Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naczynie przeponowe w którym miejscu

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Mam pytanie o miejsce montażu naczynia przeponowego.

Instalacja będzie z kotłem gazowym kondensacyjnym z sprzęgłem hydraulicznym i kilkoma obwodami grzejnymi z grupami pompowymi.

Kotłownia nieduża i muszę to sobie rozplanować na spokojnie.

Czy naczynie może być w dowolnym miejscu instalacji? W sensie nie ma znaczenia czy jest np. na powrocie w obwodzie kotła czy w części za sprzęgłem hydraulicznym.

Pozdrawiam

Ja i tak muszę kupić bo tymczasowo będę grzał kotłem elektrycznym, który standardowo jest bez naczynia.

Jaka pojemność ma to twoje naczynie w kotle?

Mi wyszlo, że wody będzie w układzie około 260litrow. Jakie naczynie wystarcza w takim przypadku? Oczywiście temperaturą wody typowa dla podlogowki

Ja i tak muszę kupić bo tymczasowo będę grzał kotłem elektrycznym, który standardowo jest bez naczynia.

Jaka pojemność ma to twoje naczynie w kotle?

Mi wyszlo, że wody będzie w układzie około 260litrow. Jakie naczynie wystarcza w takim przypadku? Oczywiście temperaturą wody typowa dla podlogowki

Pojemność naczynia w kotle to 5.8 l. W układzie podłogówki mam około 200 litrów wody, długość rurek pex 16 wynosi 1750 m. W przypadku zasobnika CWU o pojemności 160 l mam naczynie przeponowe 8 litrów. To tyle, ile mogę pomóc.

5,8l

Pytanie moje jak ma się to do "książkowej" wartości 8, 10 lub 12% całej ilości wody.

No chyba, że te procenty odnoszą się do instalacji grzejnikowej, a dla podlogowki gdzie temperatury niższe więc i wzrost objętości mniejszy. A jakby chciało wzrosnąć ciśnienie to i tak zawór bezpieczeństwa zadziała.

5,8l

Pytanie moje jak ma się to do "książkowej" wartości 8, 10 lub 12% całej ilości wody.

No chyba, że te procenty odnoszą się do instalacji grzejnikowej, a dla podlogowki gdzie temperatury niższe więc i wzrost objętości mniejszy. A jakby chciało wzrosnąć ciśnienie to i tak zawór bezpieczeństwa zadziała.

Napisałem to co wiem. Ja mam podłogówkę na całej powierzchni i faktycznie, przyrosty objętości względem temperatury są mniejsze niż w przypadku kaloryferów.