Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie stropu monolitycznego - metody

Recommended Posts

Projekt jest indywidualny więc mam kontakt do projektantów i tak, strop nad garażem jest niżej.

Poniżej przekrój budynku:

5786190500_1508917507_thumb.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/5786190500_1508917507.png

Dach jest dwuspadowy z naczółkami.

9792074500_1508917622_thumb.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/9792074500_1508917622.jpg

Edytowane przez ADI-mistrzu

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawa jest dość prosta.. trzeba podnieść sztywność całej płyty ! a nie tylko fragmentu - robiąc zbrojenie alla na przebicie.

Nie powinno się stosować już stali 0. Klasa C np B500sp .. i na strzemiona .. zwłaszcza konstrukcyjne - gdzie to zbrojenie przenosi siłę ścinającą.

O ile zbrojenie podłużne przenosi rozwarcie rys w pionie, tak strzemiona mają przenosić rozwarcie poziome .. tak obrazowo można opisać działanie..

wtedy będzie Ci łatwiej podjąć decyzję.. że gładkim prętem się nie robi takiego zbrojenia.. żebra mają na celu polepszenie współpracy betonu z stalą..

jak masz 4 pręty fi 12 .=113 mm2 .. to ile to będzie w fi 10..

Nie tak dano zbierałem reakcję z dachu, tyle że był poparty w kalenicy.. i wyszło ~25 kN na słup..

to jak byś postawił akwarium na 2,5m3 wody .. razy 2.

I ciągle nie chodzi o nośność.. bo to na 3 prętach na mb da się zrobić.. do ugięcia L/60 L70 można się bawić w odchudzanie betonu ze stali.. tyle że ..

nie da się takiego stropu użytkować. banana będziesz miał.. nie strop.

Stąd zbroi się na rysę.. min 0,4mm i mniejszą.. stąd wychodzi więcej stali = mniejsze ugięcie..

to tak jak byś koraliki na sznurek nawlekał.. bo tak zachowuje się beton z rysami..

im więcej sznurków, tym koraliki bliżej siebie.. i bardziej prosta linia.

klasa betonu .. powinna być opisana WnW.. wiadro wody na worek.. (10L wody na 25kg cementu).

Edytowane przez מרכבה

Beton na taki strop kupuje się w wytwórni. Podaje się wymaganą klasę betonu i oczekiwaną konsystencję mieszanki (np. pod pompę).

Generalnie zamawia się tęż pompę.

Nikt nie kręci betonu do stropu na budowie.

Zbrojenie #12 co 25cm to chyba jest za mało (nie liczyłem).

#12 co 25cm = 4 x 1,13cm2 = 4,52cm

#10 co 17,5cm = 4,49cm2.

Edytowane przez d7d

Ostatnio miałem strop 16 grubość i zbrojony fi 10 co 25 dołem, ale płyta ciągła i górą co 12 i 15 cm. Sugerowałem że taka płyta będzie mało sztywna , ale konstruktor stwierdził że jest ok. Strop jest (juz tam tynki idą), ale jak człowiek skoczy na strop z metra to czuć drgania, co kto woli. Oszczędności sa ważne ale trzeba trochę wybiegać do przodu i mieć wyobraźnię aby projektować z sensem

Ostatnio miałem strop 16 grubość i zbrojony fi 10 co 25 dołem, ale płyta ciągła i górą co 12 i 15 cm. Sugerowałem że taka płyta będzie mało sztywna , ale konstruktor stwierdził że jest ok. Strop jest (juz tam tynki idą), ale jak człowiek skoczy na strop z metra to czuć drgania, co kto woli. Oszczędności sa ważne ale trzeba trochę wybiegać do przodu i mieć wyobraźnię aby projektować z sensem

#10 co 25cm to mało. Jak była rozpiętość tych stropów?

Jaki beton i jaka stal?

