Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie stropu monolitycznego - metody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupujesz projekt, jakis konstruktor to liczył, teraz podważasz kompetencje konstruktora,.

Weź ty to olej i rób jak w projekcie zamiast kombinować. jak pójdziesz do konstruktora i powiesz że na forum sie pytałeś..to cię wyśmieje. jak powiesz żeby wzmocnił...to wzmocni, tu nie ma przepisów blokujących można wzmacniać i wzmacniać nawet bez sensu ale jak płacisz to dlaczego nie.

Wiesz ile prętów jest w płycie kanałowej obliczonej na obciążenie 1 tony na metr? Dowiedz się i wtedy sie zastanów o czym piszesz :)

@Andrzej733

Płyty kanałowe na ogół nie sią liczone na 10 kN/m2, mają grubość 20-24cm i jak sama nazwa wskazuje mają kanały i dlatego mają ciężar rzędu 2,60-2,80 kN/m2 a nie ~4,5 kN/m2.

Zaletą tej płyty w tym projekcie jest oparcie na 4 krawędziach i uciąglenie.

W płycie kanałowej jest zbrojenie jest co ok. 20cm a tutaj co 25cm.

To nie są porównywalne stropy.

Wiesz jakie jest zbrojenie płyty kanałowej ?

@ADI-mistrzu nie podważa kompetencji tylko pyta się.

W tym projekcie i tak są "drobne".

no ja wiem . Sądziłem że ty także.

Otóż drodzy panowie płyta 120 obciążenie tona powinna mieć dwa pręty fi 16 po bokach...nie co 20 czy 25 cm.

Płyta kanałowa zwykła (bloki np) ma dwa pręty fi 12 po bokach. Pręty rozdzielcze to bodajże fi 5 co 40 cm. :)

Grubość 24 .Schemat obliczeniowy wolnopodparty. A przejmujecie się czy 9 prętów w płycie ciągłej zastąpi dwa w kanałowej :)

No chyba byliście w wytwórni płyt kanałowych? :) (jak pierwszy raz zobaczyłem płytę na obciążenie 1tony to sie dosłownie mocno zdziwiłem ilością stali w niej, zwłaszcza że producent oszukał i do budowy 3 piętrowego magazynu gdzie powinno byc obciążenie 1 tony dał płyty do mieszkaniówki z dwoma dwunastkami i),

W Konbecie linia do sprężonych jest też fajna, a najciekawszy jest proces dojrzewania betonu . No i sam proces napinania (Jak sądzicie jaka długość jest linii w konbecie?

Nie chodzi o podważanie kompetencji, a zasadę ograniczonego zaufania i zapobiegania.

Jeśli konstruktor się pomyli i strop jednak obwiśnie to kto ma największy problem? Z tego powodu zbieram informacje.

O podciąg także pytam z ciekawości, fajnie by było go ukryć, ale jeśli jest to kłopotliwe, skomplikowane czy ryzykowne to się nie upieram. Czasem konstruktor zrobi to w pewien sposób bo jest prościej, mimo istnienia innych możliwości.

Nie trzeba nic robić prócz dozbrojenia tego co jest ! pręt co 25cm w takim stropie.. to jest zbrojenie tylko nośne..a gdzie ugięcia ?

Ma projekt na 25cmx25cm.. bez latania i szukania i dodatkowych kosztów.. daj w przęśle co 12,5cm fi 12 i sprawa jest zakończona.

tam gdzie zaczyna się górne zbrojenie dajesz co 25cm dołem..- bo dołem tam nie trzeba dogęszczenia.

Ile Cie ta stal będzie więcej kosztować.. a ile już czasu szukasz .. odpowiedzi.

^^

Merkava jak ktos to liczyl w specbudzie to i momenty bedzie mial diametralnie rozne od tego jak przyjmnie schemat ciagły , płyty jako calości, Tak wiec taki strop trzeba przeliczyc na nowo i moze sie okazac ze podciagu nie bedzie trzeba , albo zrobi sie nadciag bo i tak na gorze jest sciana w tym miejscu, ale do takiego stropu trzeba podejsc kompleksowo a nie wydzielac plyty ktore liczyc sie osobno i coś tam koryguje z uwagi na ciaglość..

• 6 years później...

Podepne sie pod temat. Czy ktos wzmacnial strop za pomoca profili stalowych (na przyklad profil prostokatny) przez przewiercenie pretow M20 i zakotwienie ich w stropie? Mam trudna sytuacje i szukam pomocy - wzmacnianie HEBami odpada ze wzgledu zaawansowanie prac oraz trudnosci wykonawcze, od gory nie ma miejsca, bo okna do podlogi. Szukam kogos do obliczenia wzmocnienia stropu oraz analizy obecnego projektu. Pomoze ktos?