Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc wyborze kotła na pellet

marekR_87

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
To ja muszę to powiedzieć , jak kupiłem dom dwa lata temu to wg obliczeń miał być kocioł 23kw ja kupiłem 20 kw ale tak się złożyło że dociepliłem dom dosyć dobrze i teraz potrzebuje ok 3-4kw a z CWU maxymalne to 8kw przy temp minus 21 stopni , ja tego kotła nie wymieniałem jeszcze i ładuję 10kg węgla i to pali się bez problemów ok 10godz wszystko idzie w podłogówkę oraz dwa kaloryfery nic poza tym i wszystko jest w najlepszym porządku ba uważam ten kocioł teraz za zaletę bo dokupię tylko palnik pelletowy pewnie będzie to kipi rotary aby spalać każdy zawszony pelet czyli ze słomy drewna, czy łusek słonecznika , puszczam to na powiedzmy 4 godz 3 postoju i znów 4 godz , zapalarka bierze 150W więc te kilka rozpaleń na dobę to pikuś

teraz potrzebuje ok 3-4kw
to by był świetny wynik, naprawdę bardzo dobry.

Np baniaczek 140L wody podgrzany od 10 do 50 potrzebuje 6,5 kWh energii przez dwie godziny..

trzeba go grzać mocą.. 3,25kW.. nie jest tak źle :) http://kipi.pl/produkty/palniki-na-pellet-i-agro-pellet/palnik-5-16-kw/ ciekawa jaka cena..

ale to min moc ma jak przy dobrym mrozie.. trzeba gdzieś mieć z 300L na wodę..? wtedy to ma sens..

• 4 weeks później...
Podaj mi wady, bo od ośmiu lat ich nie widzę.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.To że ty ich nie widzisz nie oznacza że ich nie ma:)Jak zamówisz rentgena kamerą termowizyjną to może w końcu zobaczysz .Na ogrzewanie podłogowe terakota lepiej się nadaje od wykładziny dywanopodobnej to chyba oczywiste chociaż nie dla każdego zrozumiałe ale nie oznacza to że nie można jej zastosować ot tyle i aż tyle.