ms89 23.10.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Witam potrzebuję kupić kocioł gazowy jednofunkcyjny do gazu ziemnego o mocy minimum 20kw, Mój obecny piec to termet-1 nie miałem z nim problemu przez ponad 15 lat, nie wiem jak teraz ta firma stara się wykonywać swoje piece ale patrząc z perspektywy czasu to kupiłbym go po raz drugi. Mój dom jest jednopiętrowy z poddaszem i piwnicą z czego w zimie grzeje tylko parter i pierwsze piętro oraz w piwnicy grzeje tylko garaż czyli powierzchnia grzewcza około 200m2. Grzanie w domu mam rozprowadzane przez grzejniki ścienne. Dom oczywiście jest ocieplony. Zależy mi na jak najniższych kosztach grzewczych. Proszę o propozycje kotłów, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.10.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Witam potrzebuję kupić kocioł gazowy jednofunkcyjny do gazu ziemnego o mocy minimum 20kw, Mój obecny piec to termet-1 nie miałem z nim problemu przez ponad 15 lat, nie wiem jak teraz ta firma stara się wykonywać swoje piece ale patrząc z perspektywy czasu to kupiłbym go po raz drugi. Mój dom jest jednopiętrowy z poddaszem i piwnicą z czego w zimie grzeje tylko parter i pierwsze piętro oraz w piwnicy grzeje tylko garaż czyli powierzchnia grzewcza około 200m2. Grzanie w domu mam rozprowadzane przez grzejniki ścienne. Dom oczywiście jest ocieplony. Zależy mi na jak najniższych kosztach grzewczych. Proszę o propozycje kotłów, Pozdrawiam. Witam, piszesz, że dom masz docieplony, że powierzchnia to około 200m2 - czy jesteś przekonany, podparte jest to jakimiś wyliczeniami, że potrzebujesz kotła o mocy aż 20 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms89 25.10.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Tak w tej chwili mam piec gazowy 20kw OK. Może ktoś zaproponować jakiś piec? albo chociaż markę? czy termet czy junkers? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.10.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Tak w tej chwili mam piec gazowy 20kw OK. Może ktoś zaproponować jakiś piec? albo chociaż markę? czy termet czy junkers? To może któryś z produktów marki Viessmann? Niestety trudno mi na podstawie informacji, które podałeś dobrać coś konkretnego i zaproponować odpowiednie rozwiązanie, dlatego polecam Ci skontaktować się ze specjalistami i partnerami firmy Viessmann! Znajdziesz ich TUTAJ - wystarczy wpisać miasto i wyszukać w okolicy specjalistów. Warto wiedzieć, że oferują oni m. in. bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji, określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta, czy konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu. Możesz też zapytać o dofinansowania. Gdyby był problem z kontaktem - bardzo proszę o informację. Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.10.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 ACV compakt 18 hre - prosty tani bardzo trwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms89 30.10.2017 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Fachman19ten piec co podałeś kosztuje ponad 5tys z tego co sie dowiadywałemjunkers 3800termet 2400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motce 26.11.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witam szanowne grono. Kiedyś pomogliście mi bardzo przy przeróbce kotła na węgiel więc może pomożecie i teraz Załapałem się na program wymiany kotła na gazowy i potrzebuję porady jaki wybrać. Po audycie energetycznym dostałem wyliczenia że kocioł gazowy ma mieć moc maksymalną 24kW. Wylot z kotła musi być przez ścianę. Mieszkam w dużym starym domu, zbudowanym z podwójnego pustaka, dobrze ocieplonym ale ze starą instalacją CO i ogrzewaniem grzejnikowym. Pojemność instalacji CO to jakieś 320 litrów. Dodatkowo jest zasobnik wody CWU o pojemności 250l ale jest możliwe że w przyszłym roku pojawi się pompa ciepła do podgrzewania CWU. Jaki byście polecili kocioł albo chociaż jakiej marki? Zastanawiałem się nad stojącym kotłem Saunier Duval Niedźwiedź condens 25KKS ale instalator powiedział że montuje dużo wiszących Vaillantów i że są lepsze niż Sauniery i że nie ma potrzeby instalowania kotła stojącego. Co myślicie na cały ten temat? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Przez sciane to tylko do 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Po audycie energetycznym dostałem wyliczenia że kocioł gazowy ma mieć moc maksymalną 24kW. Wylot z kotła musi być przez ścianę. Mieszkam w dużym starym domu, zbudowanym z podwójnego pustaka, dobrze ocieplonym ale ze starą instalacją CO i ogrzewaniem grzejnikowym. 24 kW i dom dobrze ocieplony?, to sie kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motce 26.11.