Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzybek napowietrzający do osadnika gnilnego

Brzeszczot_33

Recommended Posts

Czy ten grzybek o którym piszesz ma za zadanie napowietrzać czy odpowietrzać? Jak daleko jest oczyszczalnia od budynku? Czy budynek posiada pion kanalizacyjny z wyprowadzeniem odpowietrzania powyżej dachu? Co jest odbiornikiem ścieków po oczyszczalni? Jaka to oczyszczalnia? Spojrzę na konstrukcje to coś odpowiem.

To sobie kolega wybrał "oczyszczalnię" pewnie cena, cena, cena :) dobra nie mnie to krytykować. Jesli jest studnia chłonna to tam powinien być kominek + odpowietrzanie powyżej dachu, choć zaleca sie osobne dla oczyszczalni. Jesli stworzy się podciśnienie pomiędzy studnia chłonna a oczyszczalnia to kominek na studni bedzie zasysał powietrze, bedzie wentylować oczyszczalnie i instalacje i wyrzuci najprostsza droga czyli tym kominkiem w pokrywie. Rozwiązania sa dwa:

- możesz przedłużyć ten kominek w pokrywie do 3-4m i zakończ to wywiewka, najlepiej taka która bedzie dodatkowo zasypała powietrze z systemu np ze zwezka venturiego

- zatkaj ten otwór wentylacyjny w pokrywie i spróbuj wentylować całość poprzez pion kanalizacyjny - jesli jest wyprowadzony ponad dach. Jak bedzie dobry ciąg to powinno wyciągać gazy z oczyszczalni i wyrzucać na taka wysokość aby nikomu nie przeszkadzały.

Wentylacja być musi, od tego nie uciekniesz, tylko jesli dobrze pamietam to ta średnica wentylacji w pokrywie tez chyba nie powala, powinna być zrobiona rura minimum tzw 100

no niestety właśnie teraz widziałem temat tej oczyszczalni... ale co teraz zrobię...

jeszcze nie mam jej uruchomionej ale jak czytam temat to planuję aby napowietrzanie działało non stop oraz wrzucać te lepsze baterie

czyli bez problemu mogę przesunąć się z odpowietrzeniem w stronę płotu?

tam jest fi50