motomaniak111 22.10.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam, Czy są jakieś przeciwwskazania do użycia wełny z rolki do izolacji ścian szkieletowych? Czy nie ma ryzyka że taka wełna po kilku/kilkunastu latach opadnie? Czy lepszą opcją jest sztywna wełna w formie płyt? Z tym, że wydaje mi się że wełna w płytach z racji większej ilości połączeń może generować więcej mostków termicznych. Jakie są Wasze opinie i jakiej wełny używaliście? Pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.10.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Pewnie, że można używać wełnę w rolce do układania jej pomiędzy pionowymi słupkami ale po co ?I w cale nie musisz układać sztywnych płyt. Zastosuj dwie warstwy ocieplenia między słupkami jeżeli nie będzie innej dodatkowej izolacji termicznej od zewnątrz lub wewnątrz. Możesz zastosować płyty SUPERROCK, które są również produkowane o szerokości 565 mm i w grubości 75 mm. Używają jej wykonawcy do układania gdy słupki są o szerokości 150 mm w rozstawie co 600 mm. A tu przykładowy film z układania wełny w drewnianej ścianie szkieletowej https://youtu.be/V9U_cW8Z3OU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 22.10.2017 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 No ok ale czy nie lepiej zastosować jednolitą warstwę izolacyjną? Zakładając 150mm a nie 2x75? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Nie, bo druga warstwa zakrywa ewentualne szczeliny miedzy pierwszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 23.10.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 zdecydowanie płyty i przy grubości 15 cm jedna warstwa , starannie układaj i nie będzie żadnych mostków termicznych tzn. tnij 1cm więcej na szerokość i 2cm więcej na wysokość - przy dwóch warstwach cieńszej wełny ryzyko niedokładności jest większe , bo taka wełna mniej stabilnie się trzyma . Najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie 5cm ruszt w poprzek i 5cm wełny. Poza tym jak Tomek W pisał są dostępne płyty które idealnie pasują w słupki a z rolek niestety takiego wyboru nie ma i są odpady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 2x10cm .. jedna warstwa 15cm nie jest dobra! drewno będzie przecinać izolację.. I jak poprzednicy pisali- wełna półsztywna w płytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 23.10.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Ile ludzi tyle opinii widzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 23.10.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 ponieważ większość czytało jak to się robi a tylko kilku przy tym robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (edytowane) ponieważ większość czytało jak to się robi a tylko kilku przy tym robi i jeszcze żeby wiedziało co robi a jak nauka pokazuje.. parę procent wie co robi.. reszta zmyśla i wymyśla naukowe hipotezy na temat izolacji. Uprzedzam Kolegę mariober że nie o niego chodzi. Chciałem tylko zaznaczyć, że częstym wytrychem .. jest "praktyka" i to już usprawiedliwia każdą czynność na budowie .. bo "ja" tak robię. Jedna warstwa wełny, nie jest dobrym rozwiązaniem, ze względu na przerwy -rusztem spowodowane. Edytowane 23 Października 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.07.2018 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Jak to jest panowie...typowo slupy w szkielecie stawia się co 60cm (czasami co 40), więc myslałem że jest do odleglosc wewnątrz miedzy dwoma słupami żeby pasowała w srodek typowa płyta wełny ktora tez ma szerokosc 60cm. Ale teraz widze że ta odlegosc 60cm to jest miedzy osiami słupków więc tak naprawde jest wewnętrz okolo 55cm. I co teraz mam docinać te kilka cm z kazdej płyty? Mam wpychać na siłę? Przy tej opcji płyta nie bedzie fajnie dolegać do ścian (osb i plyty KG wewnątrz). Także nie rozumiem dlaczego nie robi sie po prostu słupow co 60cm tylko co 55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.07.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Dlatego ROCKWOOL oferuje płyty z wełny mineralnej (SUPERROCK, ROCKMIN PLUS) o szerokości 56,5 cm aby bez docinania układać je w przestrzeń 55 cm. Te 1,5 cm naddatku należy ścisnąć w momencie układania aby wełna ciasno i dobrze utrzymywała się między słupkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 30.07.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Witam Trochę odświeżę temat gdyż od bardzo długiego czasu jestem na etapie wyboru odpowiedniej technologii dla swojego domu, znalazłem firmę która wykonuje domy szkieletowe w sposób kompleksowy.Lecz z różnych budów które odwiedziłem na każdej używali wełny URSA do ocieplenia ścian zewnętrznych w postaci 1 warstwy 15cm, i tu moje pytanie jest, gdyż również na wielu forach piszą, że taka wełna ugniata się/ubija i po pewnym czasie cała znajduje się u podstawy ściany a nie na całej jej wysokości. A jak to się ma w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 01.08.2018 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Ja koniec końców zdecydowałem się na wełnę Rockwool w płytach w dwóch warstwach 5 i 10cm. Układałem ją sam, żeby mieć pewność że będzie to zrobione dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts