Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO i CWU

Mirazzboono

Recommended Posts

Witam serdecznie

To że jako nowy umieszczam od razu schemat instalacji to nie oznacza że nie przeglądałem dziesiątek tematów :)

Ale do rzeczy. Zaprojektowałem projekt instalacji co oraz cwu który zamieszczam do wglądu.

System oparty na buforze kombinowanym z dwoma wężownicami w zbiorniku zewnętrznym, oraz wewnętrznym zbiorniku cwu.Do bufora podpięte będą :

- system solarny (w dolnej wężownicy - która na rysunku jest "czysta")

- kocioł zasypowy z dolnym spalaniem SAS 17 kw wpięty w wyższą wężownicę

- piec gazowy do dogrzewania cwu

Powierzchnia użytkowa ok. 150 m2 .Ściany zewn porotherm 30, ocieplenie 15 styro. Poddasze betonowe z ociepleniem 15 cm styro.

Widoczne rury wychodzące do rozdzielaczy co i cwu na poddaszu. (jedyny obwód podłogowy zaopatrzony w termostat elektryczny będzie znajdował się w rozdzielaczu co).CWU na poddaszu 4 obwodów, CO 7 obwodów.

Ze względu na czasochłonność nie umieściłem filtrów siatkowych z zaworkami - które umieszczone będą przed pompami, oraz zaworków przy buforze, rozdzielaczach i kotłach.

Prosiłbym o opinie odnośnie systemu.

Czy można podpiąć kocioł bezpośrednio do króćców bufora ? (nie do wężownicy) Co trzeba wtedy zmienić ? No bo nabijając instalacje do 1.5 bar nie wyrzuci wody w otwartym naczyniu?

occwu.jpg

Witam serdecznie

To że jako nowy umieszczam od razu schemat instalacji to nie oznacza że nie przeglądałem dziesiątek tematów :)

Ale do rzeczy. Zaprojektowałem projekt instalacji co oraz cwu który zamieszczam do wglądu.

System oparty na buforze kombinowanym z dwoma wężownicami w zbiorniku zewnętrznym, oraz wewnętrznym zbiorniku cwu.Do bufora podpięte będą :

- system solarny (w dolnej wężownicy - która na rysunku jest "czysta")

- kocioł zasypowy z dolnym spalaniem SAS 17 kw wpięty w wyższą wężownicę

- piec gazowy do dogrzewania cwu

Powierzchnia użytkowa ok. 150 m2 .Ściany zewn porotherm 30, ocieplenie 15 styro. Poddasze betonowe z ociepleniem 15 cm styro.

Widoczne rury wychodzące do rozdzielaczy co i cwu na poddaszu. (jedyny obwód podłogowy zaopatrzony w termostat elektryczny będzie znajdował się w rozdzielaczu co).CWU na poddaszu 4 obwodów, CO 7 obwodów.

Ze względu na czasochłonność nie umieściłem filtrów siatkowych z zaworkami - które umieszczone będą przed pompami, oraz zaworków przy buforze, rozdzielaczach i kotłach.

Prosiłbym o opinie odnośnie systemu.

Czy można podpiąć kocioł bezpośrednio do króćców bufora ? (nie do wężownicy) Co trzeba wtedy zmienić ? No bo nabijając instalacje do 1.5 bar nie wyrzuci wody w otwartym naczyniu?

Nie tyle czy mozna ale raczej trzeba podpiąć bezpośrednio pod bufor a gazowy pod wezownice ponieważ nie wszystkie piece gazowe działają na niskim ciśnieniu które daje układ otwarty. Mam podobny układ piec defro optima komfort plus 22kw który sobie stoi w piwnicy bezuzytecznie chętnie go odsprzedam za pol ceny .

Edytowane przez romano78

Widzę że większość buforów posiada właśnie układ z wężownicą dolną do solarów, wewnątrz zbiornika wewnętrznego wężownice do pieca gazowegol/elektrycznego, a kocioł na paliwo stałe podpięty do króćca najwyższego , a powrót z najniższego. Przez układ otwarty da się wtedy napchać instalację grzejnikowo - podłogową do wskazanych 1.5 bar ? No bo mając kocioł na paliwo stałe podpięty do wężownicy staje się on niezależny z układem grzewczym.

Dziękuję.

Tak, na buforze mam wszystko opisane jak najbardziej.Pytam o sposób włączenia kotła do bufora, ponieważ spotkałem się ze sposobem z wężownicą jak i bezpośrednio do zbiornika zewnętrznego. Dlatego instalacją z kotlem w układzie otwartym wpiętym bezpośrednio do zbior. zewn. nie będzie wysokociśnieniowa bo na zdrowy rozum będzie wywalać wode to zbiornika otwartego. dobrze rozumuję ?

P.S. a czemu pompa co na zasilaniu ?

Dziękuję.

P.S. a czemu pompa co na zasilaniu ?

Między innymi dlatego ze jak będziesz chcial grzać tylko grzejnikami to woda będzie przeplywala przez zawor termostatyczny podlogowki będzie się on otwierał zamykał puszczał wodę o temperaturze nastawionej na nim z powrotem w bufor .

Układ otwarty mogę tylko uzyskać poprzez podpięcie kotła do wężownicy. W innym przypadku (bez wężownicy) trzeba byłoby układ zamknąć. ??

A gdzie tak pisze ze trzeba by zamknąć naczytales się że ci grzejniki przerdzewieja i glony opanują podlogowke jeśli piec stalopalny to będzie podstawowe źródło to podlaczajac pod wezownice będzie trudniej go opanować częste gotowanie wody zależy jeszcze jaka wezownica w buforze podlaczajac bezpośrednio np w przypadku braku prądu piec będzie rozladowywany z nadmiaru ciepła grawitacyjnie.

Zastanów się jeszcze nad buforem tutaj nie masz możliwości grzania gazem domu u mnie też smieciuch miał być podstawowym źródłem ciepła palilem tylko paręnaście dni do puki nie spróbowałem gazem jak wychodzi kosztowo i wychodziło tak samo dlatego smieciuch stoi już 4rok bezurzytecznie a za gaz największy rachunek to 2300zl w domu cały czas 21stopni sąsiedzi mają mniejsze domy i za wegiel i drzewo płacą ok.3tys a gdzie robota palacza

Myslałem o kotle z podajnikiem na paliwa równe: ekogroszek, pellet, owies.W zależności co w danym czasie będzie poprostu taniej wychodziło. Nie weim czy z gazem to nie jest póki co jak z kredytami walutowymi swego czasu - obniżyli ceny zeby ludzi nagonić, a zachwilę wywindują ceny bo niby kryzys w dostawach gazu itp.

Poza tym w opini wielu użytkowników ciepło gazowe nie jest takie odczuwalne jak z kotła stałego .