Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakończenie izolacji pionowej przy membranie dachowej

coachu13

Recommended Posts

Jak już będzie montowana ta izolacja, to trzeba zwracać uwagę na sposób mocowania. Dokładnie chodzi mi o wkręty do izolacji, bo czasami dekarze nie wiedzieć czemu sięgają po wkręty bez podwójnego gwintu, a tak nie wolno robić. Mając wkręt z podwójnym gwintowaniem, zapobiegasz ściskaniu warstwy izolującej, które może skutkować mostkami termicznymi i przenikaniem wilgoci w głąb konstrukcji. Jak ekipa będzie ogarnięta to na pewno wezmą to pod uwagę.

Moje pytanie odnośnie pianowania przestrzeni między styro a membraną odnosiło się do takiego przypadku (prawy click i pokaż w nowym oknie):

uFQV931v2YV4a-SXOgMWfhVOCPrjQw9yj2arXoIs82GoYveT1IegsxIy2jDiL-rpZNUv8b-BMRPQvEqvdKYN0RhWABDuVbqgYBZefxjJ9aXl3mu_9xpRLGA24hjTEEieG3Xm5LOchVwtFZ7oDEYNOuJqGniKTvmA2Yl0NvxrTkJGpKFGRb7U5jylJzHoOwuxRLJZtAhhGnqrKgsruG05pj2atkn54-LEoVEiRN97R-bQviqBWHUxhUG9t-BbAr-Emsr02YAR4iEVwOtkjaJSvaRKTq1q5aL2qJW9a9nyp7x4g4gAhPOdSajmc7BgW4IZqAnBGTcocFXanERJ5b5z4eEuzjPJXb2KjwXo95Tvwf405etvxWjRJQXZjL7yk8jXgx5uOqUcvYcaJuvjNvwevA96bcRCwsQljHA3svp5BPtgaTQXzCosNlvOw1FGzb2nLiq6SORFR5FzOORZHmxILVGP5FW9oFTmAho1SwIajoFbv-cQcNykOtZyw0jTaKBkbxO6y3nTfp7xC6plk-oGrtJNoCjQTDz9-7U2v2_4GTKhwGIh5IaxcViBBcmQ8onJVfYZw977l5DzYETEuvELooIzFfuKndAtfQHxHP3w3w=w1101-h1198-no

Pytanie 1: czy w ogóle w ten sposób ocieplić (a właściwie uszczelnić, bo o hulający wiatr mi głównie chodzi - niby więźbę by suszył, ale robić elektrykę i ocieplać poddasze w zimowym wietrze to nie tak do końca mi pasuje) murłatę? Nie pasuje mi podciąganie izolacji zewnętrznej, której w ogóle jeszcze nie zacząłem, do membrany, bo rusztowania, klejenie - a robi się coraz zimniej, itp...

Pytanie 2: clue wypowiedzi - czy pianować szczelinę między styro a membraną? Pianą niskoprężną, ale czy to i tak nie odepchnie membrany kierując ściekającą wodę na kontrłaty? Które będą przeciekać?

być może moja odpowiedź Cię nie będzie satysfakcjonowała ale....

ja mam styro cięty pod kątem do dachu-membrany, tak jak na rysunku wcześniej(bez tego styro na murłacie i mam szczelinę kilka cm pomiędzy styro a murłatą-murłata jest po środku wieńca) i w miejscach gdzie będzie piana jako ocieplenie skosów nic nie będę kleił, bo piana sama to zrobi, ale mam kawałek dachu nad przybudówką koło kotłowni, gdzie będę dawał watę i tam będę wypełniał pianą zarówno szczelinę pomiędzy murłatą a styro na elewacji oraz będę "kleił" pianą membranę do tego styro.

nie wiem czy to jest prawidłowo czy nie, jak również nie napisze Ci abyś dawał tam pianę.

Pytanie 1: czy w ogóle w ten sposób ocieplić (a właściwie uszczelnić, bo o hulający wiatr mi głównie chodzi - niby więźbę by suszył, ale robić elektrykę i ocieplać poddasze w zimowym wietrze to nie tak do końca mi pasuje) murłatę? Nie pasuje mi podciąganie izolacji zewnętrznej, której w ogóle jeszcze nie zacząłem, do membrany, bo rusztowania, klejenie - a robi się coraz zimniej, itp...

Pytanie 2: clue wypowiedzi - czy pianować szczelinę między styro a membraną? Pianą niskoprężną, ale czy to i tak nie odepchnie membrany kierując ściekającą wodę na kontrłaty? Które będą przeciekać?

Ten styropian na murłacie to jeszcze przemyśl. Ja bałbym się, że murłata w ten sposób "zaklajstrowana" nie będzie miała jak "oddychać". U mnie izolacja zewnętrzna dochodzi do membrany na styk (bez pianowania) z tym, że dodatowo styropian od strony murłaty jest ścięty pod kątem 90 st. do krokwi. Ułatwia to bardzo układanie wełny. Styropian który wystaje ponad murłatę zapianowany jest z każdej strony (do boków krokwi i murłaty), ale nie do membrany. Nie chciałem żeby piana wypychała mi membranę na środku. A poza tym i tak na zakładach membrany są jakieś przedmuchy przy silnych wiatrach. Nawet jak ma się je klejone.