Z wysokości jednego metra to się raczej nie skacze na strop ;)

I są "obliczenia" ręczne .. :o bo pakiet spec .. to przerobione na exe .. obliczenia ręczne..

gdzie dwie siły skupione i prawidłowy schemat statyczny ? przecież płyta nie jest utwierdzona od dołu..

mx24,5 kNm i my16,4.. pierwsze jest ponad 2x tyle co z Twojego załącznika.. łosiem prętów fi 10 aż się prosi co 12,5cm w obu kierunkach..

Ogólnie beton planuje brać z wytwórni i zalać pompą (tak zrobiona została płyta fundamentowa).

Prosił bym tylko o rady czy faktycznie lepiej coś zmodyfikować aby mi się banan nie zrobił w salonie.

Poszedł bym wtedy z tymi informacjami dopiero do konstruktora.

Wolę jednak więcej wydać niż potem męczyć się latami nad pękającym albo obwisłym sufitem.

Co najmniej 8 dziesiątek.. dołem.. wychodzi co 12,5cm.. daj oczko 10x10.. i górą też dość mocno zagęść przy słupie schodowym i słupie między salonem a nie wiem.. kuchnią. gdzie jest niby podciąg. Problem w tym liczeniu .. jest bark uwzględnienia prawie 5ton.. co najmniej 5 ton.

2x 25kN.. od słupów. Wzmocnienie na przebicie nic nie da.. nie ta siła..

ale ugięcie się zwiększa od tymi słupami .. nie wiadomo jak uwzględnić taki przypadek.. w programie- który daje tylko obciążenie równomiernie rozłożone..

Edytowane przez מרכבה

16 cm - wyszło ugięcie 15mm po zarysowaniu na 8fi 10 :)

Schemat płyty wolnopodpartej czy uciąglona w lewo i w dół?

Zbrojenie #12 co 25cm przy siłach od dachu 2 x 25kN x 1,2 to jest trochę za mało dla płyty 18cm C20/25.

W rejonie słupów należy dodać po 2#12 pod każdym słupem (w kierunku poziomym i 2#12 w kierunku poziomym przy uciągleniu.

W sumie dodatkowo 6#12 i będzie nośność i ugięcia z zapasem spełnione. Można zamienić #12 na odpowiednią ilość #10.

A w ogóle można tak zostawić górę stropu bez zbrojenia? Bo ja zawsze w projektach daję górą i dołem siatkę np. fi10 co 10 i do tego dokładam pręty gdzie brakuje zbrojenia. Bo nie zawsze da się przewidzieć precyzyjnie siły jakie gdzie wystąpią. Dlatego pozostawianie nie zbrojonych powierzchni przy ustroju statycznie niewyznaczalnym jest ryzykowne.

Przy takim układzie sił (słupy w środku stropu) nie wystarczające jest dozbrojenie lokalne stropu pod słupem. Musi być zrobiona analiza dokładna takiego stropu.

Albo zmieniona więźba dachowa na coś gdzie nie będą tu słupy potrzebne. Albo podciąg dać tam pod słupy i wtedy można to liczyć takimi prostymi ręcznymi metodami :)

@wojtusp

Strop jest policzyłem "metodami dokładnymi".

Zbrojenie górą musi być dołożone górą (i dołem) tam gdzie jest obliczeniowo i konstrukcyjnie potrzebne.

Zbrojenie górne na całej powierzchni nie jest niezbędne ale można dać. Częsta też tak robię.

Podane przez Ciebie #10 co 10cm to nie jest mało, to jest 7,85cm2/m - dużo więcej niż obliczeniowo wymagane zbrojenie dolne !

Wytyczne podane na Forum to nie projekt konstrukcji stropu.

Tym zajmuje się projektant na zlecenie Inwestora.

Edytowane przez d7d

Ok, to teraz żebym wiedział z czym pójść do architekta...

Mogę zwiększyć grubość stropy do 20cm jeśli to faktycznie pomorze.

Ale jeśli chodzi o zbrojenie, bo tutaj już mam lekki mętlik... zagęścić i dodać dodatkowo zbrojenie górą?

A może w ogóle zastanowić się nad filigranem 20cm? I dozbroić górą?