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Budynek nie jest mały. Według projektu powierzchnia użytkowa netto to 255m2. Dom jest ocieplony styropianem 15cm ale bez fundamentów. Tylko od poziomu ziemi do góry. Okna i drzwi wszystkie nowe. Te 24kW to tak jak napisałam wyżej obliczył audytor który sprawdza wszystko przed wymiana kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Budynek nie jest mały. Według projektu powierzchnia użytkowa netto to 255m2. Dom jest ocieplony styropianem 15cm ale bez fundamentów. Tylko od poziomu ziemi do góry. Okna i drzwi wszystkie nowe. Te 24kW to tak jak napisałam wyżej obliczył audytor który sprawdza wszystko przed wymiana kotła. Szacunkowo audytor dołozył ok 10 kW ponad co to jest wymagane, 17kW to moc wystarczająca do tego budynku, jezeli komin ma byc przez scianę to moc kotła nie moze przekroczyc 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motce 26.11.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 To jakaś powszechna praktyka ze tak robią? Czy ma to jakies większe znaczenie w związku z tym że nic palnika i tak jest modulowana ?Co byście polecili w związku z tym? Coś co może mieć wylot przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 To jakaś powszechna praktyka ze tak robią? Czy ma to jakies większe znaczenie w związku z tym że nic palnika i tak jest modulowana ? Co byście polecili w związku z tym? Coś co może mieć wylot przez ścianę. Ma, zwykle kocioł o wiekszej mocy max ma tez wiekszą moc minmalną, ale są wyjątki jak chociazby Viessman 1,9-19 kW. Czy tak wszyscy zawyzaja wymaganą moc kotła? zapewne nie, ale to dosc czeste zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 26.11.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Może to co wyżej kolega proponował ACV Kompakt HRE eco 18 Solo lub Beretta MYSMART R.S.I -20KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motce 26.11.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Dzięki, Nie zwróciłem na to uwagi że faktycznie im wyższa moc maksymalna tym wyższa minimalna. Kocioł często pracuje na takiej małej mocy? Urząd przy wymianie kotła płaci za każdy kW który napisali w audycie więc może to jest powód, bo teoretycznie to nie ich kasa. Niby to głupie ale kto wie.Wracając do tematu czy jest sens i potrzeba montażu kotła stojącego? Czy wiszący też może być? O stojącym pomyślałem dlatego że mają opinie bardziej wytrzymałych. Edytowane 26 Listopada 2017 przez Motce* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 26.11.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 to jak stojący to może HOVAL UltraGas 20 -to kocioł na wiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motce 27.11.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) to jak stojący to może HOVAL UltraGas 20 -to kocioł na wiek Miałeś do czynienia z którymś tym kotłem co podajesz? Bo chciałbym poznać opinię kogoś kto miał do czynienia z kotłem który proponuje, zwłaszcza w oparciu o doświadczenie z ewentualnymi serwisami i naprawami. U mnie w okolicy najwięcej sprzedają Vaillantów, Saunierów i Viessmanów i do takich też jest powszechnie dostęp do serwisu i do części. A takiego przykładowego hovala to nawet ciężko na necie kupić. Zwracając uwagę na minimalną możliwą moc to co powiecie na Vaillant VC 256/5-7? Zakres nominalnej mocy grzewczej przy 50/30ºC 1,9-21,6 kW Zakres nominalnej mocy grzewczej przy 80/60ºC 1,7-20 kW Moc maksymalna przy podgrzewaniu c.w.u. 24.2 kW Czy vaillant to płacenie tylko za markę? Dodaje informację z audytu: Energia pierwotna w stanie istniejącym 146,6kWh/(m2 rok) Moc cieplna źródła ciepła w stanie istniejącym 24kW Projektowana moc nowego źródła ciepła: 24kW Obliczona energia końcowa 110,2kWh/(m2 rok) Czy może sobie tak przyjęli że 24kW i cześć? Edytowane 27 Listopada 2017 przez Motce* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 28.11.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Nie mówiłeś , że to ma być kocioł z netu i jeszcze do tego ma się psuć .To na necie ani MySmarta i Hovala nie uświadczysz .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motce 28.11.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Kocioł ma być ze sklepu stacjonarnego. Użyłem skrótu myślowego a chodziło mi o to, że nawet na necie nie ma a w moich okolicznych sklepach to już w ogóle.A o co chodzi z tym że ma się psuć? Vaillanty Sauniery i Viessmany się psują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 28.11.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Kocioł ma być ze sklepu stacjonarnego. Użyłem skrótu myślowego a chodziło mi o to, że nawet na necie nie ma a w moich okolicznych sklepach to już w ogóle. A o co chodzi z tym że ma się psuć? Vaillanty Sauniery i Viessmany się psują? Każdy się kiedyś zepsuje. I to bez względu na markę. Najczęściej nie warto większej uwagi zwracać na producenta. Natomiast najbardziej liczy się cena zakupu i szeroki, solidny servis w najbliższej okolicy. Do tego warunki gwarancji i koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts