palacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirazzboono 24.10.2017 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Myslałem o kotle z podajnikiem na paliwa równe: ekogroszek, pellet, owies.W zależności co w danym czasie będzie poprostu taniej wychodziło. Nie weim czy z gazem to nie jest póki co jak z kredytami walutowymi swego czasu - obniżyli ceny zeby ludzi nagonić, a zachwilę wywindują ceny bo niby kryzys w dostawach gazu itp. Poza tym w opini wielu użytkowników ciepło gazowe nie jest takie odczuwalne jak z kotła stałego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts