polcad 22.10.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Mam do ogrzania dom ok 160m2. Mury dobrze ocieplone, ale poddasze (sypialnie) o dużej kubaturze i średnio ocieplone.Grzejniki maja łączną moc ok 18kW. Chce kupić niedrogi piec i wybór jest pomiędzy Termet Silver 20kW a Immergas Victrix EXA 24 X 1 ERP. Nie wiem, który byłby lepszy, to pierwszy problem. Drugi problem to ceny Termeta. Termet EcoCondens Silver 20 kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny - ceny tego pieca są w sklepach od 3000zl do ponad 6000 zl. Teoretycznie to dokładnie ten sam piec. Nawet w oficjalnym cenniku producenta ten piec kosztuje ponad 5000zl.Wiec co tu jest nie tak?Ktos mi opowiadał, ze w sklepach, gdzie te ceny Termeta są niskie, te piece są sprzedawane bez jakiś integralnych elementów pieca, bez których nie da się ich zainstalować (jakieś listwy, zawory, itp) i kupując taki piec będę musiał dokupić te elementy i cena i tak wyjdzie 6000zl. Nie chodzi tu o elementy kotłowni, ale o elementy samego pieca, bez których nie będzie chodził.Prawda to? Jeden instalator proponuje proponuje mi ten piec Immergas Victrix EXA 24 X 1 ERP z zasobnikiem 100L i instalacja jego w kotłowni ( nie mam nic w kotłowni oprócz kolektorów i paru rurek) za niecałe 7000zl. Edytowane 22 Października 2017 przez polcad uzupelnienie ifo o piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 22.10.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Normalna cena detaliczna tego kotła to 3200 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 22.10.2017 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Rozumiem, ze mówisz o Termecie.Wg cennika producenta 6531zl,w pakiecie z zasobnikiem 100L - 8531zl (czyli wg producenta zestaw piec+zasobnik jest drożej niż gdybym miał je kupować osobno)https://www.termet.com.pl/upload/upload/pliki_produktow/Cennik%20wyrob%C3%B3w%20-%2005.2017.pdfCeny wg ceneo 3-4 tys zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 22.10.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak ,a kupując grzejniki purmo dostajesz 67% rabatu .Taka polityka działu marketingu .Na cennik producenta wogóle się nie patrzy ,tylko na to co oferuje rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 22.10.2017 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tak ,a kupując grzejniki purmo dostajesz 67% rabatu .Taka polityka działu marketingu .Na cennik producenta wogóle się nie patrzy ,tylko na to co oferuje rynek. A czy to prawda, ze są one sprzedawane w rożnej konfiguracji aby zaniżyć cenę kotła a potem odbić sobie na niezbędnych "dodatkach"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 22.10.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Pierwsze słyszę ,trzeba dopytać sprzedawcy czy w komplecie jest zawór trójdrożny i adapter kominowy.To był zawsze standard. Nawet jak by tego nie było to ze 3 stówki trzeba dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.10.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 termet nie interesuje się sposobem dystrybucji kotłów, możesz kupić ogromną ilość kotłów i zasypać cały kraj, jako autoryzowanemu instalatorowi nie opłaca mi się kupować kotła u oficjalnego dystrybutora, bo taniej jest w necie. inne firmy nie pozwalają na konkurencje w internecie, tylko idziesz do handlowca albo instalatora i dostajesz rabat. instaator z hurtownią nie wygra w przypadku termetu. mi nie opłaca się załatwiac kotła klientowi, bo taniej kupi w necie, ogolnie chwale tą firme mimo, że polecanie ich kotłów jest nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts