kamil324R 22.10.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam, zacznę od tego ze zawodowo jestem mechanikiem. nie znam się do końca na hydraulice ale czytając artykuły na rożnych stronach i forach udało mi się stworzyć zarys tego co wg mnie mogłoby działać w mojej kotłowni. Jednak jak to nierzadko bywa nie wszystko jesteśmy w stanie pojąć bez jasnego wytłumaczenia przez osoby znacznie bardziej doświadczone w temacie więc proszę o przejrzenie moich wypocin, oraz nakierowanie na właściwe tory. do schematu załączyłem legendę gdyż oznaczenia elementów ni jak się mają do fachowych. opiszę może jeszcze co chciałbym uzyskać. piec na paliwo stałe z zasypem ręcznym bez dmuchawy wykorzystanie buforu z dwiema wężownicami w przyszłości montaż paneli solarnych na dolnej wężownicy na górnej podłączenie boilera podłączenie grzejników oraz ogrzewania podłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.10.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Z tego nie będzie nic. Poszukaj gotowych schematów z buforem i w tedy dostosuj pod swoje potrzeby.. Jak będziesz to miał to wtedy będziemy poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil324R 24.10.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Przemyślałem koncepcje. Wykorzystanie mojego pieca w zamkniętym obiegu nie będzie dobrym rozwiązaniem. Narysowalem "na kolanie" coś nowego wspomagając się schematami z internetu. Zerkniecie czy ma to jakiś sens i nadaje się do dalszego rozwijania? Doszedłem do wniosku że zrobię dwa obiegi jeden otwarty po stronie pieca a drugi zamknięty po stronie odbiorników. Połączone ze sobą buforem. Obie dostępne wężownice wykożystam do wymiany energii z pieca. Przyszłe solary podłącze pod drugi bufor z jedną wężownica i zintegrowanym zbiornikiem na wodę użytkowa w miejsce boilera. http://s10.ifotos.pl/mini/DSC1996JP_qrssxhx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.10.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Pompa miedzy buforem a kotłem jest w złym miejscu. Nie może pchać na zbiornik wyrównawczy Wstawiaj obrazki tak jak w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil324R 25.10.2017 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Przeniosłem pompę i zrobiłem estetyczniejszy schemat tak teraz patrze i myślę ze powinienem nanieść zmianę jakąś przy podłogowym w razie zamknięcia zaworu nie będzie woda wracać do bufora. dobrze myślę? chociaż nie bo będzie wracać przez grzejniki. chyba ze zostaną odcięte przez zawory przy samych grzejnikach. czy powinienem zastosować jakiś zawór ciśnieniowy? Powrót do bufora od strony urządzeń odbiorczych myślę że powinien być gdzieś w połowie bufort by woda ciepła zbyt się nie mieszala z zimna z dna. Edytowane 25 Października 2017 przez kamil324R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.10.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Pompa do podłogówki prze pompą CO. Na zbiornik CWU osobna pompa. Tak w ogóle zbiornik CWU powinien być przed buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 18.11.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Jak już kopciuch to choć instalacja powinna być prawidłowa a ta narysowana to kitJak wyżej kolega pisał wymiennik CWU bezpośrednio z kotła lub inny bufor .instalacja grzejnikowa oddzielne wyjście z bufora i podłogowe ogrzewanie oddzielne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 19.11.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Puszczasz zasilanie z kotła na samą górę bufora.Powrót do kotła z dołu bufora. Możesz, ale nie musisz zbudować mały obieg kotłowy, z pompką utrzymującą temperaturę powrotu do kotła.Górna wężownica powinna być z miedzi i być wystarczająco długa. Podłączasz zimną wodę i wylatuje gorąca cwu. Przez zawór termostatyczny rozprowadzasz ją na dom.Dolna wężownica z też powinna być z miedzi jak chcesz używać do solarów. Najlepiej w formie lejka.Z góry bufora przez zawór termostatyczny idzie rozprowadzenie na grzejniki. Podmieszasz wodę z powrotu a reszta idzie do bufora na jakieś 1/3 wysokości.Tak samo możesz rozwiązać rozprowadzenie na podłogówkę. Nie ma bojlera - a jak nie ma to nie trzeba go wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts