coachu13 23.10.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Hej, Czy pomiędzy membranę, a izolację pionową dać piankę żeby to było szczelne czy np styropian ma dochodzić do membrany na styk i tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 24.10.2017 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Nikt nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 28.10.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Też mnie to ciekawi, bo chcę w zimie ocieplać poddasze, a zanim to zrobię to muszę zatkać szczelinę między murłatą a membraną (ok 15cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.10.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Można to wykonać na wiele sposobów ... Zależy od rodzaju ocieplenia dachu, wykonania okapu, wielkości paroprzepuszczalności membrany dachowej, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.10.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Nikt nic ?styro ma dochodzić do membrany mniej wiecej tak jak na rys. ponizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 29.10.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 A nie można zapianować szczeliny pomiędzy styro, a membraną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.10.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 możesz. ja tak będę robił, z tym, ze ja mam styro cięte pod kątem i dopasowane do membrany. U mnie będzie piana, nie wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
takiWaćpan 30.10.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Jak już będzie montowana ta izolacja, to trzeba zwracać uwagę na sposób mocowania. Dokładnie chodzi mi o wkręty do izolacji, bo czasami dekarze nie wiedzieć czemu sięgają po wkręty bez podwójnego gwintu, a tak nie wolno robić. Mając wkręt z podwójnym gwintowaniem, zapobiegasz ściskaniu warstwy izolującej, które może skutkować mostkami termicznymi i przenikaniem wilgoci w głąb konstrukcji. Jak ekipa będzie ogarnięta to na pewno wezmą to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.10.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 takiWaćpan o czym Ty piszesz? co to ma wspólnego z wełną albo pianą przy ocieplaniu skosów? jakie wkręty? jaki dekarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 31.10.2017 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 OK.Dzięki Sławko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 02.11.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Moje pytanie odnośnie pianowania przestrzeni między styro a membraną odnosiło się do takiego przypadku (prawy click i pokaż w nowym oknie): Pytanie 1: czy w ogóle w ten sposób ocieplić (a właściwie uszczelnić, bo o hulający wiatr mi głównie chodzi - niby więźbę by suszył, ale robić elektrykę i ocieplać poddasze w zimowym wietrze to nie tak do końca mi pasuje) murłatę? Nie pasuje mi podciąganie izolacji zewnętrznej, której w ogóle jeszcze nie zacząłem, do membrany, bo rusztowania, klejenie - a robi się coraz zimniej, itp... Pytanie 2: clue wypowiedzi - czy pianować szczelinę między styro a membraną? Pianą niskoprężną, ale czy to i tak nie odepchnie membrany kierując ściekającą wodę na kontrłaty? Które będą przeciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 wszystko zalezy co bedzie jako ocieplenie. Jeśli pianą to nie, jesli wełna to mozna, ale.... tylko styk styropianu izolacji zewnetrznej z membraną. Murłata zarówno od góry, jak i od przodu ocieplona tym samym co poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 03.11.2017 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Sławko, czyli dawać tam pianę od góry czy nie bo już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 być może moja odpowiedź Cię nie będzie satysfakcjonowała ale....ja mam styro cięty pod kątem do dachu-membrany, tak jak na rysunku wcześniej(bez tego styro na murłacie i mam szczelinę kilka cm pomiędzy styro a murłatą-murłata jest po środku wieńca) i w miejscach gdzie będzie piana jako ocieplenie skosów nic nie będę kleił, bo piana sama to zrobi, ale mam kawałek dachu nad przybudówką koło kotłowni, gdzie będę dawał watę i tam będę wypełniał pianą zarówno szczelinę pomiędzy murłatą a styro na elewacji oraz będę "kleił" pianą membranę do tego styro.nie wiem czy to jest prawidłowo czy nie, jak również nie napisze Ci abyś dawał tam pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 03.11.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Pytanie 1: czy w ogóle w ten sposób ocieplić (a właściwie uszczelnić, bo o hulający wiatr mi głównie chodzi - niby więźbę by suszył, ale robić elektrykę i ocieplać poddasze w zimowym wietrze to nie tak do końca mi pasuje) murłatę? Nie pasuje mi podciąganie izolacji zewnętrznej, której w ogóle jeszcze nie zacząłem, do membrany, bo rusztowania, klejenie - a robi się coraz zimniej, itp... Pytanie 2: clue wypowiedzi - czy pianować szczelinę między styro a membraną? Pianą niskoprężną, ale czy to i tak nie odepchnie membrany kierując ściekającą wodę na kontrłaty? Które będą przeciekać? Ten styropian na murłacie to jeszcze przemyśl. Ja bałbym się, że murłata w ten sposób "zaklajstrowana" nie będzie miała jak "oddychać". U mnie izolacja zewnętrzna dochodzi do membrany na styk (bez pianowania) z tym, że dodatowo styropian od strony murłaty jest ścięty pod kątem 90 st. do krokwi. Ułatwia to bardzo układanie wełny. Styropian który wystaje ponad murłatę zapianowany jest z każdej strony (do boków krokwi i murłaty), ale nie do membrany. Nie chciałem żeby piana wypychała mi membranę na środku. A poza tym i tak na zakładach membrany są jakieś przedmuchy przy silnych wiatrach. Nawet jak ma się je klejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 04.11.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Ano właśnie, dlatego pytałem czy w ogóle w ten sposób można dać ten styro? Widzę, że jest sporo głosów na nie... Bardzo ale to bardzo bym chciał uniknąć klejenia styropianu od zewnątrz, ale jak nie będzie wyjścia... to nie będzie wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 08.11.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Możesz też przemyśleć takie wklejenie styro: Odpowiednio ucięty trójkąt ułatwi Ci układanie wełny (o ile bedziesz dawał wełnę), zatkasz otwór, murłata będzie mogła odparować przez wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts