Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena schematu instalacji c.o. i c.w.u. + porady

kamil324R

Recommended Posts

Witam, zacznę od tego ze zawodowo jestem mechanikiem. nie znam się do końca na hydraulice ale czytając artykuły na rożnych stronach i forach udało mi się stworzyć zarys tego co wg mnie mogłoby działać w mojej kotłowni. Jednak jak to nierzadko bywa nie wszystko jesteśmy w stanie pojąć bez jasnego wytłumaczenia przez osoby znacznie bardziej doświadczone w temacie więc proszę o przejrzenie moich wypocin, oraz nakierowanie na właściwe tory.

do schematu załączyłem legendę gdyż oznaczenia elementów ni jak się mają do fachowych.

opiszę może jeszcze co chciałbym uzyskać.

piec na paliwo stałe z zasypem ręcznym bez dmuchawy

wykorzystanie buforu z dwiema wężownicami

w przyszłości montaż paneli solarnych na dolnej wężownicy

na górnej podłączenie boilera

podłączenie grzejników oraz ogrzewania podłogowego

schemat co.jpg

Przemyślałem koncepcje. Wykorzystanie mojego pieca w zamkniętym obiegu nie będzie dobrym rozwiązaniem.

Narysowalem "na kolanie" coś nowego wspomagając się schematami z internetu. Zerkniecie czy ma to jakiś sens i nadaje się do dalszego rozwijania?

Doszedłem do wniosku że zrobię dwa obiegi jeden otwarty po stronie pieca a drugi zamknięty po stronie odbiorników.

Połączone ze sobą buforem. Obie dostępne wężownice wykożystam do wymiany energii z pieca.

Przyszłe solary podłącze pod drugi bufor z jedną wężownica i zintegrowanym zbiornikiem na wodę użytkowa w miejsce boilera.

http://s10.ifotos.pl/mini/DSC1996JP_qrssxhx.jpg

Przeniosłem pompę i zrobiłem estetyczniejszy schemat

tak teraz patrze i myślę ze powinienem nanieść zmianę jakąś przy podłogowym w razie zamknięcia zaworu nie będzie woda wracać do bufora. dobrze myślę?

chociaż nie bo będzie wracać przez grzejniki. chyba ze zostaną odcięte przez zawory przy samych grzejnikach.

czy powinienem zastosować jakiś zawór ciśnieniowy?

Powrót do bufora od strony urządzeń odbiorczych myślę że powinien być gdzieś w połowie bufort by woda ciepła zbyt się nie mieszala z zimna z dna.

Obraz (2).jpg

Edytowane przez kamil324R

• 4 weeks później...

Puszczasz zasilanie z kotła na samą górę bufora.

Powrót do kotła z dołu bufora. Możesz, ale nie musisz zbudować mały obieg kotłowy, z pompką utrzymującą temperaturę powrotu do kotła.

Górna wężownica powinna być z miedzi i być wystarczająco długa. Podłączasz zimną wodę i wylatuje gorąca cwu. Przez zawór termostatyczny rozprowadzasz ją na dom.

Dolna wężownica z też powinna być z miedzi jak chcesz używać do solarów. Najlepiej w formie lejka.

Z góry bufora przez zawór termostatyczny idzie rozprowadzenie na grzejniki. Podmieszasz wodę z powrotu a reszta idzie do bufora na jakieś 1/3 wysokości.

Tak samo możesz rozwiązać rozprowadzenie na podłogówkę.

Nie ma bojlera - a jak nie ma to nie trzeba go wymieniać.