milsa666 24.10.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 CześćMam pytanie o miejsce montażu naczynia przeponowego.Instalacja będzie z kotłem gazowym kondensacyjnym z sprzęgłem hydraulicznym i kilkoma obwodami grzejnymi z grupami pompowymi.Kotłownia nieduża i muszę to sobie rozplanować na spokojnie.Czy naczynie może być w dowolnym miejscu instalacji? W sensie nie ma znaczenia czy jest np. na powrocie w obwodzie kotła czy w części za sprzęgłem hydraulicznym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.10.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 jeśli standardowy kocioł wiszący domowy czyli w okolicy 24 kW to naczynie jest w kotle, nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 24.10.2017 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ale ja mam 230 m2 ogrzewania podłogowego. Tej wody układzie będzie sporo i obawiam się że naczynie w kotle nie wystarczy. W samym m2 jest 1l wody. Poza tym teraz tymczasowo montuję kocioł elektryczny i tam nie ma naczynia. Chcę po prostu dobrze wszystko rozstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.10.2017 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 daj na powrocie, zimniejsza woda jest lepsza, najlepiej miedzy kotłem a sprzęgłem, wtedy nie odetniesz naczynia odcinając jeden obieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.10.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 jeśli standardowy kocioł wiszący domowy czyli w okolicy 24 to naczynie jest w kotle, nie wystarczy? Potwierdzam, wystarczy te w kotle. Mam ogrzewania podłogowego 210 m2 i zbiornik przeponowy w kotle daje radę. Jedyny zewnętrzny zbiornik przeponowy mam przy zasobniku CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 25.10.2017 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja i tak muszę kupić bo tymczasowo będę grzał kotłem elektrycznym, który standardowo jest bez naczynia.Jaka pojemność ma to twoje naczynie w kotle?Mi wyszlo, że wody będzie w układzie około 260litrow. Jakie naczynie wystarcza w takim przypadku? Oczywiście temperaturą wody typowa dla podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.10.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja i tak muszę kupić bo tymczasowo będę grzał kotłem elektrycznym, który standardowo jest bez naczynia. Jaka pojemność ma to twoje naczynie w kotle? Mi wyszlo, że wody będzie w układzie około 260litrow. Jakie naczynie wystarcza w takim przypadku? Oczywiście temperaturą wody typowa dla podlogowki Pojemność naczynia w kotle to 5.8 l. W układzie podłogówki mam około 200 litrów wody, długość rurek pex 16 wynosi 1750 m. W przypadku zasobnika CWU o pojemności 160 l mam naczynie przeponowe 8 litrów. To tyle, ile mogę pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 25.10.2017 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 5,8lPytanie moje jak ma się to do "książkowej" wartości 8, 10 lub 12% całej ilości wody.No chyba, że te procenty odnoszą się do instalacji grzejnikowej, a dla podlogowki gdzie temperatury niższe więc i wzrost objętości mniejszy. A jakby chciało wzrosnąć ciśnienie to i tak zawór bezpieczeństwa zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.10.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 5,8l Pytanie moje jak ma się to do "książkowej" wartości 8, 10 lub 12% całej ilości wody. No chyba, że te procenty odnoszą się do instalacji grzejnikowej, a dla podlogowki gdzie temperatury niższe więc i wzrost objętości mniejszy. A jakby chciało wzrosnąć ciśnienie to i tak zawór bezpieczeństwa zadziała. Napisałem to co wiem. Ja mam podłogówkę na całej powierzchni i faktycznie, przyrosty objętości względem temperatury są mniejsze niż w przypadku kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts