Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co jest nie tak z cenami piecy Termet

polcad

Recommended Posts

Mam do ogrzania dom ok 160m2. Mury dobrze ocieplone, ale poddasze (sypialnie) o dużej kubaturze i średnio ocieplone.

Grzejniki maja łączną moc ok 18kW.

Chce kupić niedrogi piec i wybór jest pomiędzy Termet Silver 20kW a Immergas Victrix EXA 24 X 1 ERP.

Nie wiem, który byłby lepszy, to pierwszy problem.

Drugi problem to ceny Termeta.

Termet EcoCondens Silver 20 kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny - ceny tego pieca są w sklepach od 3000zl do ponad 6000 zl. Teoretycznie to dokładnie ten sam piec. Nawet w oficjalnym cenniku producenta ten piec kosztuje ponad 5000zl.

Wiec co tu jest nie tak?

Ktos mi opowiadał, ze w sklepach, gdzie te ceny Termeta są niskie, te piece są sprzedawane bez jakiś integralnych elementów pieca, bez których nie da się ich zainstalować (jakieś listwy, zawory, itp) i kupując taki piec będę musiał dokupić te elementy i cena i tak wyjdzie 6000zl. Nie chodzi tu o elementy kotłowni, ale o elementy samego pieca, bez których nie będzie chodził.

Prawda to?

Jeden instalator proponuje proponuje mi ten piec Immergas Victrix EXA 24 X 1 ERP z zasobnikiem 100L i instalacja jego w kotłowni ( nie mam nic w kotłowni oprócz kolektorów i paru rurek) za niecałe 7000zl.

Edytowane przez polcad
uzupelnienie ifo o piecu

Rozumiem, ze mówisz o Termecie.

Wg cennika producenta 6531zl,

w pakiecie z zasobnikiem 100L - 8531zl (czyli wg producenta zestaw piec+zasobnik jest drożej niż gdybym miał je kupować osobno)

https://www.termet.com.pl/upload/upload/pliki_produktow/Cennik%20wyrob%C3%B3w%20-%2005.2017.pdf

Ceny wg ceneo 3-4 tys zl.

Tak ,a kupując grzejniki purmo dostajesz 67% rabatu .Taka polityka działu marketingu .Na cennik producenta wogóle się nie patrzy ,tylko na to co oferuje rynek.

A czy to prawda, ze są one sprzedawane w rożnej konfiguracji aby zaniżyć cenę kotła a potem odbić sobie na niezbędnych "dodatkach"?

termet nie interesuje się sposobem dystrybucji kotłów, możesz kupić ogromną ilość kotłów i zasypać cały kraj, jako autoryzowanemu instalatorowi nie opłaca mi się kupować kotła u oficjalnego dystrybutora, bo taniej jest w necie. inne firmy nie pozwalają na konkurencje w internecie, tylko idziesz do handlowca albo instalatora i dostajesz rabat. instaator z hurtownią nie wygra w przypadku termetu. mi nie opłaca się załatwiac kotła klientowi, bo taniej kupi w necie, ogolnie chwale tą firme mimo, że polecanie ich kotłów jest nieopłacalne