Mateusz183 22.10.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam, Planuję przebudować stodołę na magazyn, wymiar stodoły to 11m x 22m. Dach zmieniam z eternitu na blachę na starym stelażu z drewnianych bel ponieważ chcę uniknąć projektu i pozwolenia na budowę a i wychodzi to najtaniej. Stary stelaż wygląda dobrze aczkolwiek widać działania korników. Dekarz obliczył, że na dachu mam 10 ton eternitu i wymienimy to na 2 tony blachy wiec stary stelaż z bel na pewno długo wytrzyma. Mam jeden dylemat. Stodoła zbudowana jest na filarach co 4 metry o szerokości 150x150cm i tylko pod tymi filarami jest wylana ława fundamentowa. Między filarami są wrota z drewna, o wymiarach 4x4m które aktualnie się już rozpadają. Z wszystkich rozmów jakie prowadziłem dowiedziałem się że nie dostawię ściany z normalnego pustaka czy też cegły między tymi filarami zaślepiając tym samym otwory po wrotach, ponieważ nie ma do tego odpowiedniego fundamentu. Wykluczam natomiast wylanie nowej ławy fundamentowej. Jednym z rozwiązań, które biorę aktualnie pod uwagę jest zabicie miejsca po wrotach płytą osb na stelażu drewnianym lub aluminiowym. Następnie na płytę osb od zewnątrz zastosowanie wełny mineralnej ściennej i tynk mineralny na to. Dodam, że na magazynie będzie składowany towar, który chciałbym przechowywać w suchym miejscu gdzie temperatura nie spada poniżej zera stad ocieplenie wełną. Ten sposób wychodzi nie drogo i mógłbym wykonać to samemu tudzież ze szwagrem. Czy taki sposób zabudowy otworów na wrota będzie dobry czy może powierzchnia będzie za duża i całość będzie niestabilna? Dowiedziałem się że może to być siedzisko dla mysz itp. W dodatku czy od ziemi nie będzie ciągła wilgoć tak że pognije szybko ta płyta osb ? Zastanawiam się nad postawieniem małego murku z gazobetonu i dopiero kręcić stelaż. Czy może całość postawić z gazobetonu i taka ściana nie wymagała by wylania dodatkowego fundamentu ? Nie wiem czy koszt będzie porównywalny do płyty osb czy większy bo te gazobetony nie wychodzą tanio z tego co się orienotwałem. Co Państwo sądzą na temat sposobu jaki chcę zastosować do zabudowy wrót? Jakie są Państwa uwagi i podpowiedzi ? Czy może ktoś ma inny ciekawy i nie drogi pomysł jak inaczej można by to wykonać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.10.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Wylej brakujące fragmenty fundamentu i dobuduj z gazobetonu , tak będzie najtaniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts