Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie wełną starego domu z bali

Majka

Recommended Posts

Potrzebuję waszej rady. Jak to wykonać, jaka grubość wełny, rodzaj, /najlepiej nazwa firmy 8) :D /, co ze stelarzem, jaka folia paroprzepuszczalna itp.

Na wierzchu /od wewnątrz maja być deski.

a domek wyglada tak

http://foto.onet.pl/upload/18/3/_321077_n.jpg

Wybralbym szklana Ursy lub w plytach welne mineralna Rockwoola. 5 cm to malo (ty mbardziej ze koszt welny nie jest taki duzy) - zalezy jakie ogrzewanie i jak grube bale. Jesli dasz welne w plytach to raczej na pewno nie zjedzie. Dodatkowo moze byc mech. mocowana gwozdziami z podkladkami do sciany zew.

koszt wełny nie taki duzy....ale pomieszczenie się zmniejsza 8) :D

Super rada z tym mocowaniem plyt, zastosujemy ją.

W starej chałupie zostały już wymienione: wylewki, domurowane ścianki, wymienione zgnite belki, zostalo zrobione odwodnienie i izolacja, doprowadzona kanalizacja /jest skonczona super łazienka :D /, polozone płytki, zrobiona cała elektryka...... Bedzie super domek

Majka, będziesz dawała na bale wiatroizolację? Pytam, bo interesuje mnie wszystko co dotyczy starych chałup z bali, a zwłaszcza ich ocieplanie. Ja / stan umysłu na dziś :) / zamierzam ocieplać od wewnątrz termexem, obecnie jestem na etapie uszczelniania pakułami szczelin m-dzy balami.

Fajna chałupa, te bale wyglądają jak nowe.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Majko, dawaj zdjęcia wnetrz i tej suuuuuuuuperrrrrr łazienki!

Ale mi wstyd :oops: Zdjecia oczywiście są zrobione, ale znajduja się na domowym kompie. A ja do niego bardzo rzadko zagladam.

Na dzień dzisiejszy została polozona podloga z desek w kuchnio-pokoju dziennym i legary w sypialni. A także wymurowany z bloczków betonowych spód ganku. :D

Obiecuję poprawę.

Dobrze Majko, wybaczam :wink:

Ale tak przy okazji...

No ... ladnie :roll:

welna gr 10 cm. pomiedzy profilami drewninymi lub systemowymi blaszanymi., folia paroizolacyjna, plyty g/-k. Zalezy jak bedzie mocowany ruszt - jesli niezaleznie od sciany zew. to mozna welne dac w 2 warstwach.

Czy tak mozna zrobic ocieplenie z zewnatrz domu z bali ? :

bale, folia paroizolacyjna, 10 cm welny, folia paroprzepuszczalna (kierunek na zewnatrz), pusta przestrzen 2 cm i deski obiciowe gr. 2 cm. Jezeli bale sa szczelne czy mozna zrezygnowac z foli paroizolacyjnej, czy trzeba zrobic takze wentylacje miedzy balami a welna ?