Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczek gładki - brak wypełnienia spoiny pionowej

kurtz

Recommended Posts

No taka koncowa jak do silikonow mniej wiecej dlatego trzeba by troszke nawiercic dziure zeby glebiej weszlo - dlatego pisze ze to czasochlonne i tez trudno oszacowa ile pojzdzie tej zywicy ale cel osiagniesz - uszczelnienie.

Tanszy sposob pianka poliueretanowa, ale ona gorzej wyglusza zapewne

A coś takiego nie zaszkodzi, to pianka rozprężna, więc będzie rozpychać bloczek:

https://www.soudal.pl/pianki-profi/item/725-flexifoam

• 3 months później...
Mam wykonany kawałek ściany i zauważyłem, że z murarze nie wypełniają całych spoin pionowych klejem, bloczek ma gładkie krawędzie, więc z tego co czytam spoina powinna być.

Szpar nie ma, bo te spoiny pionowe z dwóch stron zalepiają klejem, ale tylko zaklejając szpary szpachelką, to chyba nie powinno tak być, zwróciłem im uwagę, ale jak już pomurują, to tego nie widać, musiałbym stać przy nich cały czas na budowie, żeby tego dopilnować.

Co o tym sądzicie, bo jak się więcej rozeznaje to widzę, że poza książką to większość tak muruje.

Przykro mi ale muszę rzucić kamień.

Inwestor wybiera najtańszy materiał z którym jest najwięcej roboty.

Inwestor wybiera najtańszą ekipę.

A potem płacz.

Koło Staszowa była taka sytuacja:

Gość kupił najtańsze pustaki BK 600 klasy TLMA i kazał firmie murować na klej.

Wybrał tanich.

A potem pretensje że spoiny nierówne.

Niestety ściany trzeba było rozebrać i zaczynać od nowa z nową ekipą.

Ciekawe czy to coś nauczyło INWESTORA? :D